Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Κρίσιμες ώρες για Γάζα, Ισραήλ και Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χρειάζεται απεγνωσμένα από το Ισραήλ και τη Χαμάς να καταλήξουν σε συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός, ως ένα πρώτο βήμα για την επίλυση μιας σύγκρουσης που έχει συγκλονίσει την περιοχή και έχει βλάψει τις πιθανότητες επανεκλογής του. 

Σύμφωνα με τη νέα πρόταση για παύση των μαχών για έξι εβδομάδες, οι Ισραηλινοί όμηροι θα επιστρέψουν στα σπίτια τους, η επίθεση στη Ράφα θα ανασταλεί και η ανθρωπιστική βοήθεια θα μπορούσε να έρθει στη Γάζα για να ανακουφιστεί ο πληθυσμός της περιοχής. Αυτό θα μπορούσε να επιταχύνει τις συνομιλίες για μια πολυπόθητη συμφωνία εξομάλυνσης με τη Σαουδική Αραβία και να αποσυμπιέσει τις αντι-ισραηλινές διαμαρτυρίες στις πανεπιστημιουπόλεις που ενέχουν πολιτικό ρίσκο για τον Μπάιντεν.  

Εάν οι διαπραγματεύσεις καταρρεύσουν, ο Μπάιντεν θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα δυσοίωνο σενάριο. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα προχωρούσε πιθανότατα σε εισβολή στη Ράφα, επιδεινώνοντας την ανθρωπιστική κρίση. Θα περιπλέξει επίσης την πρόοδο προς την κατεύθυνση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ – πλήττοντας έναν κορυφαίο στόχο της εξωτερικής πολιτικής – και οι διαδηλωτές θα μπορούσαν να κλιμακώσουν την τακτική τους και να διαταράξουν την επανεκλογή του Μπάιντεν στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών αυτό το καλοκαίρι στο Σικάγο.

Ερωτηθείς την Τρίτη τι θα συμβεί αν δεν υπάρξει συμφωνία, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε: “Πρέπει να υπάρξει (η συμφωνία)”.

Το Ισραήλ διεξάγει έναν πόλεμο στη Γάζα που κρατά σχεδόν επτά μήνες, αφού η Χαμάς, η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, εισέβαλε στη χώρα και σκότωσε 1.200 ανθρώπους και απήγαγε άλλους 240. Οι αρχές στη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς λένε ότι περισσότεροι από 34.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο. 

Ο πόλεμος έχει γίνει ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην υποψηφιότητα του Μπάιντεν για μια δεύτερη θητεία. Ο χειρισμός της σύγκρουσης από τον πρόεδρο των ΗΠΑ έχει δεχθεί επιθέσεις και από τις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην προσέγγισή του. 

Ο πόλεμος ήταν το θέμα με τη χειρότερη βαθμολογία για τον Μπάιντεν σε νέα δημοσκόπηση του CNN, με το 71% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι αποδοκιμάζουν τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το ζήτημα. Αυτό περιλαμβάνει περισσότερους από οκτώ στους 10 ενήλικες κάτω των 35 ετών – μια ομάδα που χρειάζεται ο Μπάιντεν προκειμένου να νικήσει τον Νοέμβριο τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του Ντόναλντ Τραμπ.

Αυτή η εβδομάδα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημείο καμπής για τη σύγκρουση αλλά και για τον Μπάιντεν. Οι πλευρές βρίσκονται πιο κοντά σε συμφωνία από την εβδομαδιαία παύση του Νοεμβρίου, με τους διαπραγματευτές στο Κάιρο να εξετάζουν την ισραηλινή προσφορά. Ο Λευκός Οίκος κινείται με επείγοντα ρυθμό για να διασφαλίσει την επίτευξη συμφωνίας. Ο Νετανιάχου από τη μεριά του δήλωσε την Τρίτη ότι το Ισραήλ θα εισβάλει στη Ράφα με ή χωρίς συμφωνία.

Διπλωματία

Ο Μπάιντεν έχει μιλήσει τηλεφωνικά με τον Νετανιάχου, καθώς και με τους ηγέτες της Αιγύπτου και του Κατάρ, οι οποίοι συμβάλλουν στη διαμεσολάβηση των συνομιλιών. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, εμφανιζόμενος στο Ριάντ, προέτρεψε τη Χαμάς να αποδεχθεί τη συμφωνία. 

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπέγραψε επιστολή μαζί με άλλες 17 χώρες, η οποία καλεί τη Χαμάς να απελευθερώσει αμέσως τους ομήρους. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν επίσης προειδοποιήσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για Ισραηλινούς αξιωματούχους που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του ζητήματος.

Εάν οι συνομιλίες ναυαγήσουν, θα αποτύχουν οι προσπάθειες των ΗΠΑ “να αλλάξουν την εικόνα στη Γάζα και να το κάνουν αρκετά σύντομα για διάφορους λόγους: για πολιτικούς λόγους, για ηθικούς λόγους και, φυσικά, για πολιτικούς λόγους”, δήλωσε στο Bloomberg τη Δευτέρα ο Aaron David Miller, πρώην διαπραγματευτής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μεταξύ Αράβων και Ισραηλινών.

Χάος σε πανεπιστημιουπόλεις

Οι εντεινόμενες διαδηλώσεις σε πανεπιστημιουπόλεις σε όλες τις ΗΠΑ έχουν εκθέσει περαιτέρω τις διαφωνίες μεταξύ των Δημοκρατικών. Τα μέλη του κόμματος έχουν διαφωνήσει για την προστασία των δικαιωμάτων ελεύθερης έκφρασης για όσους ενδιαφέρονται για την κατάσταση των κατοίκων της Γάζας και για την αναγνώριση των φόβων των Εβραίων φοιτητών που λένε ότι απειλούνται από αντισημιτικά συνθήματα και εκφοβισμό.

Οι εντάσεις αυτές αναζωπυρώθηκαν την Τρίτη, όταν αστυνομικοί της Νέας Υόρκης απομάκρυναν τους φιλοπαλαιστινιακούς διαδηλωτές που είχαν καταλάβει ένα κτίριο στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Συγκρούσεις ξέσπασαν νωρίς την Τετάρτη σε μια ξεχωριστή διαμαρτυρία στο UCLA στο Λος Άντζελες. 

Εάν οι διαμαρτυρίες συνεχιστούν, θα μπορούσε να διασπαστεί το Δημοκρατικό Κόμμα σε μια στιγμή που ο Μπάιντεν χρειάζεται να είναι ενωμένο – και οι προοδευτικοί να ψηφίσουν για την επανεκλογή του. Ο αντιπρόσωπος Ρο Κάνα, κορυφαίος προοδευτικός Δημοκρατικός, προέτρεψε τους φοιτητές σε πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν την περασμένη εβδομάδα να υποστηρίξουν τον Μπάιντεν παρά τις όποιες επιφυλάξεις τους για τον πόλεμο στη Γάζα. 

Το αν αυτό το μήνυμα έχει απήχηση “μένει να το δούμε”, δήλωσε την Τρίτη η Δημοκρατική Εκπρόσωπος Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, μια άλλη κορυφαία προοδευτική. “Είναι πολύ, πολύ δύσκολο να κάνουμε οποιαδήποτε συζήτηση για την ψήφο ή τις εκλογές όταν οι νέοι βλέπουν καθημερινά στα κινητά τους τηλέφωνα άλλους νέους στη Γάζα να πεθαίνουν”.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν συναντήθηκε την Τρίτη με προοδευτικούς Δημοκρατικούς στο Καπιτώλιο για να συζητήσουν τις ανησυχίες τους σχετικά με τη Γάζα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι προσπάθησαν να επωφεληθούν από τις διαδηλώσεις, χρησιμοποιώντας τες για να σχηματίσουν την εικόνα ενός έθνους σε χάος υπό την εξουσία του Μπάιντεν. Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον οργάνωσε συνέντευξη Τύπου στο Κολούμπια την περασμένη εβδομάδα για να ζητήσει την παραίτηση του προέδρου του πανεπιστημίου, μια εμφάνιση που απευθυνόταν στους γονείς των προαστίων, οι οποίοι είναι καθοριστικής σημασίας για την απόφαση του αποτελέσματος των εκλογών του Νοεμβρίου. 

Την Τρίτη, ο Τζόνσον ανακοίνωσε την καταστολή του αντισημιτισμού που εξαπλώνεται στις πανεπιστημιουπόλεις υπό την ηγεσία της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης των ερευνών κατά των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων. 

Ο Τραμπ από τη μεριά του τηλεφώνησε το βράδυ της Τρίτης στο Fox News την ώρα που η αστυνομία εισερχόταν στην πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια, προβαίνοντας σε σχολιασμό σε ζωντανή μετάδοση και υπονοώντας ότι ο Μπάιντεν επέτρεψε τη διάβρωση της διακομματικής υποστήριξης προς το Ισραήλ.

“Ο Μπάιντεν πρέπει να κάνει κάτι”, είπε ο Τραμπ. “Ο Μπάιντεν υποτίθεται ότι είναι η φωνή της χώρας μας – και σίγουρα δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη φωνή”.

Η κατάληψη κτιρίων είναι “λάθος” και “η ρητορική μίσους και τα σύμβολα μίσους δεν έχουν θέση στην Αμερική”, ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άντριου Μπέιτς. 

Δημοσκόπηση Ipsos/Reuters: Οριακό προβάδισμα μιας μονάδας Μπάιντεν έναντι Τραμπ

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει εντελώς οριακό προβάδισμα επί του Ρεπουμπλικάνου προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ ενόψει των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, την ώρα που ο μεγιστάνας των ακινήτων συνεχίζει να δικάζεται στη Νέα Υόρκη για απάτη, υπέδειξε διήμερη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos που διενεργήθηκε για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Reuters κι ολοκληρώθηκε χθες Τρίτη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, το 40% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είπε πως θα ψήφιζε τον κ. Μπάιντεν εάν οι εκλογές διεξάγονταν χθες, έναντι του 39% που θα ψήφιζε τον κ. Τραμπ. Το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο από το προβάδισμα τεσσάρων μονάδων που είχε ο Δημοκρατικός πρόεδρος σε προηγούμενη έρευνα, που διενεργήθηκε από την 4η ως την 8η Απριλίου. Είναι αξιοσημείωτα εντός του περιθωρίου στατιστικού σφάλματος (±3%) για τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, ενώ πολλοί Αμερικανοί παραμένουν αναποφάσιστοι έξι μήνες προτού ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα.

Το Ισραήλ θα περιμένει μέχρι το βράδυ της Τετάρτης για να απαντήσει στη Χαμάς για την πρόταση εκεχειρίας

Το Ισραήλ θα περιμένει “μέχρι το βράδυ της Τετάρτης” για να απαντήσει στη Χαμάς για την πρόταση εκεχειρίας που συζητείται στο Κάιρο, προτού λάβει απόφαση να στείλει αντιπροσωπεία στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, δήλωσε χθες ένας Ισραηλινός αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

“Το Ισραήλ αποφάσισε να μην στείλει αντιπροσωπεία στο Κάιρο αμέσως” και “θα αποφασίσει όταν η Χαμάς δώσει την απάντησή της”, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί: “θα περιμένουμε μέχρι το βράδυ της Τετάρτης και μετά θα αποφασίσουμε”, τόνισε.

Μετά από μια συνάντηση τη Δευτέρα στο Κάιρο, με την Αίγυπτο, το Κατάρ, δύο από τις μεσολαβήτριες χώρες, μια αντιπροσωπεία της Χαμάς επέστρεψε στη Ντόχα και αναμένεται να δώσει την απάντησή της “το συντομότερο δυνατό”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στο παλαιστινιακό κίνημα.

Related posts

Σουηδία: Αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης – Προβλέπει μια ακόμη αύξηση φέτος

admin

Φον ντερ Λάιεν: “Συνταγή για τους επιθετικούς πολέμους του μέλλοντος το πάγωμα του πολέμου στην Ουκρανία”

admin

Το Κρεμλίνο αρνείται να σχολιάσει για ISIS και βασανισμούς των υπόπτων για το μακελειό στη Μόσχα

admin

Παραιτείται ο CEO της Boeing, Ντ. Καλχούν, στον απόηχο της κρίσης των 737 – Με άνοδο 1,36% έκλεισε η μετοχή

admin

Κόντρα στη βρετανική Βουλή για τα Γλυπτά – Σούνακ: “Ο Μητσοτάκης ήθελε να τραβήξει την προσοχή”

admin

ΗΠΑ: Απαράδεκτο το Ισραήλ να κλείνει σημεία εισόδου βοήθειας στη Γάζα

admin

ΠΟΥ: Το σύστημα υγείας στη Γάζα “έχει γονατίσει”

admin

Βέλγιο: Συνελήφθη άνδρας που απειλούσε να σκοτώσει τον Βέλγο πρωθυπουργό και είχε διαφύγει στη Νορβηγία

admin

“Εντοπίσαμε επιχειρησιακό αρχηγείο της Χαμάς στο νοσοκομείο Αλ Σίφα”, λέει ο ισραηλινός στρατός

admin