Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Σε υψηλό 10 μηνών σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο

Στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν ενός έτους εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στο Ισραήλ τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την Κυριακή η στατιστική υπηρεσία της χώρας, εξέλιξη που περιορίζουν το ενδεχόμενο περαιτέρω μειώσεων των επιτοκίων σύντομα.

Ειδικότερα, σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός έτρεξε τον προηγούμενο μήνα με ρυθμό 3,6% μετά την άνοδο κατά 3,2% που καταγράφηκε τον Ιούλιο. Είναι ο υψηλότερος ρυθμός από τον Οκτώβριο του 2023. 

Η μέτρηση είναι σημαντικά υψηλότερη του ετήσιου στόχου της κυβέρνησης για πληθωρισμό 1%-3%, ενώ ξεπέρασε επίσης τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων σε έρευνα του Reuters που έβλεπαν τον πληθωρισμό στο 3,2%, όσο δηλαδή τον Ιούλιο.

Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Ισραήλ αποδίδουν την εκτίναξη του πληθωρισμού στα προβλήματα εφοδιασμού λόγω του πολέμου για την εξάλειψη της Χαμάς.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε επίσης περισσότερο από όσο αναμενόταν και σε μηνιαία βάση, σκαρφαλώνοντας στο 0,9% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον Ιούλιο, κυρίως λόγω της αύξησης του κόστους των φρέσκων προϊόντων, των τροφίμων, της στέγασης, των μεταφορών, της εκπαίδευσης και της ψυχαγωγίας. Αντίθετα, πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές ένδυσης και υπόδησης, των τηλεπικοινωνιών και των επίπλων.

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα του Ισραήλ μείωσε το βασικό επιτόκιό της τον Ιανουάριο, ωστόσο στις επόμενες συνεδριάσεις της τον Φεβρουάριο, τον Απρίλιο, τον Μάιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια επικαλούμενη τις γεωπολιτικές εντάσεις, την πληθωριστικές πιέσεις και τη χαλαρότερη δημοσιονομική πολιτική λόγω του πολέμου.

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας του Ισραήλ έχουν δηλώσει επίσης ότι δεν αναμένουν μείωση του επιτοκίου ούτε στην επόμενη συνεδρίασή του, στις 9 Οκτωβρίου.


 

Related posts

Αυξημένες κατά 60% οι ροές φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Αίγυπτο

admin

Μπλίνκεν στη σύζυγο του Ναβάλνι: “Η Ρωσία είναι υπεύθυνη για τον θάνατο του”

admin

Πρωθυπουργός Δανίας: Aναρρώνει σωματικά και ψυχολογικά από την επίθεση που δέχθηκε

admin

Οι ΗΠΑ εγκρίνουν την αποστολή εξοπλισμού στην Ταϊβάν

admin

Κομισιόν: Έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Βοσνία-Ερζεγοβίνη μόλις υπάρξει συμμόρφωση με τα κριτήρια ένταξης

admin

Σοϊγκού: Κοντά σε νέα διμερή συνήθηκη Ρωσία – Ιράν

admin

Ντούντα: Άνοιξε τον δρόμο για πυρηνικά στο έδαφος της Πολωνίας

admin

Ο Τζέι Ντι Βανς καλεί τους Αμερικανούς να επιλέξουν “νέο” δρόμο

admin

Ρωσία: Κατέρριψε στη διάρκεια της νύκτας 53 ουκρανικά drones

admin