Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλειδί η κάλπη για το ΠΑΣΟΚ

Θα σηκώσει το γάντι που του πετούν ο Νίκος Ανδρουλάκης; Κι αν τελικά στηθεί κάλπη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσε αυτό να γίνει έως το τέλος του Ιουλίου; Οι απαντήσεις σ’ αυτές τις ερωτήσεις, με τις οριστικές αποφάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αναμένεται να δοθούν την Τετάρτη το μεσημέρι, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Παρότι η πρώτη αντίδραση από τη Χαριλάου Τρικούπη μιλούσε για «κατά γράμμα» τήρηση του καταστατικού για το χρονοδιάγραμμα που φέρνει την εκλογή αρχηγού το 2025, πλέον όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά: ο Ανδρουλάκης, στη δυναμική κατάσταση που εξελίσσεται, έχει στο χέρι του και το χαρτί του αιφνιδιασμού, δηλαδή την άμεση προσφυγή στη βάση με ορίζοντα τα τέλη Ιουλίου.

Το χρονοδιάγραμμα

Αν και καταστατικά οριακό, πράγμα που θα δημιουργούσε ένταση με τις ομάδες της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στις επικείμενες συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής, το βασικό πρόβλημα στο σενάριο του Ιουλίου είναι άλλο και έχει να κάνει με την ετοιμότητα των κομματικών οργανώσεων, που θα σηκώσουν το βάρος μιας ενδεχόμενης διεξαγωγής.

Πρόσωπα του προεδρικού περιβάλλοντος σε ιδιωτικές τους συζητήσεις διατείνονται πως αν ληφθεί η σχετική απόφαση για «να τελειώνει άμεσα» η συνθήκη αμφισβήτησης, τότε το «πράσινο φως» από τον κομματικό μηχανισμό θα είναι δεδομένο.

Αν κάτι τέτοιο δεν καταστεί δυνατό, τότε το σενάριο του φθινοπώρου φαντάζει εξίσου πιθανό – σενάριο που προκρίνουν περισσότερο πρόσωπα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης περιγράφοντας ένα εύλογο χρονικό διάστημα προετοιμασίας. Αυτά σε περίπτωση που ο Ανδρουλάκης ανακοινώσει πρόθεση για κάλπη στη συνεδρίαση της Τετάρτης ή κατά την εισήγησή του στην ΚΠΕ, κατά πάσα πιθανότητα στις 30 Ιουνίου. Αν όχι, τότε η διαδικασία θα τραβήξει τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2025, με μια εσωκομματικά επίπονη διαδικασία που θα μπορούσε να περιλαμβάνει διεξαγωγή Εκτακτου Συνεδρίου ή Προγραμματικής Συνδιάσκεψης μέσα στο φθινόπωρο. Από την άλλη, το σενάριο της τήρησης του καταστατικού «κατά γράμμα» και το χρονοδιάγραμμα του 2025 θεωρείται, από κάποιους εκ των εισηγητών των πρόωρων καλπών στον Ανδρουλάκη, ως επιστροφή στην παρατεταμένη εσωστρέφεια για ένα κόμμα που φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στις επόμενες εθνικές κάλπες.

Τα στρατόπεδα

Μέχρι την Τετάρτη, όπου σε κάθε περίπτωση μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου εμφανίζονται έτοιμα να καταθέσουν αίτημα για πρόωρη κάλπη, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον αριθμό και τα ονόματα των εν δυνάμει αντιπάλων του προέδρου.

Εν αναμονή των εξελίξεων, ο δήμαρχος Αθηναίων δήλωσε κι αυτός υπέρ της πρόωρης προσφυγής σε εκλογές, ενώ σε σημερινή του παρέμβαση στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ, ο Ανδρουλάκης αναμένεται να απαντήσει και στις βολές που δέχεται από τους εσωκομματικούς αντιπάλους του, «δείχνοντας» παράλληλα προς τον δρόμο που θέλει να ακολουθήσει το επόμενο διάστημα.

Ως τώρα, υπάρχουν μέλη της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας που ανοιχτά ζητούν ή βλέπουν θετικά τις πρόωρες κάλπες (από βουλευτές όπως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Απόστολος Πάνας και ο Παύλος Γερουλάνος ξεκίνησε και η συζήτηση για την απόδοση ευθυνών που φτάνουν έως την ηγεσία), ενώ υπέρ του προέδρου του κόμματος έχουν ταχθεί μεταξύ άλλων τις προηγούμενες μέρες ο βουλευτής Ηρακλείου Φρέντι Παρασύρης και ο πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης. «Η δική μου γνώμη είναι πως πρέπει απενοχοποιημένα να συζητήσουμε για τα θέματα στα όργανα, το έχω πει και στον πρόεδρο» ανέφερε σε δική της παρέμβαση (ΣΚΑΪ) η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ευαγγελία Λιακούλη.

Related posts

Τουρκικά ΜΜΕ: «Να επέμβει το ναυτικό μας στα ελληνικά νησιά»

admin

Al Ahram: H Αίγυπτος απορρίπτει τουρκικές έρευνες για αέριο σε ελληνικά και κυπριακά ύδατα

admin

Τα Παιδιά του Πειραιά

admin

Κεχαγιά: Δεν είναι πολιτικός αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ, είναι η Δεξιά του Μητσοτάκη

admin

Pass και αυξήσεις μισθών στη «φαρέτρα» του πρωθυπουργού στις προγραμματικές

admin

Μητσοτάκης: Τέλος εποχής για το ΔΝΤ ως δανειστή της Ελλάδας

admin

Γεωργιάδης για Τζάκρη: «Ιεροσυλία η αρχιΠΑΣΟΚα, η πρασινοφρουρού να ζητάει διαγραφή Φίλη και Σκουρλέτη»

admin

Αμυράς: Πάρα πολύ δύσκολη η έρπουσα φωτιά στη Δαδιά – Δεν έχει πειραχτεί το 30% της βλάστησης στο μέτωπο

admin

Δείτε την ομιλία Μητσοτάκη στην 146η Τελετή Αποφοίτησης του Boston College

admin