Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Τουλάχιστον 700 οι νεκροί από την επίθεση της Χαμάς – Αεροπλανοφόρο στέλνουν οι ΗΠΑ στην περιοχή

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23.50

Τουλάχιστον 700 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με το ισραηλινό δίκτυο N12, ενώ σε 100 ανέρχεται ο αριθμός των αιχμαλώτων από την επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε η ισραηλινή κυβέρνηση. Σε τουλάχιστον 2.243 ανέρχεται ο αριθμός των τραυματιών, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ.

Ανώτερο στέλεχος της Χαμάς, ο Μουσά Αμπού Μαρζούκ, “καυχήθηκε” αργά το βράδυ της Κυριακής ότι η οργάνωσή του κρατά ομήρους περισσότερους από 100 Ισραηλινούς, μεταξύ των οποίων και ανώτερους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων του εβραϊκού κράτους, όπως μετέδωσε το παλαιστινιακό δίκτυο al-Hadath.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι έπληξαν δύο πολυώροφους πύργους στη Λωρίδα της Γάζας που περιείχαν περιουσιακά στοιχεία της Χαμάς.

Ένα από τα κτίρια, η Εθνική Ισλαμική Τράπεζα, που ανήκει στη Χαμάς, χτυπήθηκε από ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη, είπαν οι IDF.

Όπως είπαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, κατεδάφισαν επίσης μια πολεμική αίθουσα που χρησιμοποιούσε ένα ανώτερο στέλεχος της Χαμάς, ο Muntasir Frej.

Οι επιδρομές συνεχίζονται στη Λωρίδα της Γάζας, κατέληξαν οι IDF.

Λίγο πριν τις 11 το βράδυ (ώρα Ελλάδος), οι IDF ανέφεραν ότι εξαπέλυσαν μαζικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον της συνοικίας Shuja’iyya της πόλης της Γάζας, με στόχο περίπου 150 τοποθεσίες.

Οι IDF σημείωσαν ότι η Shuja’iyya αποτελεί “φωλιά τρομοκρατών” που χρησιμοποιείται από τη Χαμάς για να εξαπολύει επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

Περίπου 100 τόνοι πυρομαχικών έπεσαν στη γειτονιά, σύμφωνα με τις IDF.

Νωρίτερα, οι IDF πραγματοποίησαν παρόμοια μεγάλης κλίμακας πλήγματα στη συνοικία Beit Hanoun στη βόρεια Γάζα.

Ο Ισραηλινός Στρατός δήλωσε ότι στόχευσε επίσης το σπίτι ενός ανώτερου στελέχους της Χαμάς, καθώς το διαμέρισμα χρησιμοποιήθηκε από την τρομοκρατική ομάδα ως “στρατιωτική υποδομή”.

עשרות מטוסי הקרב תקפו כ-150 מטרות ברחבי סג’עיה.

בתקיפה הוטלו כמאה טון חימושים.

שכונת סג’עיה משמשת גם היא כקן טרור עבור חמאס וממנה יוצאות לפועל פעילויות רבות נגד ישראל, גם במסגרת הלחימה בימים האחרונים >> pic.twitter.com/fSKVQINkME

— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) October 8, 2023

“Ακόμη εντός Ισραήλ ένοπλοι της Χαμάς”

“Εχθρικές δυνάμεις εξακολουθούν να βρίσκονται στο έδαφος” του Ισραήλ και “ενισχύουμε τις δυνάμεις μας, ειδικά κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, καθαρίζοντας την περιοχή”, δήλωνε νωρίτερα το απόγευμα της Κυριακής ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, υποσχόμενος ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα καταδιώξουν “τρομοκράτες όπου κι αν βρίσκονται”.

Statement for the international media by IDF Spokesperson, Rdml Daniel Hagari

“This weekend, Hamas started a war against Israel with the worst massacre of innocent civilians in Israel’s history. Hamas was more barbaric and more brutal than ISIS. pic.twitter.com/M4WRlui1fu

— Israeli Air Force (@IAFsite) October 8, 2023

“Ενεργούμε για να καταστρέψουμε τον εχθρό”, τόνισε ο εκπρόσωπος των IDF (ισραηλινών δυνάμεων άμυνας), στρατηγός Ντάνιελ Χαγκάρι, αναφέροντας ότι τα πλήγματα του ισραηλινού στρατού “έπληξαν 800 εχθρικούς στόχους στη Λωρίδα της Γάζας”, μετά την έναρξη των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στον παλαιστινιακό θύλακα, ως απάντηση στην αιφνιδιαστική επίθεση μαχητών της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια.

Το βράδυ του Σαββάτου το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας ψήφισε θέτοντας τη χώρα επισήμως σε πόλεμο, ώστε να πραγματοποιήσει “σημαντικές στρατιωτικές δραστηριότητες”, ανακοίνωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου είχε ήδη πει από χθες το πρωί ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο μετά τη διείσδυση μαχητών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ. Η απόφαση του συμβουλίου ασφαλείας έδωσε την νομική βάση για την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση πολέμου.

Ο Χαγκάρι τόνισε σήμερα ότι από την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων, εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές επιθέσεις και δεκάδες άλλοι πιάστηκαν αιχμάλωτοι.

Αναφερόμενος στα ερωτηματικά που έχουν προκληθεί για τον αιφνιδιασμό των ισραηλινών δυνάμεων άμυνας από την χθεσινή επίθεση της Χαμάς, ο Ισραηλινός στρατηγός τόνισε: “Υπάρχουν δύσκολα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και απαιτείται ενδελεχής έρευνα. Η ισραηλινή κοινή γνώμη αξίζει να λάβει απαντήσεις και είναι δική μας ευθύνη να τις παρέχουμε”.

“Αυτή τη στιγμή είμαστε σε πόλεμο. Οι IDF είναι πλήρως αφοσιωμένοι στην επίθεση και την ήττα του εχθρού. Θα πολεμήσουμε πρώτα και μετά θα ερευνήσουμε”, τόνισε.

Είπε ακόμη ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιχειρούν σε πολλές περιοχές, τονίζοντας: “Τις τελευταίες ώρες, οι δυνάμεις μας μάχονται στην περιφέρεια των συνόρων του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας για να καθαρίσουν την περιοχή από εισβολείς. Οι στρατιωτικές μας δυνάμεις δέχονται εχθρικά πυρά στο Μπεερί, εμπλέκονται σε μάχες με εισβολείς στο κιμπούτς του Κφαρ Άζα, διεξάγουν ναυτικές επιχειρήσεις στο Ζικίμ, πολεμούν στο Ναχάλ Οζ, στο Κισουφίμ και σε άλλες τοποθεσίες”.

Τουλάχιστον 413 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 78 παιδιά και 41 γυναίκες, έχουν σκοτωθεί από τις αεροπορικές επιθέσεις που εξαπέλυσε χθες το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε σήμερα το βράδυ το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας του θύλακα.

Επίσης, σχεδόν 2.300 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές επιδρομές.

Ισραήλ: Έχουν περισυλλεγεί 250 πτώματα από τον χώρο του μουσικού φεστιβάλ που χτυπήθηκε από τη Χαμάς

Εκπρόσωπος της ZAKA, εθελοντικής ομάδας η οποία χειρίζεται ανθρώπινα λείψανα μετά από τρομοκρατικές επιθέσεις και άλλες καταστροφές, ανέφερε σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ότι μέχρι στιγμής έχει περισυλλέξει περισσότερα από 250 πτώματα από τον χώρο του μουσικού φεστιβάλ στο νότο, στο οποίο επιτέθηκαν τρομοκράτες της παλαιστινιακής ισλαμιστικής Χαμάς.

Πολλοί γονείς νεολαίων οι οποίοι παρακολουθούσαν το φεστιβάλ-πάρτι κοντά στο Kibbutz Re’im, αναζητούν από το Σάββατο απεγνωσμένα νέα για τα εξαφανισμένα παιδιά τους.

TEL AVIV: Israeli people donate food and goods for the IDF soldiers deployed. Am Yisrael Chai. 🇮🇱 #Israel pic.twitter.com/PWb8sryqc2

— Hananya Naftali (@HananyaNaftali) October 8, 2023

Οι ΗΠΑ στέλνουν πυρομαχικά στο Ισραήλ – Eνισχύεται η αμερικανική στρατιωτική παρουσία και με αεροπλανοφόρο

Οι ΗΠΑ ξεκινούν να στέλνουν επιπλέον πυρομαχικά στο Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Λόιντ Όστιν, προσθέτοντας ότι ο αμερικανικός στρατός βρίσκεται σε διαδικασία ενίσχυσης της στρατιωτικής του παρουσίας στη Μέση Ανατολή.

“USCENTCOM stands firmly with our Israeli and regional partners to address the risks of any party seeking to expand the conflict,” said General Michael


“Erik” Kurilla, Commander, U.S. Central Command.https://t.co/URHNRuPLkV pic.twitter.com/Dgclz8PuwC

— U.S. Central Command (@CENTCOM) October 8, 2023

Το πρώτο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας “θα ξεκινήσει να αναχωρεί σήμερα και θα φτάσει μέσα τις επόμενες ημέρες”, δήλωσε ο Όστιν σε σε ανακοίνωσή του.

Πρόσθεσε ότι μια ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου μετακινείται στη θαλάσσια περιοχή πιο κοντά στο Ισραήλ, και αυτή η ομάδα περιλαμβάνει το αεροπλανοφόρο Ford και πλοία που το υποστηρίζουν.

Το Πεντάγωνο θα προσθέσει επίσης μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή.

Η ενίσχυση της στρατιωτικής υποστήριξης προς το Ισραήλ που ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον για να βοηθήσει το εβραϊκό κράτος να αντιμετωπίσει την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς ισοδυναμεί με “συμμετοχή σε επίθεση εναντίον του λαού μας”, ανέφερε σήμερα το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα στην εξουσία στη Γάζα.

“Η ανακοίνωση των ΗΠΑ (για πρόσθετη αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ) είναι πραγματική συμμετοχή στην επίθεση εναντίον του λαού μας”, ανέφερε μια ανακοίνωση της Χαμάς. “Αυτές οι ενέργειες δεν φοβίζουν τον λαό μας ούτε την αντίσταση που θα συνεχίσει να τον υπερασπίζεται”, προσθέτει η ανακοίνωση της Χαμάς.

“Διεθνοποίηση” της σύγκρουσης;

Σε μια ένδειξη ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να επεκταθεί πέρα από την Γάζα, το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ αντάλλαξαν πυρά στη μεθόριο του εβραϊκού κράτους με τον Λίβανο, ενώ στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου δύο Ισραηλινοί τουρίστες σκοτώθηκαν μαζί με τον Αιγύπτιο ξεναγό τους από τα πυρά Αιγύπτιου αστυνομικού, ο οποίος συνελήφθη.

Μέσα στο έδαφος του νότιου Ισραήλ, ένοπλοι της Χαμάς εξακολουθούσαν να πολεμούν τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας 24 ώρες μετά την αιφνιδιαστική, πολύπλευρη επίθεση με πυρά ρουκετών και ομάδες ενόπλων που κατέλαβαν στρατιωτικές βάσεις και εισέβαλαν σε συνοριακές πόλεις.

Ο στρατός του Ισραήλ, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλά ερωτήματα σχετικά με την αποτυχία του να αποτρέψει την επίθεση, δήλωσε ότι ανέκτησε τον έλεγχο των περισσότερων σημείων μέσω των οποίων η Χαμάς παραβίασε τα σύνορα.

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς σκοτώθηκε από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα. Το πτώμα του Αϊμάν Γιούνις ανασύρθηκε σήμερα από τα συντρίμμια του σπιτιού του, το οποίο βομβαρδίστηκε, στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στο κέντρο της Γάζας, επιβεβαίωσε η υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

Την κατάσταση “δυναμιτίζει” περαιτέρω η λιβανική, σιιτική ισλαμιστική Χεζμπολάχ, που συνδέεται με το Ιράν. Ο ανώτερος αξιωματούχος Χασέμ Σαφιντίν δήλωσε ότι τα “όπλα και οι ρουκέτες μας, είναι μαζί σας”, εκφράζοντας τη στήριξή του στη Χαμάς.

“Η ιστορία μας, τα όπλα και οι ρουκέτες μας είναι μαζί σας. Ό,τι έχουμε είναι μαζί σας”, δήλωσε.

Νωρίτερα, η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτες και πυρά πυροβολικού στην υπό ισραηλινή κατοχή περιοχή των Αγροκτημάτων Σεμπάα σήμερα, λέγοντας ότι είναι “αλληλέγγυα” προς τον παλαιστινιακό λαό.

Ισλαμικός Τζιχάντ: Κρατάμε ομήρους άνω των 30 Ισραηλινών

Ο ηγέτης της παλαιστινιακής οργάνωσης “Ισλαμικός Τζιχάντ”, η οποία συμμετείχε ενεργά στην εισβολή της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ότι κρατά ομήρους άνω των 30 Ισραηλινών, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ο Ισλαμικός Τζιχάντ είναι η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση που διατηρεί τις στενότερες ανοικτές σχέσεις με το ισλαμιστικό καθεστώς του Ιράν.

Άνω των 1.100 έχει ανέλθει ο αριθμός των νεκρών, Ισραηλινών και Παλαιστινίων, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε χθες η Χαμάς.

Δέκα πολίτες του Νεπάλ νεκροί στην επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ

Δέκα πολίτες του Νεπάλ έχασαν τη ζωή τους από την επίθεση της ισλαμιστικής Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, ανακοίνωσε η πρεσβεία της μικρής δημοκρατίας των Ιμαλαΐων στο Τελ Αβίβ το βράδυ της Κυριακής.

“Δέκα Νεπαλέζοι έχασαν με τραγικό τρόπο τη ζωή τους λόγω της επίθεσης της παλαιστινιακής Χαμάς, στο κιμπούτς Αλουμίμ”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προς κυβέρνηση εθνικής ενότητας στο Ισραήλ

Ο εκ των ηγετών των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ, σε επικοινωνία του με τον Μπ. Νετανιάχου, δήλωσε εξάλλου έτοιμος να ενταχθεί στην κυβέρνηση, προκειμένου να βοηθήσει στη διεξαγωγή του πολέμου.

Έθεσε ωστόσο ως προϋπόθεση το κεντροδεξιό κόμμα του “Εθνική Ενότητα”, όπως και το κεντρώο Γες Ατίντ (Υπάρχει Μέλλον) να έχουν πραγματικό ρόλο στο σχεδιασμό του πολέμου κατά της Χαμάς.

“Εάν μας δοθεί πραγματική ευκαιρία να επηρεάσουμε και να συμμετάσχουμε στη διαχείριση του πολέμου, θα είμαστε εκεί έως το τέλος”, τόνισε ο κ. Γκαντζ.

Νομικοί εκπρόσωποι των κ.κ. Νετανιάχου και Γκαντζ αναμένεται να συναντηθούν τη Δευτέρα, σε μια προσπάθεια να διευκρινίσουν τις λεπτομέρειες για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Εκπρόσωπος του κόμματος “Εθνική Ενότητα” επιβεβαίωσε στους Times of Israel ότι ένα σχετικό ραντεβού θα οριστικοποιηθεί σύντομα.

Διαβάστε ακόμη:

Related posts

Οι Τούρκοι της Γερμανίας στηρίζουν Ταγίπ Ερντογάν

admin

Η Βρετανία κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή να διαμαρτυρηθεί για την επί μακρόν κυβερνοκατασκοπεία από την FSB

admin

Γερμανία: Οι ΥΠΕΞ της G7 τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Αλεξέι Ναβάλνι

admin

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε πύραυλο που ερρίφθη από τον Λίβανο

admin

Μεξικό: Ο πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ διαβεβαιώνει ότι συνεργάζεται με τις ΗΠΑ προς αποφυγή χάους στα σύνορα

admin

ΗΠΑ: Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων μειώνονται καθώς οι επενδυτές αξιολογούν την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας

admin

Η Ουκρανία σχεδιάζει να εκπαιδεύσει “αρκετές δεκάδες” πιλότους για να πετούν F-16

admin

Ο Σολτς αισιόδοξος για επανεκλογή Μπάιντεν στις ΗΠΑ

admin

Η αντίδραση του Κρεμλίνου στις πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονταν για ρωσικό πυρηνικό πλήγμα στην Ουκρανία

admin