Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street – Βαρίδι ο Dow Jones

Μπορεί ο Μάιος να ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερα θετικό πρόσημο για όλους τους δείκτες της Wall Street, όμως ο νέος μήνας

ξεκίνησε ιδιαίτερα επιφυλακτικά και με τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία να φουντώνουν την ανησυχία των επενδυτών

για τις αντοχές της οικονομίας σε ένα διάστημα που η έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης από τη Fed φαντάζει ακόμη μακριά…


Στο ταμπλό, ο

Dow Jones

δέχτηκε σημαντικές πιέσεις με αποτέλεσμα να βρεθεί να χάνει πρόσκαιρα έως και 400 μονάδες, αν και κατάφερε να τις περιορίσει τελικά στις 115 μονάδες ή στο -0,30%, πέφτοντας στις 38.571 μονάδες. Μετά από συνεχείς αυξομειώσεις ο

S&P 500

πρόσθεσε τελικά 0,11% στις 5.283 μονάδες και αντιστοίχως ο

Nasdaq

κατάφερε να «βγάλει» αντιστάσεις παραμένοντας σε θετικό έδαφος στο 0,56% και τις 16.828 μονάδες.





Στις αγορές ομολόγων οι αποδόσεις υποχώρησαν

με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί δέκα μονάδες στο 4,408% και του 2ετούς να πέφτει στο 4,823%

.


Οι επενδυτές αιφνιδιάστηκαν δυσάρεστα από τα νέα στοιχεία για τη μεταποίηση που έδειξαν απρόσμενη κάμψη του δείκτη και μάλιστα σε χαμηλό τριών μηνών, στις 48,7 μονάδες. Μάλιστα και οι επιμέρους δείκτες όπως ο δείκτης νέων παραγγελιών κινήθηκαν σε υφεσιακά επίπεδα, κάτω από το όριο των 50 μονάδων.





Δεδομένου πως μέχρι τώρα η αμερικανική οικονομία παρουσίαζε υψηλές αντοχές απέναντι στα σταθερά υψηλά επιτόκια, οι επενδυτές άρχισαν να ανησυχούν

μήπως τελικά η οικονομία άρχισε να λυγίζει υπό τη σταθερή αυτή πίεση

.


«Τα κακά νέα εξακολουθούσαν να λειτουργούν σαν καλά νέα για τις μετοχές τους τελευταίους δύο μήνες, όμως αν η ανάπτυξη επιδεινωθεί αρκετά, τα κακά νέα θα αποδειχτούν κακά νέα» ανέφερε σε σημείωμα του τη Δευτέρα, ο αναλυτής της Bank of America, Όσουνγκ Κουόν.





Άλλωστε, την ίδια ώρα, τα μαντάτα από το κρίσιμο πεδίο του πληθωρισμού δεν είναι ενθαρρυντικά, ενώ και η αγορά εργασίας παραμένει σε επίπεδα υπερθέρμανσης, τροφοδοτώντας έτσι τις πληθωριστικές πιέσεις.


Ειδικά η εικόνα στην αγορά εργασίας θα κυριαρχήσει την εβδομάδα αυτή στην επικαιρότητα, καθώς θα δημοσιευτούν μια σειρά από κρίσιμα στοιχεία. Την Τρίτη δημοσιεύεται η νέα έκθεση JOLTS για τις κενές θέσεις εργασίας, την Τετάρτη η έκθεση ADP για τις προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα και βέβαια την Παρασκευή θα ανακοινωθεί η κρίσιμη έκθεση για την απασχόληση το μήνα Μάιο.


Προφανώς

η αγορά έχει προ πολλού προεξοφλήσει ότι η Fed θα κρατήσει και πάλι αμετάβλητα τα επιτόκια

κατά την επικείμενη συνεδρίαση της μέσα στο μήνα. Όμως, όσο τα στοιχεία δεν βοηθούν, δεν πρόκειται να ρισκάρει να μεταβεί σε νομισματική χαλάρωση.


Ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολης, Νιλ Κασκάρι, μιλώντας σήμερα σε podcast των Financial Times ήταν σαφής: τα επιτόκια θα παραμείνουν ψηλά για «παρατεταμένη» χρονική περίοδο ξεκαθάρισε, καθώς η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή και η πτωτική πορεία του πληθωρισμού έχει «σκαλώσει».





Σε επίπεδο μετοχών, τα ερωτηματικά για τις αντοχές της οικονομίας άσκησαν πιέσεις κυρίως στις λεγόμενες κυκλικές μετοχές που είναι περισσότερο συνδεδεμένες με την ανάπτυξη. Έτσι, ο βιομηχανικός κλάδος, ο κλάδος των πρώτων υλών και της ενέργειας οδήγησαν την πτώση.


Ειδικά η μετοχή της βρετανικής φαρμακευτικής GSK έχασε σχεδόν 9%, όταν έγινε γνωστό ότι δικαστής στο Ντέλαγουερ δέχτηκε πως υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να συνδέουν τη λήψη του φαρμάκου Zantac με δημιουργία καρκίνων, παραπέμποντας έτσι την εταιρεία σε δίκη.


Στον αντίποδα, η Nvidia και η νέα ισχυρή άνοδος της κατάφερε να κρατήσει τον Nasdaq «ζωντανό». Η μετοχή της εταιρείας ΑΙ σημείωσε νέο άλμα άνω του 4%, μετά την αιφνίδια παρουσίαση των μικροτσίπ τεχνητής νοημοσύνης νέας γενιάς και μάλιστα μόλις τρεις μήνες μετά την παρουσίαση των προηγούμενων.


Μίνι ράλι και για τη μετοχή της GameStop, μετά την πληροφορία ότι μπορεί να διασφαλίσει την ένταξη του Κιθ Γκιλ (γνωστού ως Roaring Kitty) στις τάξεις της, ενώ κέρδη αποκόμισε και το Spotify μετά την είδηση ότι προχωρά σε αυξήσεις στην premium συνδρομή του στις ΗΠΑ.


Μεικτά πρόσημα, τέλος, παρουσίασαν οι εταιρείες διαχείρισης απορριμμάτων Waste Management και Stericycle μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς της δεύτερης από την πρώτη έναντι 7,2 δισ. δολαρίων. Η μετοχή της Stericycle εκτοξεύτηκε κατά 15%, ενώ της Waste Management υποχώρησε περίπου 4%.









Ειδήσεις σήμερα:





Υπουργείο Τουρισμού για FTI: Τα πακέτα διακοπών έχουν ήδη εξοφληθεί και προπληρωθεί, δεν επηρεάζονται από την πτώχευση





Δάγκειος πυρετός – Μαγιορκίνης: Πόσες είναι οι πιθανότητες να εμφανιστεί στην Ελλάδα





Χαλκίδα: «Η κακιά η ώρα είναι όταν καίμε το φαγητό, όχι όταν σκοτώνουμε γυναίκες» έγραφε στο Facebook ο φονιάς της 63χρονης

Related posts

ΟΑΕΔ: Ξεπέρασαν τους 1 εκατ. οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Οκτώβριο

admin

Youth Pass: Επιταγή 150 ευρώ σε κάθε νέο που γίνεται 18 ετών – Πού χρησιμοποιείται

admin

Νορβηγία: Το κρατικό επενδυτικό ταμείο κέρδισε 131 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο

admin

«Ρεκόρ από την Ελλάδα στην αγορά ρωσικού φυσικού αερίου» ανακοίνωσε η Gazprom

admin

Η νέα πραγματικότητα: Το «πράσινο κύμα» αλλάζει τον πλανήτη (pics)

admin

Γεωργιάδης: Το Ελληνικό προχωρά με πάρα πολύ γρήγορους ρυθμούς

admin

Χάρης Βαφειάς: Αγόρασε 2 εκατομμύρια μετοχές της Stealth Gas από τον μεγιστάνα Μάικλ Ντελ έναντι $10,2 εκατ.

admin

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: O «χάρτης» των πληρωμών έως την Παρασκευή 7 Απριλίου

admin

Εφορία: Προθεσμίες και πληρωμές μέχρι το τέλος τους έτους

admin