Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Οι πωλήσεις κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων θα επιβραδυνθούν στην ΕΕ μετά τους νέους δασμούς

Επιβράδυνση των πωλήσεων

ηλεκτρικών αυτοκινήτων

από την

Κίνα

αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση της

Ευρωπαϊκής Ένωσης

για

υψηλότερους δασμούς,

σύμφωνα με αναλυτές της αυτοκινητοβιομηχανίας.


Χθες, η Κομισιόν ανακοίνωσε δασμούς έως και 38,1% στα

εισαγόμενα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα

από τις 4 Ιουλίου 2024, λόγω των «υπερβολικών» κρατικών επιδοτήσεων που παρέχει η κυβέρνηση της Κίνας στις κινέζικες αυτοκινητοβιομηχανίες, για να μειωθεί η τελική τιμή πώλησης τους. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτή η πρακτική συνιστά «αθέμιτο ανταγωνισμό».





Η ιδιοκτήτρια της

MG, SAIC

πρόκειται να πληγεί περισσότερο, αφού η

ΕΕ

δήλωσε ότι η κρατική εταιρεία δεν συνεργάστηκε με την έρευνά της για τις κρατικές επιδοτήσεις της Κίνας.


Οι υψηλότεροι δασμοί στοχεύουν στα

EV

και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περισσότερες εξαγωγές στην Ευρώπη plug-in υβριδικών αυτοκινήτων που κατασκευάζονται από την Κίνα, αναφέρει το

Bloomberg.





Φόβοι για τις επιπτώσεις της ευρωπαϊκής απόφασης




Η

SAIC

δήλωσε ότι ανησυχεί βαθιά για τους δασμούς επειδή βασίζεται στην τεχνολογική καινοτομία και όχι στις κρατικές επιδοτήσεις για να κάνει τα αυτοκίνητά της ελκυστικά στους αγοραστές.


Η απόφαση της

ΕΕ

θα μπορούσε να έχει «μεγάλα μειονεκτήματα» για την οικονομική και εμπορική συνεργασία μεταξύ Κίνας και ΕΕ και τη σταθερότητα των παγκόσμιων αλυσίδων αυτοκινητοβιομηχανίας, πρόσθεσε η αυτοκινητοβιομηχανία.





Η SAIC θα πληρώσει επιπλέον δασμούς 38,1%, ενώ η ιδιοκτήτρια της Volvo, Geely, αντιμετωπίζει αύξηση των τιμολογίων κατά 20% και η BYD θα πληρώσει 17,4%. Τα νέα τιμολόγια θα προστεθούν στο υφιστάμενο τιμολόγιο της ΕΕ του 10%, πράγμα που σημαίνει ότι η SAIC θα καταλήξει να πληρώνει 48,1% για EV που εξάγονται στην Ευρώπη, αναφέρει το

Automotive News Europe.





Ο

αντίκτυπος δεν περιορίζεται στις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Σχεδόν το ένα πέμπτο των πλήρως ηλεκτρικών οχημάτων που πωλήθηκαν στην ΕΕ πέρσι κατασκευάστηκαν στην Κίνα, στις αποστολές κυριαρχεί η

Tesla,

η οποία εισάγει το σεντάν

Model 3

από τη Σαγκάη. Η

BMW,

η

Volvo

και η

Dacia

της

Renault

εξάγουν επίσης σημαντικό αριθμό οχημάτων.


Οι δασμοί της ΕΕ πιθανότατα θα μειώσουν τις εισαγωγές από την Κίνα κατά ένα τέταρτο ή περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το γερμανικό Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία, αναφέρει το Reuters.






Κινδυνεύουν για αντίμετρα Mercedes, BMW και VM

Η

Mercedes,

η

BMW

και η

VW

επικρίνουν τους υψηλούς δασμούς της ΕΕ στις εισαγωγές κινεζικών EV.


Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αντίμετρα στην

Κίνα

για τους νέους δασμούς της ΕΕ στις κινεζικές εξαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη. Η

Κίνα

είναι βασικό κέντρο κερδοφορίας για τις εταιρείες.





Οι νέοι δασμοί της

Ευρωπαϊκής Ένωσης

έως και 38% στα ηλεκτρικά οχήματα που εξάγονται στην Ευρώπη από την Κίνα επικρίθηκαν έντονα από τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.


Η

Mercedes-Benz,

η

BMW

και η

Volkswagen

ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αντίμετρα από την κινεζική κυβέρνηση που θα επηρεάσουν τις δραστηριότητές τους στην Κίνα, η οποία αποτελεί βασικό κέντρο κερδοφορίας για τις εταιρείες, αναφέρει το Automotive News Europe.


Ο Διευθύνων Σύμβουλος της BMW,

Όλιβερ Ζίπσε,

δήλωσε ότι οι δασμοί της ΕΕ θα βλάψουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. «Ο προστατευτισμός κινδυνεύει να δημιουργήσει μια αλληλουχία γεγονότων, οι δασμοί οδηγούν σε νέους δασμούς και σε απομόνωση παρά σε συνεργασία», είπε.


«Κατά την άποψη του

BMW Group,

τα προστατευτικά μέτρα, όπως η καθιέρωση εισαγωγικών δασμών, δεν συμβάλλουν στον επιτυχή ανταγωνισμό στις διεθνείς αγορές», ανέφερε η Ζίπσε σε δήλωση.


Ο Διευθύνων Σύμβουλος της

Mercedes,

Όλα Καλλένιους, δήλωσε: “Δεν χρειαζόμαστε αυξανόμενους φραγμούς στο εμπόριο. Θα πρέπει να εργαστούμε για την άρση των εμπορικών φραγμών σύμφωνα με το πνεύμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου”.


Η

Volkswagen

είπε ότι οι δασμοί δεν θα επιτύχουν τον στόχο της ΕΕ για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας.


«Το χρονοδιάγραμμα της απόφασης της Επιτροπής της ΕΕ είναι επιζήμιο για την τρέχουσα ασθενή ζήτηση για οχήματα EV στη Γερμανία και την Ευρώπη. Οι αρνητικές επιπτώσεις αυτής της απόφασης αντισταθμίζουν τυχόν οφέλη για την ευρωπαϊκή και ειδικά τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία», δήλωσε η VW.






Η γερμανική βιομηχανία προειδοποιούν για τον κίνδυνο εμπορικού πολέμου

Ο γερμανικός φορέας βιομηχανίας

VDA

δήλωσε ότι οι δασμοί αυξάνουν τον κίνδυνο ενός εμπορικού πολέμου και δεν θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα του τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας της Ευρώπης.


«Η πιθανή ζημιά που θα μπορούσε να προκύψει από τα μέτρα μπορεί να είναι μεγαλύτερη από τα πιθανά οφέλη για την ευρωπαϊκή και ειδικότερα τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία», δήλωσε ο πρόεδρος της VDA Χίλντεγκαρντ Μιούλερ.


Για να καταπολεμήσει τις υπερβολικές επιδοτήσεις που διατίθενται στις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι θα εφαρμόσει πρόσθετους δασμούς που κυμαίνονται από 17,4% για BYD έως 38,1% για τον ιδιοκτήτη της MG SAIC από τον Ιούλιο, πέρα από τον τυπικό δασμό αυτοκινήτου 10%.


Οι δυτικοί παραγωγοί, συμπεριλαμβανομένων των Tesla, BMW, Volvo και Dacia της Renault θα αντιμετωπίσουν επίσης δασμούς στις εξαγωγές τους στην Ευρώπη από την Κίνα. Η Tesla εξάγει το

Model 3

στην Ευρώπη από την Κίνα, ενώ η BMW εξάγει ηλεκτρικά SUV iX3 και Mini ηλεκτρικά αυτοκίνητα κατασκευής Κίνας. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα smart της Mercedes κατασκευάζονται στην Κίνα σε κοινοπραξία με τον όμιλο Zhejiang Geely Holding.


Οι υψηλότεροι δασμοί ισοδυναμούν με δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον κόστους για τις αυτοκινητοβιομηχανίες σε μια εποχή που παλεύουν με την επιβράδυνση της ζήτησης και την πτώση των τιμών στο εσωτερικό, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters με βάση τα εμπορικά στοιχεία της ΕΕ για το 2023.


Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Volvo,

Bjorn Annwall,

δήλωσε ότι οι αγοραστές θα καταλήξουν να πληρώσουν περισσότερα για να αγοράσουν EV.


Η Volvo υποστηρίζει το ανοιχτό και δίκαιο εμπόριο, είπε ο Annwall. «Οτιδήποτε εμποδίζει αυτό δεν είναι καλό», είπε στο Automotive News Europe Congress στη Φρανκφούρτη στις 12 Ιουνίου.


Η Volvo, η οποία εδρεύει στη Σουηδία, ανήκει στην κινεζική Zhejiang Geely Holding. Το πλήρως ηλεκτρικό EX30 της αυτοκινητοβιομηχανίας κατασκευάζεται στην Κίνα και εξάγεται στην Ευρώπη. Το μικρό SUV θα κατασκευάζεται επίσης στο εργοστάσιο της Volvo στη Γάνδη του Βελγίου, από το επόμενο έτος.






Η ΕΕ εισήγαγε περίπου 440.000 EV από Κίνα τους τελευταίους 12 μήνες

Οι

ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες

αμφισβητούνται από μια εισροή ηλεκτρικών οχημάτων χαμηλότερου κόστους από Κινέζους ανταγωνιστές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το μερίδιό των κινέζικων μάρκων στην αγορά της ΕΕ έχει αυξηθεί στο 8% από κάτω από 1% το 2019 και θα μπορούσε να φτάσει το 15%ό το 2025. Οι τιμές των κινέζικων μοντέλων είναι συνήθως 20% χαμηλότερες από εκείνες των αντίστοιχων μοντέλων της ΕΕ, αναφέρει το Bloomberg.


Ορισμένοι οικονομολόγοι είπαν ότι η άμεση επίδραση των πρόσθετων δασμών θα είναι πολύ μικρή από οικονομική άποψη. Η ΕΕ εισήγαγε περίπου 440.000 EV από την Κίνα τους τελευταίους 12 μήνες έως τον Απρίλιο, αξίας 9 δις ευρώ ή περίπου το 4% των δαπανών των νοικοκυριών για οχήματα.


Το Ινστιτούτο του Κιέλου για την

Παγκόσμια Οικονομία

έχει προβλέψει ότι ένας δασμός 20%, που θα επιβάλει η ΕΕ, θα μείωνε τις κινεζικές εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων κατά 25%.


Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας είπε ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να «διασφαλίσει σθεναρά» τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της, αλλά δεν ανέφερε συγκεκριμένες ενέργειες, αναφέρει το Reuters.















Ειδήσεις σήμερα:





Πρόστιμο 1.000 ευρώ σε «ακαθάριστο» κήπο στο Χαλάνδρι με …συνθετικό χλοοτάπητα – Δείτε φωτογραφίες





Θρίλερ με απανθρακωμένη γυναίκα στα Κύθηρα – Τα σενάρια που εξετάζουν οι Αρχές






Σοβαρό ατύχημα στη Πρέβεζα: 16χρονος πήγε να αποφύγει επίθεση σκύλου και έπεσε πάνω σε διερχόμενο όχημα – Φωτογραφίες

Related posts

ΑΑΔΕ: Στο στόχαστρο 10.000 συντάξεις αλλοδαπής

admin

Μίνι ασφαλιστικό: Τι προβλέπει για συντάξεις, επιδόματα και προσωπική διαφορά

admin

ΕΡΓΑΝΗ: Ρεκόρ εικοσαετίας στο ισοζύγιο της απασχόλησης τον Απρίλιο

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανασύνταξη δυνάμεων μετά τις εισαγόμενες ρευστοποιήσεις

admin

Eurostat: Στα €4,3 δισ. οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας των κρατών μελών

admin

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Προς επέκταση στήριξη της οικονομίας με σχέδιο 2,4 δισ. ευρώ

admin

Κομισιόν: Πρόστιμο – μαμούθ 1,8 δισ. ευρώ στην Apple για μονοπωλιακές πρακτικές στις εφαρμογές μουσικής

admin

«Ράλι» για το Bitcoin: Ξεπέρασε τα $40.000 καταγράφοντας ρεκόρ 19 μηνών

admin

Συντάξεις Οκτωβρίου 2022: Νέες πληρωμές σήμερα σε χιλιάδες συνταξιούχους

admin