Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Κ. Μητσοτάκης από Ουάσιγκτον: Δεν βοηθά τον ευρωπαϊκό δρόμο η στάση της Βόρειας Μακεδονίας – Η απάντηση στη νέα πρόκληση Μιτσκόσκι

Προκλητικός για μια ακόμα φορά εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μιτσκόσκι, τη Δευτέρα, αφού παρά τις δηλώσεις του ότι στο εξωτερικό θα χρησιμοποιεί τη συνταγματική ονομασία της χώρας, εχθές ανήρτησε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του από την Ουάσιγκτον, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, μιλώντας για “Μακεδονία” και για “μακεδονική” διασπορά.

Η νέα πρόκληση του Χρ. Μιτσκόσκι αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση της Αθήνας, η οποία έχει ήδη εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για τη μη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της Βόρειας Μακεδονίας τόσο από τον πρωθυπουργό της χώρας όσο και από την πρόεδρο Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Μάλιστα, η Αθήνα δεν αποκλείεται να θέσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας, αφού έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι η προκλητική στάση της νέας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί εμπόδιο για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άλλωστε, το τόνισε εμφατικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση που είχε με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρτ, όπου υπογράμμισε ότι η χρήση του συνταγματικού ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας erga omnes, για όλες τις χρήσεις, είναι θεμελιώδες δόγμα στη συμφωνία των Πρεσπών και δεν είναι διαπραγματεύσιμο.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το πρόβλημα με τα Βαλκάνια είναι ότι πολύ συχνά το φάντασμα του εθνικισμού αναδύεται όταν κανείς δεν το περιμένει απαραίτητα και έφερε ως παράδειγμα τη Βόρεια Μακεδονία.

“Η Βόρεια Μακεδονία είναι μέλος του ΝΑΤΟ σήμερα γιατί η Ελλάδα ήρε το βέτο της μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών που υπεγράφη και επικυρώθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι πρόκειται για μια διεθνή συμφωνία που υποχρεώνει τη χώρα. Το σεβαστήκαμε και το σέβομαι. Ένα από τα θεμελιώδη, αν όχι τα πιο θεμελιώδη δόγματα, πτυχές αυτής της συμφωνίας είχε να κάνει με το όνομα Βόρεια Μακεδονία που χρησιμοποιείται erga omnes. Και αυτό είναι κάτι που είναι πολύ ξεκάθαρο και δεν είναι διαπραγματεύσιμο για την Ελλάδα. Όταν ακούω ότι η νέα κυβέρνηση αναφέρεται στη χώρα ως Δημοκρατία της Μακεδονίας εντός της χώρας, έχω σοβαρές ανησυχίες. Και αυτό είναι ένα θέμα που σκοπεύω να θίξω. Δεν είναι εποικοδομητικό και δεν βοηθά τον ευρωπαϊκό δρόμο της Β. Μακεδονίας”, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Διαβάστε ακόμη:

Related posts

Σουδάν: Έπειτα από επτά μήνες πολέμου, η χώρα αντιμέτωπη με τον κίνδυνο διάλυσης

admin

Οι ΗΠΑ λένε πως κατέστρεψαν πέντε drones των Χούθι της Υεμένης πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα

admin

Γκουτέρες: “Αχτίδα ελπίδας και ανθρωπιάς” η παράταση της εκεχειρίας

admin

Ρωσία: Πιθανή απειλή για την ασφάλεια τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια Ιαπωνία

admin

Ευρωζώνη: Δέκατος συναπτός μήνας υποχώρησης των λιανικών πωλήσεων ο Ιούλιος

admin

Στ. Κυριακίδου: Ανοίγει ο δρόμος για νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα κρίσιμα φάρμακα

admin

Ουκρανία: Η αστυνομία του Κιέβου ανέφερε απειλές για βόμβες σε σχολεία

admin

Μεσανατολικό: Υπουργοί Εξωτερικών 5 αραβικών χωρών θα συναντηθούν αύριο με τον Μπλίνκεν στο Αμάν

admin

Κίνα Ο ειδικός απεσταλμένος για το κλίμα Λιου στις ΗΠΑ για συνομιλίες

admin