Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταιγισμός πωλήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Η χειρότερη συνεδρίαση σε «βάθος» 16 μηνών

Έρμαιο στις ορέξεις των πωλητών έγινε σήμερα (2/8) το

ελληνικό χρηματιστήριο

, το οποίο σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων 16 και πλέον μηνών. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων οι τράπεζες. Το sell off στις διεθνείς αγορές, που ξεκίνησε χθες στην Wall Street, συνεχίζεται, με τη Λεωφόρο Αθηνών να μην αποτελεί εξαίρεση.


Ο

Γενικός Δείκτης

 «κατακρημνίστηκε» κατά 43,54 μονάδες ή -2,95% και διαμορφώθηκε στις 1.430,90 μονάδες. Πρόκειται για το χαμηλότερο κλείσιμο σε «βάθος» ενός μήνα και συγκεκριμένα από τις 3 Ιουλίου (1.423,56 μονάδες). Επιπλέον, η σημερινή ήταν η χειρότερη συνεδρίαση από τις 24 Μαρτίου 2023, όταν οι απώλειες είχαν «αγγίξει» το -2,97%. Ο ΓΔ έκλεισε κοντά στο χαμηλό ημέρας των 1.430,30 μονάδων, ενώ το υψηλό ημέρας εντοπίστηκε στις 1.455,94 μονάδες.





Το ήπιο προβάδισμα που διατηρούσαν μέχρι χθες οι αγοραστές σε εβδομαδιαία βάση χάθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Ειδικότερα, το Χ.Α. κατέγραψε πτώση -2,61% στο πενθήμερο, βάζοντας τέλος σε ένα σερί τεσσάρων συναπτών ανοδικών εβδομάδων. Παράλληλα, τα κέρδη από την έναρξη της φετινής χρονιάς συρρικνώθηκαν στο 10,65%.


Στη δίνη των εξωγενών πιέσεων αφέθηκαν οι τράπεζες, με τις απώλειές τους να προσεγγίζουν το -4%. Ελάχιστες μετοχές «απέδρασαν» με κέρδη. Από τα «βαριά χαρτιά» του Χρηματιστηρίου, ισχυρότερους κραδασμούς δέχθηκαν η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η Motor Oil, η Metlen, η Titan και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η ένταση των πωλήσεων ενίσχυσε τη συναλλακτική δραστηριότητα, με την πλειοψηφία των κεφαλαίων που διακινήθηκαν να αφορά ως συνήθως τις συστημικές τράπεζες. Επιπλέον, η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς επανήλθε σε επίπεδα υπό των 100 δισ. ευρώ.






Παραμένουν στο επίκεντρο τα αποτελέσματα των εισηγμένων




Το κλίμα γεωπολιτικού κινδύνου στη Μέση Ανατολή και η «σκιά» της ύφεσης, που πλανάται πάνω από τις ΗΠΑ, επιβάρυναν σήμερα την εγχώρια αγορά. Πρόσθετο «αγκάθι» τα οικονομικά μεγέθη των τεχνολογικών κολοσσών, τα οποία δεν ενθουσιάζουν τους traders. Αυξάνονται, επίσης, οι ανησυχίες ότι θα αργήσει να ξεκινήσει η νομισματική χαλάρωση από την Federal Reserve, παρά την χθεσινή μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας (την πρώτη μετά από τέσσερα χρόνια).


Στην μετοχή της Alpha Bank εστίασαν οι επενδυτές, στον απόηχο των αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η τράπεζα πριν από την έναρξη της συνεδρίασης. Ειδικότερα, παρουσίασε καθαρά κέρδη ύψους 322,5 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο (αύξηση 6,6% σε ετήσια βάση), θέτοντας νέους υψηλότερους στόχους για το σύνολο του 2024.





Με την Alpha Bank ολοκληρώθηκε ο κύκλος των ανακοινώσεων από τις συστημικές τράπεζες, όσον αφορά τις επιδόσεις τους στο α’ εξάμηνο και το β’ τρίμηνο του 2024. Σειρά έχουν το ερχόμενο πενθήμερο η ΔΕΗ (Τρίτη 6 Αυγούστου), ο ΟΤΕ, η Coca Cola (Τετάρτη 7 Αυγούστου), η Ideal Holdings, η Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ (Πέμπτη 8 Αυγούστου), η BriQ Properties και η Intercontinental International (Παρασκευή 9 Αυγούστου).


Για σήμερα ήταν προγραμματισμένη η αποκοπή του δικαιώματος συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με διανομή δωρεάν μετοχών της Orilina Properties. Η διαπραγμάτευση των 15,6 εκατ. νέων μετοχών πρόκειται να ξεκινήσει από 7 Αυγούστου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Η αναλογία είναι μία νέα για κάθε (περίπου) 8,8 παλαιές κοινές ονομαστικές μετοχές.






«Βαριές» απώλειες στις διεθνείς αγορές






Το κλίμα απογοήτευσης στις ΗΠΑ και οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή επιβαρύνουν τις ευρωπαϊκές αγορές. Πτώση άνω του -2% σημειώνουν ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, ο γερμανικός DAX και ο ιταλικός FTSE MIB. Ακολουθούν στο -1% ο βρετανικός FTSE 100, ο γαλλικός CAC 40 και ο ισπανικός IBEX 35. Η τεχνολογία ηγείται των σημερινών απωλειών, όσον αφορά τους κλαδικούς δείκτες. Υπενθυμίζεται ότι ο Stoxx κατέγραψε την Πέμπτη τη χειρότερη συνεδρίασή του από τα μέσα Ιουνίου.







Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο

--.gr








Ειδήσεις σήμερα:





Ρωσία: Τι ζήτησε ο Γκέρσκοβιτς πριν τη συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων – Μία συνέντευξη με τον Πούτιν





Μυστήριο με την εξαφάνιση της συζύγου Σαουδάραβα που διέφυγε στη Μελβούρνη και έπειτα αγνοείται





Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024: Δύο μετάλλια μέσα σε 20 λεπτά για την ελληνική κωπηλασία

Related posts

Τράπεζα της Ελλάδος: Αυξήθηκαν δάνεια και καταθέσεις τον Αύγουστο

admin

Τριετίες: Ποιοι μισθοί αυξάνονται από την 1η Ιανουρίου 2024 – Όλη η εγκύκλιος

admin

Γραφείο προϋπολογισμού: Ανάπτυξη 2,2% τα έτη 2023 – 2024

admin

Τέλη κυκλοφορίας 2023: Αναρτήθηκαν στο myCar – Πώς θα τα εκτυπώσετε

admin

Wall Street: Θετικά πρόσημα στο φώτο φίνις μετά από συνεχείς διακυμάνσεις

admin

Η ΔΕΗ ΑΚΟΥΕΙ. ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ. ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ.

admin

Επιδόματα: Νέο μοντέλο πληρωμής τους με πλαστικό χρήμα – Ποια εξαιρούνται

admin

Πώς θα γίνει η επιστροφή εισφορών στους δημοσίους υπαλλήλους

admin

Μειώνεται κοντά στα επίπεδα του 2020 η συμμετοχή της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης

admin