Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα στην Αγκυρα από Ελλάδα και Αίγυπτο

Μπορεί Αθήνα και Αγκυρα να ετοιμάζονται για τη συνάντηση του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν μέσα στον Νοέμβριο, προκειμένου να ξεκινήσει μια συζήτηση για το κατά πόσον οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να συζητήσουν για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, ωστόσο η μέχρι τώρα στάση της Τουρκίας δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς δεν έχει αλλάξει στο ελάχιστο τις αναθεωρητικές της απόψεις και επιδιώξεις για την περιοχή.

Χαρακτηριστική περίπτωση η ένταση που προκάλεσε πρόσφατα στην Κάσο, στέλνοντας πολεμικά πλοία και επαναφέροντας έτσι το θέμα του παράνομου και ανυπόστατου τουρκολιβυκού μνημονίου και τη δική της άποψη σχετικά με τα όρια της υφαλοκρηπίδας της.

Πριν από περίπου έναν μήνα μάλιστα, μετά την επίσκεψη αλ-Σίσι στην Τουρκία, υπήρξε η ανησυχία μήπως το Κάιρο υποχωρήσει από την έως τώρα αταλάντευτη στάση του στο πλευρό της Αθήνας. Η επιβεβαίωση του αρραγούς αυτού μετώπου μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου έρχεται αύριο, καθώς οι δύο χώρες προχωρούν στην άσκηση «Μέδουσα 13» που είχε αναβληθεί πέρυσι λόγω της έναρξης των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα.

Η Ελλάδα δέσμευσε μάλιστα περιοχές για τη διεξαγωγή της άσκησης μέσα στον άξονα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, με την Αίγυπτο να συμμετέχει χωρίς καμία επιφύλαξη, όπως κάθε φορά άλλωστε, κάτι που δείχνει πως δεν άλλαξε η στάση της στο θέμα αυτό και συνεχίζει να μην αναγνωρίζει το ούτως ή άλλως παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Ελλάδα και Αίγυπτος σχεδόν ταυτόχρονα με την άσκηση «Μέδουσα 13» θα πραγματοποιήσουν και μια αεροπορική άσκηση με την επονομασία «Αιγεύς Μένα 24» με τα ανατολικά όρια της περιοχής που έχει δεσμευτεί για αυτή να φτάνουν και μέσα στον άξονα του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Γαλλία, Κύπρος και Σαουδική Αραβία

To 2022 πέρα από την Αίγυπτο είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν με μονάδες τους η Κύπρος, οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία, ενώ φέτος σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία έχουν προσκληθεί και θα συμμετάσχουν με μονάδες η Γαλλία, η Κύπρος και η Σαουδική Αραβία. Να θυμίσουμε πως οι σχέσεις Γαλλίας και Σαουδικής Αραβίας με την Τουρκία μόνο φιλικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Ειδικά η στάση που τηρεί το τελευταίο χρονικό διάστημα η Τουρκία υπέρ της Χεζμπολάχ και της Χαμάς την έχει απομακρύνει ακόμα πιο πολύ από τη Σαουδική Αραβία, που θεωρεί αυτές τις δύο οργανώσεις ως εργαλεία του αντιπάλου της Ιράν.

Συνεκπαίδεση και συνεργασία

Η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και Αιγύπτου ανανεώθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2024 στο Κάιρο. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: συμμετοχή σε διακλαδικές ασκήσεις, όπως και σε αντίστοιχες των επιμέρους Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Συνεκπαιδεύσεις Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων. Συνεκπαιδεύσεις σε αντικείμενα κυβερνοασφάλειας. Συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε εκπαιδεύσεις στον εξομοιωτή ελεύθερης πτώσης (αεροσήραγγα) στην Αίγυπτο.  Συμμετοχή αιγυπτιακών μονάδων σε εκπαιδεύσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής/NATO. Συμμετοχή των Αιγυπτίων σε εκπαιδεύσεις σε εξομοιωτές πτήσης ελικόπτερου CH-47D Σινούκ, καθώς και μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000 και F-16. Συμμετοχή των Αιγυπτίων σε εκπαιδεύσεις κατάδειξης στόχων σε μαχητικά αεροσκάφη. Ανταλλαγή προσωπικού και επισκέψεων σε σχολές και πολυεθνικά σχολεία.

Το 2022 η Ελλάδα είχε συμμετάσχει με δύο φρεγάτες, ένα αρματαγωγό και ένα υποβρύχιο, με 4 μαχητικά, 8 ελικόπτερα, πεζοναύτες και ειδικές δυνάμεις. Η Αίγυπτος είχε διαθέσει ένα από τα δύο ελικοπτεροφόρα της, μία φρεγάτα, δύο κορβέτες και ένα υποβρύχιο, 18 μαχητικά, έξι ελικόπτερα και ειδικές δυνάμεις. Κύπρος και Σαουδική Αραβία συμμετείχαν με μια μονάδα επιφανείας και ομάδα ειδικών δυνάμεων. Περίπου αντίστοιχη θα είναι και φέτος η συμμετοχή με την Γαλλία να διαθέτει για την άσκηση ισχυρή μονάδα του Πολεμικού της Ναυτικού.

Related posts

Διαλυτικές καταστάσεις και στην Κεντρική Επιτροπή

admin

Ο φόβος του άλλου 40%

admin

Αποστολάκης για εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης έδωσε νέο ενδιαφέρον – Ο κόσμος έχει ελπίδες από το κόμμα

admin

Και 2+1 αιφνιδιασμοί που ετοιμάζει προσεχώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη

admin

Από τους ανοικτούς διαύλους στις σχέσεις εμπιστοσύνης

admin

Υποψήφιος με τη ΝΔ ο αδερφός του αξιωματικού που σκοτώθηκε στα Ίμια

admin

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό μετά τη μονταζιέρα στα Τέμπη: «Περνάει» η πρόταση δυσπιστίας – Ραγδαίες εξελίξεις

admin

Ελληνοτουρκικά: Μεγάλες προσδοκίες με μικρά βήματα

admin

Πόρισμα – πρόκληση κλείνει την έρευνα για τις υποκλοπές 

admin