Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street – Ράλι του Dow στο φώτο φίνις

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι δείκτες στη συνεδρίαση της Παρασκευής, συμπληρώνοντας έτσι μια συνολικά δύσκολη εβδομάδα για τη

Wall Street

. Αν και ο Dow κυρίως έσωσε την… παρτίδα με ένα εντυπωσιακό άλμα την τελευταία ώρα, που τελικά του διασφάλισε και την καλύτερη συνεδρίαση του για το 2024.


Στο ταμπλό, ο

Dow Jones

ενισχύθηκε κατά 1,51% στις 38.686 μονάδες καταφέρνοντας την τελευταία ώρα να διευρύνει τα κέρδη του. Αντιστοίχως την τελευταία ώρα ο

S&P 500

«γύρισε» από το κόκκινο στο πράσινο και κατάφερε να κλείσει με άνοδο 0,80% στις 5.277 μονάδες. Το ρεύμα αυτό επηρέασε και τον Nasdaq που είχε βρεθεί να χάνει πολύ πάνω από 1% με αποτέλεσμα να καταφέρει τελικά να «μαζέψει» τις απώλειες του μόλις στο -0,01% και τις 16.735 μονάδες






Nasdaq

πάτησαν «φρένο» μετά από πέντε ανοδικές εβδομάδες με πτώση 1,7% και 2,4% αντιστοίχως. Αντιστοίχως ο δείκτης των blue-chip συμπλήρωσε τη δεύτερη καθοδική του εβδομάδα με νέα κάμψη ύψους 1,8%.


Ωστόσο, οι απώλειες αυτές δεν ήταν τελικά αρκετές για να αλλάξουν τον συνολικό θετικό απολογισμό του Μαΐου. Μάλιστα, είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως και οι τρεις βασικοί δείκτες συμπληρώνουν τον έκτο κερδοφόρο μήνα, μέσα στους τελευταίους επτά.








Η εικόνα δύο ταχυτήτων που παρουσίασε ο μήνας αντανακλά ουσιαστικά την αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει την αγορά, η οποία ενθουσιάζεται και απογοητεύεται σχετικά εύκολα από τη ροή των μακροοικονομικων και εταιρικών στοιχείων. Με το τοπίο των επόμενων βημάτων της Fed να παραμένει ομιχλώδες, η αγορά αναζητά κατεύθυνση και παραμένει εύκολα ευμετάβλητη.





Το πρόβλημα, εξάλλου, είναι πως ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός, τα σφιχτά περιθώρια στην αγορά εργασίας και οι αντοχές της οικονομίας είναι πλέον βέβαιο ότι θα καθυστερήσουν την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης από τη Fed και θα επιτρέψουν για πρώτη φορά στην ΕΚΤ να «ανοίξει» πρώτη το χορό των μειώσεων των επιτοκίων πολύ νωρίτερα από την αμερικανική «αδελφή» της.


Τα σημερινά νέα στοιχεία για την κατεύθυνση του πληθωρισμού μέσα από τον στρατηγικής σημασίας δείκτη PCE για τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες δεν έριξαν περισσότερο… φως στο θολό τοπίο. Τα στοιχεία κινήθηκαν εντός των προβλέψεων, δεν χειροτέρεψαν, αλλά ούτε και βελτιώθηκαν προς την κατεύθυνση του στόχου του 2% που θέτει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα.


Ο γενικός PCE έμεινε «καρφωμένος» στο 2,7% σε ετήσια βάση και ο δομικός PCE έμεινε σταθερά στο 2,8% και μάλιστα για τρίτο συνεχόμενο μήνα.


Η μικρή βελτίωση του δομικού δείκτη σε μηνιαία βάση ήταν κάπως ενθαρρυντική, αλλά σαφώς όχι αρκετή, «κουμπώνοντας» με τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις αξιωματούχων της Fed πως η πρόοδος στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού έχει επιβραδυνθεί και αυτό δεν επιτρέπει στο συμβούλιο να αλλάξει ρότα.





Σε επίπεδο μετοχών, οι Big Tech ήταν αρνητικός πρωταγωνιστής. Tesla, Microsoft, Meta, Netflix και Nvidia έχασαν πάνω από 1%, αν και ουσιαστικά το παρατεταμένο ράλι της Nvidia μέσα στο μήνα θεωρείται και το κλειδί για τα συνολικά ισχυρά κέρδη του Nasdaq. Για το σύνολο του μήνα, η μετοχή της εταιρείας μικροτσίπ τεχνητής νοημοσύνης ανέβηκε σχεδόν κατά 26%.







Στον αντίποδα η ανάκαμψη της Salesforce μετά το sell off της Πέμπτης, όπως και τα κέρδη της UnitedHealth αποδείχτηκαν καθοριστικά για τη θετική πορεία του Dow. Αν και για την Salesfore ήταν συνολικά η χειρότερη εβδομάδα για τη μετοχή της από το 2011.


Μίνι ράλι άνω του 20% και για τη μετοχή της Boston Beer μετά από δημοσίευμα της WSJ που ανέφερε πως είναι σε συζητήσεις για την πώληση της στην ιαπωνική εταιρεία ουίσκι Suntory.


Στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις κινήθηκαν σταθεροποιητικά με την απόδοση του 10ετούς να σημειώνει μικρή κάμψη στο 4,508% και του 2ετούς να υποχωρεί στο 4,883%.


Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο

--.gr








Ειδήσεις σήμερα:





Μπάιντεν: Έχω στα χέρια μου σχέδιο εκεχειρίας τριών φάσεων από το Ισραήλ





Επιμένει η Σιλιάνοφσκα: Σέβομαι τη Συμφωνία των Πρεσπών, όμως έχω το δικαίωμα να χρησιμοποιώ τον όρο «Μακεδονία»





Στόρμι Ντάνιελς: Το κορίτσι από το Μπατόν Ρουζ που έφτασε στην κορυφή της βιομηχανίας του σεξ και «γκρέμισε» τον Τραμπ

Related posts

Συν-Εργασία: Τίτλοι τέλους για το μηχανισμό, πότε λήγει η προθεσμία για δηλώσεις

admin

Τσακλόγλου: Το νέο πληροφοριακό σύστημα και η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού θα επιταχύνουν την απονομή των συντάξεων 

admin

Νέα αναβολή για τις αλλαγές σε τρέιλερ, μπαγκαζιέρες και τροχόσπιτα

admin

H Noval Property δημιουργεί νέους, βιώσιμους δρόμους για τις πόλεις του αύριο

admin

ΑΑΔΕ: Ξεκινά η λειτουργία του Κέντρου Φορολογίας Κεφαλαίου (ΚΕΦΟΚ) Αττικής

admin

Γκίκας Χαρδούβελης: Ανάπτυξη 5% το 2021, εφόσον τα έσοδα από τον τουρισμό φθάσουν στο 60% του 2019

admin

Ποια επιδόματα θα καταβληθούν την τελευταία ημέρα του μήνα από τον ΟΠΕΚΑ

admin

ΔΙΜΕΑ: Σαρωτικοί έλεγχοι σε ξαπλώστρες, κυλικεία πλοίων και καύσιμα ενόψει Δεκαπενταύγουστου

admin

ΕΕ: Κλιμακώνει το «μπρα-ντε-φερ» με την Κίνα καταθέτοντας αγωγές στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου

admin