Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Μία μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ και μετά… βλέπουμε

Τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία και τα “γεράκια” της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κάνουν ορισμένους αναλυτές και επενδυτές να αμφιταλαντεύονται ως προς τις προσδοκίες τους για μείωση των επιτοκίων φέτος.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ενώ οι περισσότεροι οικονομολόγοι εξακολουθούν να προβλέπουν τριμηνιαίες μειώσεις μετά την αρχική μείωση αυτής της εβδομάδας, ορισμένοι εκτιμούν ότι ο επίμονος πληθωρισμός, η γρήγορη αύξηση των μισθών και η εκπληκτικά ισχυρή παραγωγή της ευρωζώνης θα περιορίσουν τη νομισματική χαλάρωση.

Οι traders, επίσης, έχουν μειώσει τα στοιχήματα χαλάρωσης, ενισχυόμενοι από το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Ιζαμπελ Σνάμπελ και τον πρόεδρο της Bundesbank Γιοακίμ Νάγκελ που φαίνεται να βγάζουν τον Ιούλιο από το τραπέζι, καθώς ο Αυστριακός Ρόμπερτ Χόλτσμαν δήλωσε ότι δύο μειώσεις το 2024 μπορεί να είναι αρκετές.

Οι επιφυλακτικοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι η μείωση του κόστους δανεισμού σε διαδοχικές συνεδριάσεις θα μπορούσε να ωθήσει τις αγορές να θεωρήσουν αυτόν τον ρυθμό ως τη βασική τους γραμμή. Μπορεί επίσης να έχουν λιγότερη εμπιστοσύνη από ορισμένους συναδέλφους τους ότι η πολιτική της ΕΚΤ μπορεί πραγματικά να αποκλίνει από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία είναι πιθανό να παραμείνει σε στάση αναμονής για αρκετό καιρό ακόμη.

“Ήμασταν hawkish όσον αφορά τις προσδοκίες μας από πέρυσι για τρεις μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης για φέτος, αλλά υπάρχει κίνδυνος για λιγότερες μειώσεις επιτοκίων – όχι περισσότερες”, δήλωσε ο Dennis Shen, οικονομολόγος της Scope Ratings. “Η ΕΚΤ λογικά θα θελήσει να αποφύγει το λάθος να μειώσει πολύ επιθετικά στο τελευταίο μίλι”.

Ο Piet Christiansen της Danske Bank και ο Mariano Valderrama, οικονομολόγος της Intermoney στη Μαδρίτη, συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που δεν προβλέπουν δεύτερη μείωση μέχρι και τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Bloomberg.

“Έχουμε αμφιβολίες όσον αφορά τον Σεπτέμβριο”, δήλωσε ο Valderrama, επικαλούμενος την αγορά εργασίας, τους μισθούς και την ταχύτερη οικονομική επέκταση. Επιπλέον, “η δημοσιονομική πολιτική δεν πρόκειται να γίνει πολύ λιγότερο περιοριστική φέτος”.

Άλλοι, όπως ο Gebhard Stadler της Bayerische Landesbank, προβλέπουν παύση τον τελευταίο μήνα του έτους, μετά από μόλις δύο μειώσεις.

Related posts

Στις 31 Ιανουαρίου η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Eurobank

admin

Γέφυρα 2: Σήμερα οι πληρωμές για 10.000 επιχειρήσεις

admin

Παύλος Μυλωνάς – ΕΤΕ: Σύντομα τα τραπεζικά καταστήματα θα χρησιμεύουν μόνο για τις μεγάλες αποφάσεις του πελάτη

admin

Ενωση Τραπεζών: Δημιουργήσαμε μαξιλάρι ρευστότητας 5 δισ. ευρώ

admin

Παγκρήτια: Ενδυναμώνεται στο Wealth Management μετά την ενοποίηση της με την HSBC

admin

Alpha Bank: «Τρέχει» ο διαγωνισμός για πώληση καταναλωτικών δανείων

admin

S&P για Credit Suisse: Δεν θα υπάρξει μετάσταση στις ευρωτράπεζες

admin

Φρένο στα νέα δάνεια έβαλαν τα επιτόκια

admin

Στους servicers δάνεια ύψους 39 δισ. ευρώ, η κατανομή

admin