Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Κένυα: Η χώρα ετοιμάζεται για νέες διαδηλώσεις

Η αστυνομία της Κένυας έστησε σήμερα οδοφράγματα στους δρόμους που οδηγούν στο προεδρικό μέγαρο καθώς κάποιοι διαδηλωτές δήλωσαν αποφασισμένοι να το καταλάβουν παρά την υπαναχώρηση του προέδρου για τις προτεινόμενες φορολογικές αυξήσεις που προκάλεσαν μια εβδομάδα αντιδράσεων και διαδηλώσεων.

Δεν ήταν σαφές πόσο θα κατευνάσει τους διαδηλωτές η χθεσινή απόφαση του προέδρου Ουίλιαμ Ρούτο να αποσύρει το φορολογικό νομοσχέδιο μία ημέρα μετά τον θάνατο τουλάχιστον 23 ανθρώπων σε συγκρούσεις και τη σύντομη εισβολή στο Κοινοβούλιο.

Ο Ρούτο είναι αντιμέτωπος με την πιο σοβαρή κρίση στα δύο χρόνια της προεδρίας του καθώς το κίνημα διαδηλώσεων, στο οποίο πρωτοστατούν οι νέοι, έλαβε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, περνώντας από τη διαδικτυακή καταδίκη των φορολογικών αυξήσεων σε μαζικές συγκεντρώσεις με αίτημα την πολιτική αναδιάρθρωση.

Ωστόσο, χωρίς επίσημη ηγετική δομή, οι υποστηρικτές των διαδηλώσεων ήταν διχασμένοι για το κατά πόσο μπορούν να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις.

“Ας μην είμαστε ανόητοι καθώς μαχόμαστε για μια καλύτερη Κένυα”, δήλωσε ο Μπονιφάτσι Μουάνγκι, γνωστός ακτιβιστής σε ανάρτησή του στο Instagram post.

Ο ίδιος τάχθηκε σήμερα υπέρ των διαδηλώσεων αλλά κατά του καλέσματος για εισβολή στο μέγαρο που βρίσκεται το επίσημο γραφείο και η κατοικία του προέδρου, μια κίνηση που σύμφωνα με τον ίδιο θα προκαλέσει περισσότερη βία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για μέτρα καταστολής.

Δημοσιογράφοι του Reuters είδαν όχημα του στρατού στο οικονομικό κέντρο της πρωτεύουσας, όπου έγιναν οι περισσότερες από τις διαδηλώσεις της Τρίτης, αφού η κυβέρνηση ανέπτυξε δυνάμεις του στρατού για να βοηθήσουν την αστυνομία να αντιμετωπίσει τα βίαια επεισόδια.

Αν και κάποιοι υποστηρικτές των διαδηλώσεων δήλωσαν ότι δεν θα πραγματοποιήσουν σήμερα συγκεντρώσεις, καθώς το φορολογικό νομοσχέδιο αποσύρθηκε, άλλοι είπαν ότι θα συνεχίσουν, εξηγώντας ότι το μόνο που θα τους ικανοποιήσει είναι η παραίτηση του Ρούτο.

“Αυτή τη στιγμή δεν έχει να κάνει μόνο με το φορολογικό νομοσχέδιο αλλά με το #RutoMustGo (Ο Ρούτο πρέπει να αποχωρήσει)”, δήλωσε ο Ντέιβις Ταφάρι σε γραπτό μήνυμά του στο Reuters. “Ως πολιτικοί ακτιβιστές πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο Ρούτο και οι βουλευτές του θα παραιτηθούν και ότι θα γίνουν νέες εκλογές”.

Σε ομιλία του χθες, ο Ρούτο υπερασπίστηκε την προσπάθειά του να αυξήσει τους φόρους για προϊόντα όπως το ψωμί, το λάδι και τις βρεφικές πάνες, λέγοντας ότι η κίνηση αυτή δικαιολογείται από την ανάγκη να μειωθεί το υψηλό χρέος της Κένυας, που κατέστησε δύσκολο τον δανεισμό και άσκησε πιέσεις στο νόμισμα.

Ωστόσο παραδέχθηκε την συντριπτική απόρριψη του νομοσχεδίου από τους πολίτες. Δήλωσε ότι θα ξεκινήσει διάλογο με τη νεολαία και θα εργαστεί για μέτρα λιτότητας, ξεκινώντας με περικοπές στον προϋπολογισμό της προεδρίας.

Την Τρίτη, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις στις περισσότερες από τις 47 κομητείες της Κένυας. Τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε όλη τη χώρα και 30 τραυματίστηκαν από σφαίρες, δήλωσε ο Ιατρικός Σύλλογος της Κένυας. Υγειονομικοί αξιωματούχοι στο Ναϊρόμπι δήλωσαν ότι οι τραυματίες ανέρχονται σε δεκάδες.

- - – ΜΠΕ

Related posts

Η Michelin προχωρά στην πώληση των δραστηριοτήτων της στη Ρωσία

admin

Ο ΟΗΕ καλεί τη Ρωσία “να τερματίσει αμέσως τις επιθέσεις της στην Ουκρανία”

admin

Γερμανός επίσκοπος συγκρίνει τη μεταχείριση Ναβάλνι στη Ρωσία με εκείνη που είχε ο Ιησούς

admin

Νετανιάχου: Το Ισραήλ ξέρει να υπερασπιστεί τον εαυτό του από το Ιράν

admin

Ατλαντική συσπείρωση στο πλευρό της Ουκρανίας

admin

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο πακέτο 106 δισ. δολ. για Ουκρανία και Ισραήλ

admin

Οι ΗΠΑ θα “εξετάσουν όλα τα μέτρα” για τη στρατιωτική τους παρουσία στον Νίγηρα

admin

Το νορβηγικό κρουαζιερόπλοιο Maud παραμένει στη Βόρεια Θάλασσα μετά την καταιγίδα και το μπλακ άουτ

admin

ΗΠΑ: Πρώην δικηγόρος του Τραμπ δήλωσε ένοχη για την προσπάθεια παρέμβασης στις εκλογές της Τζόρτζια το 2020

admin