Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μοίρασαν υποσχέσεις για αυξήσεις και ακρίβεια στο Υπουργικό, έδωσαν μείωση στα διόδια

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκαν ξανά, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, προκειμένου να συνεδριάσουν εν όψει της ΔΕΘ.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «κεντρικός μας στόχος και η καλύτερη απάντηση στην ακρίβεια είναι οι μόνιμες αυξήσεις στο εισόδημα», κάτι που επαναλαμβάνει συνεχώς χωρίς να γίνεται πράξη

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι «κανείς δεν λέει ότι οι τιμές δεν έχουν ανέβει και στην πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια», αλλά υποστήριξε ότι «σταδιακά τα πράγματα θα πηγαίνουν καλύτερα».

Μάλιστα, έκανε λόγο για δυσανάλογα μεγάλη επίδραση του ελαιόλαδου στον δείκτη τιμών τροφίμων στη χώρα, για να φτάσει να πει ότι «ο δείκτης στις τιμές των τροφίμων κινείται πια πτωτικά».

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ως κορυφαίο μέτρο κατά της ακρίβειας και των προβλημάτων της καθημερινότητας ότι από τις 6 Οκτωβρίου τα διόδια στην Αττική Οδό θα είναι στα 2,5 ευρώ (αντί για 2,80 που είναι σήμερα).

Η εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Στο επίκεντρο και της σημερινής μας συνάντησης είναι η καθημερινότητα και τα προβλήματά της, κάτι που μου δίνει μία αφορμή, ξεκινώντας, να σχολιάσω το κλίμα που κάποιοι επιχειρούν να ξαναχτίσουν γύρω από τις τιμές στην αγορά. Σε μία στιγμή, μάλιστα, που ο πληθωρισμός υποχωρεί, ενώ για δεύτερο συνεχόμενο μήνα οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων στην πατρίδα μας έπεσαν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ζήτησα από τον Υπουργό Ανάπτυξης να μας ενημερώσει αναλυτικά, με συγκρίσεις ίδιων προϊόντων, πέρσι και φέτος. Νομίζω ότι αυτά τα στοιχεία θα δείξουν ότι τα «αναχώματα» τα οποία έχουμε υψώσει μέχρι στιγμής και τα οποία είναι πολλά, είναι αποτελεσματικά και ότι αυτή η δύσκολη φάση, την οποία αναντίρρητα έχουμε περάσει, βαίνει προς το τέλος της.

Βέβαια, η μάχη είναι μία μάχη η οποία συνεχίζεται. Έχουμε ένα πρώτο μέτωπο τώρα, που δεν είναι άλλο από τα σχολικά είδη, καθώς τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά τον Σεπτέμβριο. Είδα με χαρά ότι αρκετές αλυσίδες προσφέρουν από τώρα τιμές οι οποίες είναι αισθητά χαμηλότερες από πέρσι. Πιστεύω, λοιπόν, ότι τόσο ο ανταγωνισμός όσο και οι έλεγχοι της πολιτείας θα λειτουργήσουν και στον τομέα αυτό τα έξοδα των νοικοκυριών δεν θα επιβαρυνθούν δυσανάλογα φέτος.

Για την άνοδο των τιμών

Για να μην παρεξηγηθώ, το έχουμε πει πολλές φορές, κανείς δεν λέει ότι οι τιμές δεν έχουν ανέβει και στην πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια. Αυτό το οποίο λέμε είναι ότι αντιστεκόμαστε και ότι τα πράγματα σταδιακά θα πηγαίνουν καλύτερα.

Θα το ξαναπώ, οι ανατιμήσεις, μάλιστα, στα τρόφιμα έπεσαν κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης, μάλιστα, αν αφαιρέσουμε τη δυσανάλογα μεγάλη επίδραση του ελαιολάδου στον δείκτη τιμών τροφίμων στη χώρα μας, ο δείκτης στις τιμές των τροφίμων κινείται πια πτωτικά.

Για όλα αυτά θα έχουμε, βέβαια, την ευκαιρία να μιλήσουμε σε λίγο και στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα, παρά τα εμπόδια, ανεβάζει ταχύτητα και ότι η κυβέρνησή μας, με πολλά καθημερινά βήματα, υλοποιεί το σχέδιό της -θέλω να θυμίσω, είναι ένα σχέδιο τετραετίας, έχουμε διανύσει το ένα από τα τέσσερα χρόνια της κυβερνητικής μας θητείας- και ότι όλα αυτά τα βήματα τα οποία γίνονται τελικά θα οδηγήσουν σε μεγάλα άλματα, σε μεγάλες αλλαγές, προς όφελος των πολιτών.

Για την ακρίβεια

Κεντρικός μας στόχος και η καλύτερη απάντηση στην ακρίβεια είναι οι μόνιμες αυξήσεις στο εισόδημα. Αυτό συνεχίζουμε να υπηρετούμε. Θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε περισσότερα για όλα αυτά σε δέκα μέρες από τώρα, για να μπορούμε να απαντήσουμε, βέβαια, και σε κάποιους από τους μύθους οι οποίοι διακινούνται, οι οποίοι παρουσιάζουν την Ελλάδα περίπου να είναι χειρότερη και από τη Βουλγαρία.

Βουλγαρία με βασικό μισθό στα 477 ευρώ, να θυμίσω, όταν στην Ελλάδα είναι στα 830. Η Ελλάδα, η οποία είναι δεύτερη σε ρυθμό αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ και μια χώρα στην οποία ο δείκτης της κατανάλωσης, που είναι ίσως και ο πιο ενδεικτικός γιατί περιέχει όλα τα έξοδα των νοικοκυριών, βελτιώνεται διαρκώς.

Σίγουρα η αντιπολίτευση μπορεί να μείνει αιχμάλωτη των αδιεξόδων της. Την αφήνουμε στην κρίση της. Αυτό το οποίο θέλω να πω, όμως, είναι ότι όσο εντείνονται τα αδιέξοδα της αντιπολίτευσης τόσο αυξάνονται οι δικές μας ευθύνες.

Είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε και το κύρος της πολιτικής και γι’ αυτό ο μόνος δρόμος που ξέρουμε δεν είναι άλλος από την ένταση της δουλειάς μας. Να απαντάμε με χειροπιαστό έργο στα συνθήματα.

Δεν πιστεύω ότι ο κόσμος ασχολείται ιδιαίτερα με το τι συμβαίνει στην αντιπολίτευση, ασχολείται πάρα πολύ όμως με τα δικά του προβλήματα και πώς μπορούμε να δώσουμε απάντηση σε αυτά.

Να δώσω ένα παράδειγμα μόνο από τη σημερινή ατζέντα: θα δώσουμε την εξουσιοδότηση για να υπογραφεί η νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού. Τα δημόσια ταμεία θα ενισχυθούν με παραπάνω από 3 δισ. ευρώ από την εταιρεία που θα τη διαχειριστεί, αλλά θα υπάρχει και χειροπιαστό όφελος για τους πολίτες, καθώς από τις 6 Οκτωβρίου τα διόδια στην Αττική Οδό θα μειωθούν από 2,8 ευρώ στα 2,5 ευρώ.

Related posts

Μητσοτάκης: Συστήνεται 11μελής επιτροπή για την τεχνητή νοημοσύνη – Τα μέλη της

admin

Δένδιας: Αυξάνεται το πτητικό επίδομα των πιλότων των πυροσβεστικών αεροσκαφών

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Παρατηρητής της καταστροφής στη Θεσσαλία ο κ. Μητσοτάκης

admin

Δύσκολο φθινόπωρο για την κυβέρνηση

admin

Κασσελάκης για προκριματικές εκλογές: Για πρώτη φορά τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές μας, τους επιλέγετε εσείς

admin

Δήλωση του Βαγγέλη Μαρινάκη

admin

Μητσοτάκης και Χέρτζοκ συζητήσαν για το «νέο ενεργειακό χάρτη»

admin

Ψάχνουν όσους τους εγκατέλειψαν

admin

Σχέδιο για κόφτη στα κλιματιστικά: Μέχρι πόσους βαθμούς πρέπει να είναι

admin