Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Θ. Κοντογεώργης: Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ασκεί δίκαιη αλλά αυστηρή πολιτική στο μεταναστευτικό

Από το μεταναστευτικό -με αφορμή και τις ανακοινώσεις του Βερολίνου- ξεκίνησε η συνέντευξη του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάση Κοντογεώργη, στο Action 24, σήμερα. Εν πρώτοις, αφού θύμισε ότι ήταν η πρώτη κρίση που αντιμετώπισε η παρούσα κυβέρνηση, ανέφερε: “Βάλαμε μετ’ επιτάσεως το θέμα στην ευρωπαϊκή ατζέντα, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και αυτό οδήγησε μετά από επίπονες και μακρές διαδικασίες σε ένα νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο”. Και στο διά ταύτα, “έχουμε μια δίκαιη αλλά αυστηρή πολιτική στο μεταναστευτικό”.

Ο κ. Κοντογεώργης σημείωσε ότι σήμερα “δεν βλέπουμε αυτό που υπήρχε στη Μόρια με 30.000-35.000 σε τραγικές συνθήκες”, ενώ επιχειρηματολόγησε πως “ελέγξαμε τις ροές στο Αιγαίο και τον Έβρο, η συνεργασία με την Τουρκία είναι σε καλύτερο επίπεδο σε αυτό το κομμάτι”.

Σύμφωνα με την κυβερνητική προσέγγιση, “δεν μπορεί να υπάρχει κατάργηση ή αναστολή της Συνθήκης του Σένγκεν”. Ενώ για τη γερμανική θέση, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ παρατήρησε πως “δεν έχουμε χερσαία σύνορα με τη Γερμανία, άρα δεν είναι άμεσος ο κίνδυνος”. Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι “προφανώς το παρακολουθούμε”.

Εν τέλει, “χρειάζεται μια απόλυτη προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, άρα και της χώρας σε σχέση με το μεταναστευτικό”, σε κάθε περίπτωση “τέτοιες μονομερείς ενέργειες δεν βοηθούν”. Και έκλεισε την αναφορά του στο μεταναστευτικό με τη διαβεβαίωση ότι “η ελληνική κυβέρνηση είναι σε επαγρύπνηση”.

Στο θέμα της διαχείρισης του νερού, παρέπεμψε σε ένα τριπλό σχέδιο: Για την Αττική, τα νησιά αλλά και ένα ευρύτερο σχέδιο που αφορά την κοινή διαχείριση του νερού, πόσιμου και αρδευτικού. Σε αυτό το σημείο, μάλιστα, τόνισε ότι “το 85% του νερού που χρησιμοποιούμε είναι για αρδευτικούς λόγους και είναι ένα μεγάλο μέρος του νερού που χάνουμε”.

Απαντώντας στο ερώτημα για ενδεχόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού, ο κ. Κοντογεώργης επέμεινε ότι “οι αυξήσεις αφορούν μόνο μέχρι τα όρια του πληθωρισμού, καμία ουσιαστική επίπτωση στους λογαριασμούς. Προφανώς υπάρχει μια διακύμανση ανάλογα με την κατανάλωση, (αλλά) τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει στην τσέπη του πολίτη που να τον αφορά”. Άλλωστε, συμπλήρωσε, “έχουμε άλλα θέματα ακρίβειας που μπορεί να επηρεάζουν το κόστος ζωής, δεν είναι το νερό και δεν θα είναι το νερό ένα από αυτά”.

Σε επόμενο σημείο της συνέντευξης, δήλωσε ότι το θέμα με τις πισίνες στα νησιά εντάσσεται στην πολιτική συνολικής διαχείρισης του νερού (με αφαλάτωση, γεωτρήσεις κ.ά.) και επέμεινε στην ανάγκη να υπάρχουν καλύτερες υποδομές για να μη χάνεται το νερό. Υποσχέθηκε, δε, ότι “δεν θα υπάρχει πρόβλημα για την Αττική”, ενώ, την ίδια ώρα, “φροντίζουμε για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας”. Συμπερασματικά, όπως επεσήμανε, η κυβέρνηση έχει μία ευρύτερη πολιτική για το νερό, που αφορά και το πόσιμο και το αρδευτικό.

Όσον αφορά τα μέτρα για την οικογένεια, “κάνουμε σοβαρή και συστηματική δουλειά”, ήταν το εισαγωγικό σχόλιό του, παραπέμποντας στα οικονομικά κίνητρα που δίδονται, αλλά και την πολιτική στέγης. Ειδικά για το πρόγραμμα “Σπίτι μου”, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ υπογράμμισε: “Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε 2 δισ. ευρώ, θα αρχίσει να κινείται από τις αρχές του επόμενου έτους, προκειμένου να διευρύνουμε τα ηλικιακά κριτήρια, το οποίο είναι σημαντικό”. Και, επικαλούμενος σχετική αναφορά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνέντευξή του την Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου, στο “Talk Radio” ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα δει τα κριτήρια στο πλαίσιο του εφικτού.

“Μας ενδιαφέρει να πέσουν οι τιμές στην αγορά, εκεί κατατείνουν οι παρεμβάσεις στο Airbnb, τα 400 εκατ. για ανακαινίσεις κλειστών σπιτιών”, πρόσθεσε ο κ. Κοντογεώργης και κατέληξε: “Για μας είναι μείζον τα νέα παιδιά, τα νέα ζευγάρια, να πάρουν την απόφαση και εμείς να τους δώσουμε κάθε εργαλείο”.

ΠΗΓΗ: -

Related posts

Ουκρανία: Η μεγαλύτερη ρωσική επίθεση από την αρχή της χρονιάς – Βομβαρδίστηκαν πάνω από 100 τοποθεσίες

admin

BAE Systems: Προχωρά στην εξαγορά της Ball Corp έναντι $5,55 δισ

admin

Πρέσβης της ΕΕ: Οπισθοχώρηση της Τουρκίας στα πολιτικά κριτήρια – Δεν εφαρμόζει τη συμφωνία επανεισδοχής

admin

Νιγηρία: Τουλάχιστον 21 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από την κατάρρευση σχολείου

admin

Περίπου 160.000 Παλαιστίνιοι κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές τους στο Ισραήλ και τους εβραϊκούς οικισμούς

admin

ΔΝΤ: Το κρυφό χρέος “βόμβα” για τις οικονομίες

admin

Σκοτώθηκε εικονολήπτης του Anadolu σε ισραηλινό βομβαρδισμό στη Γάζα

admin

Τουρκία: Έκρηξη σε σιλό σιτηρών σε λιμάνι της Ντερίντζε – Τουλάχιστον 12 τραυματίες

admin

“Καμπανάκι” του No2 της Goldman Sachs για χρέος ΗΠΑ: Κίνδυνος για φαινόμενα Βρετανίας επί Λιζ Τρας σε περίπτωση πολιτικής κρίσης

admin