Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: Το επίσημο αποτέλεσμα επιβεβαιώνει τον εκλογικό θρίαμβο της προέδρου Σέινμπαουμ

Τέσσερις ημέρες μετά τις εκλογές στο Μεξικό, η υποψήφια της κεντροαριστερής συμπολίτευσης Κλαούδια Σέινμπαουμ επιβεβαιώθηκε και επίσημα χθες Πέμπτη πως αναδείχθηκε νικήτρια και θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα ορκιστεί πρόεδρος της χώρας στην ιστορία.

Κατήγαγε θρίαμβο, καθώς συγκέντρωσε το 59,75% των ψήφων, σύμφωνα με τα επίσημα τελικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε χθες η εφορευτική επιτροπή, το Εθνικό Εκλογικό Ινστιτούτο (INE). Η βασική αντίπαλός της, η κεντροδεξιά γερουσιάστρια Σότσιλ Γκάλβες, περιορίστηκε στο 27,45%. Ο κεντρώος Χόρχε Άλβαρες Μάινες, που εδώ καιρό ήταν σαφές πως δεν είχε ουσιαστικά ελπίδες, έμεινε πολύ πίσω.

Σχεδόν εκατό εκατομμύρια (98,3) πολίτες κλήθηκαν την Κυριακή να ανανεώσουν τη σύνθεση της Βουλής και της Γερουσίας, να εκλέξουν νέους κυβερνήτες στις 9 από τις 32 πολιτείες και να αναδείξουν τοπικούς αιρετούς και δημάρχους. Συνολικά, διακυβεύονταν κάπου 20.000 θέσεις.

Ενώ ακόμη μένουν να ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, το κυβερνητικό κόμμα πιστεύεται πως εξασφάλισε ισχυρή πλειοψηφία.

Το MORENA ευελπιστεί να εξασφαλίσει πλειοψηφία δυο τρίτων και στα δυο σώματα ώστε να μπορέσει να προωθήσει μόνο την αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος, θεσπίζοντας για παράδειγμα την απευθείας εκλογή δικαστών από τους ψηφοφόρους.

Το αποτέλεσμα των εκλογών προκάλεσε πτώση του χρηματιστηρίου και της ισοτιμίας του πέσο έναντι του δολαρίου (–5%).

Πρώην δήμαρχος της πόλης του Μεξικού, πιστή στον κεντροαριστερό απερχόμενο πρόεδρο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ήταν η υποψήφια του MORENA (“Κινήματος για την Εθνική Αναγέννηση”).

Η ασυνήθιστα υψηλή δημοτικότητα του κ. Λόπες Ομπραδόρ (66%), που ως εκ του Συντάγματος δεν μπορούσε να είναι ξανά υποψήφιος, θεωρείται πως συγκαταλέγεται στους βασικούς λόγους του θριάμβου της κλιματικής επιστήμονα, 61 ετών.

Η κυρία Σέινμπαουμ έχει δεσμευτεί ότι θα συνεχίσει τις πολιτικές του, ιδίως τα κοινωνικά προγράμματα αρωγής στους νέους και στους ηλικιωμένους.

Μολονότι η αντιπολίτευση παραδέχθηκε την καθαρή ήττα της, έκανε γνωστό πως εννοεί να καταθέσει προσφυγή στο εκλογοδικείο για παρατυπίες στη διαδικασία που υποστηρίζει πως υπήρξαν και καταγγέλλει την “ανάμιξη” του απερχόμενου προέδρου Λόπες Ομπραδόρ στις εκλογές καθώς, και τη χρήση κρατικών πόρων υπέρ της υποψήφιας της παράταξής του.

ΠΗΓΗ: --ΜΠΕ

Related posts

Ιταλικά καταδιωκτικά αναχαίτισαν ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη στη Βαλτική

admin

Βρυξέλλες: Πεδίο μάχης οι δρόμοι από εξεγερμένους αγρότες

admin

BlackRock: Αυξημένα τα τριμηνιαία κέρδη, προχωρά στην εξαγορά της GIP έναντι $12,5 δισ.

admin

ΗΠΑ: Δυο νεκροί από πυρά σε γιορτή αποφοίτησης μαθητών λυκείου στη Βιρτζίνια

admin

Διάσκεψη για την Παλαιστίνη: Τελείωσε πριν ξεκινήσει

admin

Χούθι: Οι επιθέσεις σε ισραηλινά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα θα συνεχιστούν

admin

Φονικό πλήγμα του Ισραήλ σε κατοικία εργαζομένων της MSF στη Λωρίδα της Γάζας

admin

Ιταλία: Νέα ευρήματα ρίχνουν φως στην ζωή των σκλάβων της Πομπηίας

admin

Δύο drone μεγάλης εμβέλειας έπληξαν πόλεις στη δυτική Ρωσία

admin