Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μαρίνα Αλίμου: Ξεμπλοκάρει η επένδυση των Άκτωρ Παραχωρήσεις-Reds

Το δρόμο για την ουσιαστική έναρξη της ανάπλασης της Μαρίνας Αλίμου και της επένδυσης της Άκτωρ Παραχωρήσεις και της REDS ανοίγει η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τα Υπουργεία Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Τουρισμού.

Η έγκριση της χωροθέτησης και των περιβαλλοντικών όρων της Μαρίνας Αλίμου είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Ιούλιο του 2023 και με την έκδοση της παραπάνω ΚΥΑ, η οποία δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 13 Ιουνίου, επιτρέπει πλέον στον επενδυτή τη διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για έργο Παραχώρησης που έχει αναλάβει μετά από σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, η θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ, Άκτωρ Παραχωρήσεις, η οποία διαθέτει επίσης σχετική σύμβαση με την επίσης θυγατρική του ομίλου, Reds η οποία είναι κύριος επενδυτής του έργου.

Συμβατικά η παραχώρηση είχε συμβασιοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2021, με εφάπαξ τίμημα 27,3 εκατ. ευρώ, έχοντας ωστόσο ως εκκρεμότητα τόσο τις εγκρίσεις χωροθέτησης όσο και την έκδοση ΚΥΑ, που θα επέτρεπε στον επενδυτή την έκδοση οικοδομικών αδειών.

Σημειώνεται πως η συνολική αξία της σύμβασης με το ΤΑΙΠΕΔ υπερέβαινε τα 177 εκατ. ευρώ και περιελάμβανε το εφάπαξ καταβλητέο ποσό κατά την έναρξη της παραχώρησης, την ετήσια αμοιβή παραχώρησης και ποσοστό επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων της μαρίνας.

Ο κατά προσέγγιση προϋπολογισμός κατασκευής των έργων της Μαρίνας Αλίμου (συμπεριλαμβανομένων λιμενικών έργων, έργων χερσαίας ζώνης και Η/Μ εγκαταστάσεων και δικτύων) ανερχόταν σε 60 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τα αναφερόμενα στη ΜΠΕ. Ο προϋπολογισμός αυτός είχε υπολογισθεί λαμβάνοντας υπόψη «τιμές αγοράς» και συμπεριλαμβάνει Γενικά Έξοδα και Όφελος Εργολάβου, απρόβλεπτα και Φ.Π.Α. (24%). Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες από τον επενδυτή η συνολική επένδυση ενδέχεται να ανέλθει πλέον στα 100 εκατ. ευρώ.

Το asset και το έργο ανάπλασης

Η Μαρίνα Αλίμου βρίσκεται στην καρδιά της αθηναϊκής ριβιέρας, με χερσαίο χώρο έκτασης 210.000 τ.μ., θαλάσσιο χώρο 428.000 τ.μ. και λιμενοβραχίονες μήκους 1.170 μ., και ως εκ τούτου αποτελεί τη μεγαλύτερη μαρίνα της χώρας και των Βαλκανίων. Διαθέτει 1.100 μόνιμες θέσεις σκαφών εκ των οποίων 50 θέσεις για super yachts άνω των 25 μέτρων. Λειτουργεί σύμφωνα με διεθνείς προδιαγραφές και διαθέτει χώρο διαχείμασης για περίπου 350 σκάφη. Το μέγιστο βάθος της είναι τα 6,5 μέτρα.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, στα 210 στρέμματα χερσαίας έκτασης επιτρέπει κτιριακή ανάπτυξη με 18.500 τ.μ. ανωδομής, που θα φιλοξενήσει χρήσεις τουριστικές, εμπορικές και ψυχαγωγικές. Επιπλέον, η αναβάθμιση του θαλάσσιου τμήματος και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών και των υπηρεσιών φιλοξενίας σκαφών θα καταστήσουν την μαρίνα Αλίμου σε μία από τις πιο σύγχρονες μαρίνες της Μεσογείου.

Στο έργο υπάρχει πρόβλεψη για εκτεταμένους χώρους ιδανικούς για περίπατο και ποδήλατο. Ο περιβάλλοντας χώρος θα έχει δόμηση κάθετη στη Λεωφόρο Ποσειδώνος, και φυτεμένα δώματα που θα «ενώνουν» την πόλη με τη Μαρίνα.

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί σε μια σύγχρονη, «πράσινη» ανάπτυξη, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δεν θα επηρεαστεί η χρήση του κολυμβητηρίου, το οποίο παραμένει ενταγμένο στην περιοχή.

Related posts

Autohellas: Σε ιστορικά υψηλά τα κέρδη το 2021, πρόταση για διπλάσιο μέρισμα

admin

Πρεμιέρα για την αλυσίδα ξενοδοχείων Six Senses στην Ελλάδα

admin

Διπλή διάκριση για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

admin

Eurobank Headquarters: Ενα σύγχρονο «πράσινο» κτίριο στο κέντρο της Αθήνας

admin

Μειοψηφικό ποσοστό στην Octane απέκτησε ο όμιλος Λάτση

admin

Νέα επένδυση Deutsche Telekom στην Ελλάδα: Κέντρο Πληροφορικής στην Θεσσαλονίκη

admin

Τους στόχους της Alstom για μείωση των εκπομπών αερίων επικύρωσε η SBTi

admin

Από το Perishop στο Peristore ένα… πρόστιμο Σκρέκα δρόμος 

admin

Τρεις διεκδικητές για τα δάνεια του νόμου Κατσέλη που πουλά η doValue

admin