Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιστορικό ρεκόρ αποχής κοντά στο 60%

Μεγάλος νικητής της κάλπης αναδείχθηκε χθες η αποχή, καθώς κατέγραψε ποσοστό – ρεκόρ όλων των εποχών, με το σχεδόν 60% των εκλογέων να γυρίζουν την πλάτη στις ευρωεκλογές. Τα εκλογικά τμήματα άδεια, οι παραλίες γεμάτες: Αυτή ήταν η εικόνα που αποτυπώθηκε χθες στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας. Οι πέντε εκλογικές αναμετρήσεις σε διάστημα ενός έτους, το γεγονός ότι επικρατεί η αντίληψη ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και οι πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες φαίνεται πως έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο αρνητικό ρεκόρ της αποχής.

Το ιστορικά υψηλό ποσοστό που καταγράφηκε χθες επιβεβαιώνεται αρκεί κανείς να κάνει μια μικρή αναδρομή στα αντίστοιχα ποσοστά των προηγούμενων ευρωεκλογών. Είναι ενδεικτικό πως οι εκλογές με τη μεγαλύτερη – μέχρι χθες – αποχή που είχε σημειωθεί ήταν αυτές της 7ης Ιουνίου 2009, όπου 47,46% δεν πήγαν να ψηφίσουν κι ακολουθούν οι τελευταίες ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019, όπου 41,31% δεν έριξαν την ψήφο στην κάλπη. Η μεγαλύτερη συμμετοχή σε ευρωεκλογές – και άρα η μικρότερη αποχή – είχε καταγραφεί σε αυτές του Ιουνίου του 1989, με τους 8 στους 10 να πηγαίνουν στα εκλογικά τμήματα.

Ακόμη, όμως, και στις εθνικές εκλογές, δεν είχε σημειωθεί τόσο υψηλό ποσοστό αποχής στην επικράτεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η μεγαλύτερη αποχή είχε καταγραφεί στις εκλογές του Ιουνίου του 2023 (46,26%), λίγες εβδομάδες από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου του ίδιου έτους ενώ ακολουθεί αυτή του Σεπτεμβρίου του 2015 (43,84%), χρονιά όπου είχαν προηγηθεί οι εκλογές του Ιανουαρίου.

Περιφέρειες

Φλώρινα, Κεφαλονιά, Λακωνία, Δωδεκάνησα και Ευρυτανία είναι οι πέντε εκλογικές περιφέρειες με αποχή – ρεκόρ και ποσοστά που στις περισσότερες περιπτώσεις ξεπέρασαν ακόμη και το 70%. Είναι χαρακτηριστικό πως στον Δήμο Πρεσπών από τους 6.136 εγγεγραμμένους, πήγε στην ευρωκάλπη μόλις το 14,91%.

Αποχή, όμως, έβγαλε και η κάλπη στην Α’ Αθηνών, όπου περίπου το 61,4% επέλεξε να απέχει ενώ στην περιφέρεια Δυτικής Αττικής το ποσοστό έφτασε το 63%. Ποσοστά άνω του 60% έχουν όλες οι εκλογικές περιφέρειες σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Τα πρώτα… σημάδια της τεράστιας αποχής, πάντως, είχαν ήδη φανεί χθες από το μεσημέρι όταν η συμμετοχή στις 2.30 είχε φτάσει στο 26,1%, με το ποσοστό το αντίστοιχο διάστημα των εθνικών εκλογών του περασμένου Ιουνίου να είναι 31,5% – πέντε μονάδες υψηλότερο. Μιάμιση ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες είχαν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα 3.161.816 εκλογείς, με τη συμμετοχή να φτάνει το 32,9%, με τις περιφέρειες της Αττικής, της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας να καταγράφουν υψηλότερα από τον μέσο όρο ποσοστά.

Σε χαμηλά επίπεδα

Αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, τα ποσοστά συμμετοχής κυμαίνονταν σε χαμηλά επίπεδα. Είναι ενδεικτικό πως χθες το μεσημέρι στη Γερμανία η συμμετοχή έφτανε στο 25,7%, περίπου τρεις μονάδες χαμηλότερα από τις ευρωεκλογές του 2019 ενώ στην Ιταλία μέχρι το απόγευμα η προσέλευση στις κάλπες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ιταλικής κυβέρνησης, διαμορφώθηκε στο 39,2%. Στην Κύπρο, πάλι, το ποσοστό συμμετοχής ήταν υψηλότερο από αυτό της χώρας μας, καθώς το μεσημέρι είχε ήδη ψηφίσει το 38,6%.

Στον αντίποδα βρέθηκε η Γαλλία, όπου μέχρι τις 5 το απόγευμα, το 45,26% των ψηφοφόρων είχε ψηφίσει, ποσοστό περίπου δύο μονάδες υψηλότερο από το αντίστοιχο του 2019. Αλλά και η Ουγγαρία είχε χθες το μεσημέρι συμμετοχή που έφτανε το 33,14%, περίπου 10 μονάδες υψηλότερα από τις προηγούμενες ευρωεκλογές.

Related posts

4ο συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Το τιμητικό προεδρείο και οι δύο θέσεις που έμειναν κενές

admin

Στις 11:30 ανακοινώνεται ο ανασχηματισμός: Τα νέα ονόματα και οι επιστροφές – Ποιος πάει πού

admin

Τον Ιούνιο έρχεται το πρόγραμμα καταπολέμησης της παχυσαρκίας

admin

Μητσοτάκης: Αποδείξαμε ότι μπορούμε να τους πραγματοποιήσουμε τους στόχους μας

admin

Μητσοτάκης και Τασούλας ήπιαν τον πρώτο καφέ της χρονιάς στο Κολωνάκι

admin

Deja vu κρίσης χρέους α λα 2008 από Παρίσι, Ρώμη

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Το «φάντασμα» της διάσπασης πάνω από την Κουμουνδούρου; – Συντονισμένα «βέλη» κατά Κασσελάκη

admin

ΥΠΕΞ για μουσουλμανική μειονότητα: Η Τουρκία παραποιεί την αλήθεια για να εξυπηρετήσει το αφήγημα της

admin

ΣΤΙΣ ΠΙΤΕΣ

admin