Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μαύρη Δευτέρα» στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εξαϋλώθηκε σχεδόν όλη η άνοδος του 2024 – Sell off στις διεθνείς αγορές

Ακατάσχετη «αιμορραγία» στις παγκόσμιες αγορές, με την Αθήνα να καταγράφει μία από τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες πτώσεις σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά

χρηματιστήρια

. Χάθηκε το μεγαλύτερο μέρος των φετινών κερδών, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε σε υψηλά επίπεδα λόγω των μαζικών πωλήσεων.


Στη σημερινή (5/8) συνεδρίαση, που χαρακτηρίζεται ως «Μαύρη Δευτέρα» για τις αγορές, ο Γενικός Δείκτης «βυθίστηκε» κατά 89,67 μονάδες ή -6,27% και έκλεισε στις 1.341,23 μονάδες, έχοντας κινηθεί μεταξύ των 1.320,77 (χαμηλό ημέρας) και των 1.428,01 μονάδων (υψηλό ημέρας). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, όταν ο ΓΔ είχε χάσει τότε -6,42% υπό το «βάρος» των ρευστοποιήσεων, που επέφερε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.





Παράλληλα, εξαφανίστηκε το μεγαλύτερο μέρος των φετινών κερδών, με αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο να ενισχύεται πλέον κατά μόλις 3,72% από την έναρξη του 2024. Πιο συγκεκριμένα, κατέγραψε αρνητικό ρεκόρ 6 και πλέον μηνών μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να εντοπίζεται στις 19 Ιανουαρίου (1.340,03 μονάδες).


Όσον αφορά τους λόγους πίσω από τη σημερινή «βουτιά» του Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί πως επειδή πρόκειται για αναδυόμενη αγορά, υπερβάλλει σε περιπτώσεις συνολικής ανόδου ή πτώσης των χρηματιστηρίων. Όπως επισημαίνουν στελέχη χρηματιστηριακών γραφείων, ο Ιούλιος ήταν καλός και όσοι δεν πρόλαβαν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους την περασμένη Παρασκευή (2/8), έσπευσαν να το κάνουν σήμερα. Επιπλέον, «έσπασαν» πολλά margin σε δεκάδες κωδικούς, με αποτέλεσμα να ανατροφοδοτηθούν πωλήσεις και να γίνουν πιο έντονες οι πιέσεις στο ταμπλό.





Στη μεγάλη εικόνα, η σκιά της ύφεσης στις ΗΠΑ έχει «σκεπάσει» τις παγκόσμιες αγορές, μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία και την απασχόληση. «Πονοκέφαλο» προκαλεί στους επενδυτές και η ολιγωρία της Federal Reserve, με το εκτεταμένο sell off να αποτελεί ηχηρό μήνυμα προς την κεντρική τράπεζα ότι άργησε χαρακτηριστικά με τις μειώσεις των επιτοκίων. Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο υπολογίζεται η έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης.


Τεχνικά, πολύ μεγάλο ρόλο στη σημερινή τραγική εικόνα των αγορών είχαν οι εξελίξεις στην Ιαπωνία. H ισοτιμία του νομίσματος ενισχύθηκε απότομα αφού η BoJ αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της την περασμένη εβδομάδα και αποφάσισε να περιορίσει τις αγορές ιαπωνικών κρατικών ομολόγων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει ένα πολύ επικερδές carry trade μεταξύ γιεν και δολαρίου, αποσταθεροποιώντας τις αγορές και πυροδοτώντας κύμα πωλήσεων. Στο συγκεκριμένο «carry trade» οι επενδυτές δανείζονταν φθηνά σε γιεν για να πραγματοποιήσουν επενδύσεις σε δολάριο ή ευρώ. Με την Τράπεζα της Ιαπωνίας που καθυστερημένα σε σχέση με τις άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες αύξησε το βασικό επιτόκιό της από το 0,1% στο 0,25%, οι αναταράξεις ήταν δεδομένες.





Τα βλέμματα παραμένουν επίσης στραμμένα και στο γεωπολιτικό πεδίο, καθώς η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να προετοιμάζεται για επίθεση από Ιράν και Χεζμπολάχ. Η άτακτη υποχώρηση των traders έχει ως αποτέλεσμα την στροφή προς τα ασφαλή καταφύγια, όπως είναι τα κρατικά ομόλογα, το ιαπωνικό γιεν και το ελβετικό φράγκο. Σε πτωτική τροχιά το πετρέλαιο και τα βασικά μέταλλα, ενώ βίαιες είναι οι ρευστοποιήσεις στα κρυπτονομίσματα, με το bitcoin να χάνει πάνω από -10% οδεύοντας προς τα 50.000 δολάρια.






Η ατζέντα των επενδυτών

Γεμάτη η ατζέντα της τρέχουσας εβδομάδας από ανακοινώσεις εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων, αμέσως μετά τις σχετικές γνωστοποιήσεις των συστημικών τραπεζών το προηγούμενο πενθήμερο. Την αρχή κάνει η ΔΕΗ την Τρίτη (6/8) και ακολουθούν ο ΟΤΕ και η Coca Cola την Τετάρτη (7/8). Την Πέμπτη (8/8) σειρά έχουν η Ideal Holdings και η Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, ενώ την Παρασκευή (9/8) ολοκληρώνεται ο «κύκλος» των ανακοινώσεων με την BriQ Properties και την Intercontinental International.


Την επόμενη Δευτέρα (12/8) αναμένεται η ετυμηγορία για την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI στο πλαίσιο της τριμηνιαίας αναθεώρησης (MSCI Quarterly Index Review). Ελαφρύ προβάδισμα για αναβάθμιση στον MSCI Greece Standard Index έχει η Titan. Οι όποιες αλλαγές -αν γίνουν- θα τεθούν σε ισχύ στις 2 Σεπτεμβρίου (effective date). Υπενθυμίζεται ότι στον βασικό δείκτη για τις ελληνικές μετοχές βρίσκουμε σήμερα τις εξής 10: Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Metlen, Jumbo και Motor Oil.











«Μαύρη Δευτέρα» στις διεθνείς αγορές




Related posts

Όμιλος Λάτση: Δυναμική είσοδος της Latsco Shipping στον τομέα των Very Large Crude Carrier (VLCC)

admin

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Αιφνιδιαστικός έλεγχος σε μεταφορική εταιρεία

admin

Χατζηδάκης: Μέχρι τέλος Μαρτίου το «μπόνους» σε 1,1 εκατομμύριο συνταξιούχους – Ποιοι θα λάβουν 200, 250 ή 300 ευρώ

admin

Επιχειρήσεις πολιτισμού: Από σήμερα έως 26 Φεβρουαρίου η υποβολή δηλώσεων για οικονομική ενίσχυση

admin

Υπουργείο Εργασίας: Αυτοί είναι οι πίνακες με τα ποσά των αναδρομικών ανά ταμείο

admin

Τέλος επιτηδεύματος: Κούρεμα 50% σε όλα, αλλά όχι σε όλους – Δείτε παραδείγματα

admin

Πάνω από 60 ξενοδοχεία βγαίνουν στο σφυρί και αλλάζουν χέρια

admin

Φρ. Κουτεντάκης: Ο ΕΦΚΑ κρύβει τα στοιχεία για τις εκκρεμείς συντάξεις

admin

Βρετανία: Ανοίγει ειδικό ταμείο πυρηνικών καυσίμων για να μειώσει την εξάρτηση από τη Ρωσία

admin