Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Θρίλερ με τις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα – Το Ισραήλ λέει ότι η Χαμάς αλλάζει βασικούς όρους της πρότασης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΤΕΤΑΡΤΗ 00:01

Σε θρίλερ εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα μετά την υποβολή της επίσημης απάντησης από τη Χαμάς στους διαμεσολαβητές της Αιγύπτου και του Κατάρ.

Σύμφωνα με το Reuters, Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Χαμάς αλλάζει τις βασικές παραμέτρους της πρότασης, ενώ φέρεται να απέρριψε την πρόταση για απελευθέρωση των ομήρων που είχε παρουσιάσει ο πρόεδρος Μπάιντεν. 

“Σήμερα το απόγευμα, το Ισραήλ έλαβε, από τους μεσολαβητές, την απάντηση της Χαμάς. Στην απάντηση της η Χαμάς έχει απορρίψει την πρόταση για απελευθέρωση των ομήρων που είχε παρουσιαστεί από τον πρόεδρο Μπάιντεν”, ανέφερε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας. 

“Αυτοί (η Χαμάς) έχουν αλλάξει όλες τις βασικές και πιο σημαντικές παραμέτρους [της πρότασης]”, πρόσθεσε.

“Στο γήπεδο του Ισραήλ η μπάλα”

Η Χαμας έδωσε νωρίτερα σήμερα την επίσημη απάντησή στην πρόταση για την κατάπαυση πυρός στη Γάζα και την ταυτόχρονη απελευθέρωση των ομήρων, απευθυνόμενη στις χώρες που χειρίζονται τη διαπραγμάτευση, το Κατάρ και την Αίγυπτο. Την είδηση μετέδωσε πρώτο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ανάρτηση δημοσιογράφου του Axios στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X, ο οποίος κάνει αναφορά σε δύο πηγές. 

Λίγο αργότερα, αξιωματούχος της Χαμάς επιβεβαίωσε το γεγονός με δήλωση του στο Reuters: “Η απάντηση της Χαμάς επαναβεβαίωσε τη θέση της οργάνωσης ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να τερματίσει τη σιωνιστική επίθεση εναντίον του λαού μας, να απομακρύνει τις ισραηλινές δυνάμεις, να ανοικοδομήσει τη Γάζα και να επιτύχει μια σοβαρή συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων”.  

Χαμάς και Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ σε κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν εξάλλου ότι υπέβαλαν την απάντηση τους στην πρόταση για εκεχειρία στους μεσολαβητές από το Κατάρ και την Αίγυπτο. Σύμφωνα με το Reuters, Χαμάς και Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ εκφράζουν στην απάντηση τους την “ετοιμότητα τους να φτάσουν με θετικό τρόπο” σε μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα. 

Εκπρόσωποι της Αιγύπτου και του Κατάρ ανέφεραν με τη σειρά τους πως έλαβαν την απάντηση της Χαμάς και πλέον “θα την εξετάσουν και θα συντονιστούν με τα εμπλεκόμενα μέρη σχετικά με τα επόμενα βήματα”. 

Ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει λάβει την απάντηση της Χαμάς στο Κατάρ και την Αίγυπτο και την αξιολογεί. 

Περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με το περιεχόμενο της απάντησης δεν έχουν γίνει γνωστές, ωστόσο αξιωματούχος της ισλαμιστικής οργάνωσης, ο οποίος επέλεξε την ανωνυμία, δήλωσε ότι η Χαμάς πρότεινε ένα νέο χρονοδιάγραμμα για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της Ράφα.

Ερωτηθείς σχετικά με την απάντηση, δήλωσε: “Επαναλάβαμε την προηγούμενη στάση μας. Πιστεύω ότι δεν υπάρχουν μεγάλα κενά. Η μπάλα βρίσκεται τώρα στην πλευρά του Ισραήλ”.

BREAKING: Hamas gave the mediators Qatar and Egypt its official response to the Israeli proposal for a hostage and ceasefire deal, according to two sources with knowledge

— Barak Ravid (@BarakRavid) June 11, 2024

Η Washington Post ανέφερε ότι η Χαμάς ζήτησε εγγυήσεις για τον τερματισμό του πολέμου. 

Η πρόταση προβλέπει τρεις φάσης

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρουσίασε στο τέλος του Μαϊού ένα σχέδιο τριών φάσεων επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ισραηλινή πρωτοβουλία. 

Η πρώτη φάση, όπως δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, θα διαρκέσει έξι εβδομάδες με πλήρη κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τις κατοικημένες περιοχές.

Κατά τη διάρκεια των έξι εβδομάδων της πρώτης φάσης, το Ισραήλ και η Χαμάς θα διαπραγματευτούν για να φτάσουν στη δεύτερη φάση που είναι ο μόνιμος τερματισμός των εχθροπραξιών. Αν οι διαπραγματεύσεις διαρκέσουν περισσότερο από έξι εβδομάδες, η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί για όσο διαρκούν οι συνομιλίες.

Η δεύτερη φάση προβλέπει την απελευθέρωση όλων των υπόλοιπων ζωντανών ομήρων, τον μόνιμο τερματισμό των εχθροπραξιών καθώς και την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα.

Τέλος, η τρίτη φάση προβλέπει ένα σχέδιο ανοικοδόμησης και διοίκησης της Γάζας.

Αυτη είναι η τρίτη προσπάθεια της “τελευταίας στιγμής” για μια συμφωνία που θα οδηγεί σε εκεχειρία. Τον προηγούμενο Φεβρουάριο, μια κατάπαυση του πυρός στο Ραμαζάνι που ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε αναφέρει ότι ήταν “πολύ κοντά” τελικά δεν υλοποιήθηκε, ενώ μια νέα προσπάθεια τον Μάιο ακυρώθηκε με την έναρξη της εισβολής του Ισραήλ στη Ράφα.

Συναντήσεις Μπλίνκεν για την επίτευξη συμφωνίας 

Από την ομιλία Μπάιντεν πριν από δύο εβδομάδες ο Λευκός Οίκος έχει εντείνει την πίεση στη Χαμάς για να δώσει θετική απάντηση.

Τις τελευταίες ημέρες η Χαμάς δήλωσε ότι εξετάζει θετικά την ομιλία του Μπάιντεν, χωρίς να δώσει επίσημη απάντησή. 

Σημειώνεται ότι στην περιοχή βρίσκεται και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τόνι Μπλίνκεν για να πιέσει για μια συμφωνία. Τη Δευτέρα συναντήθηκε στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και στην Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

“Συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου χθες το βράδυ και επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του στην πρόταση”, είπε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους την Τρίτη.

Ο ίδιος ανέφερε ότι μετά από συνάντηση με αρκετούς ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους είναι βέβαιος ότι υπάρχει ισχυρή συναίνεση για την προώθηση της πρότασης.

Όταν ρωτήθηκε αν έλαβε ρητή διαβεβαίωση ότι εάν η Χαμάς αποδεχτεί την πρόταση, η συμφωνία θα έχει ολοκληρωθεί, ο Μπλίνκεν απάντησε: “Ναι”.

Related posts

Ιταλία: Η κυβέρνηση Μελόνι στοχεύει σε συμφωνία με ομάδες αγροτών που προσήλθαν σε διάλογο

admin

Τουρκία: Δόθηκε η άδεια για την ανάθεση της λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου

admin

ΝΑΤΟ: Ο Στόλτενμπεργκ θα μεταβεί “στο εγγύς μέλλον” στην Τουρκία για την ένταξη της Σουηδίας

admin

Νίγηρας: Η χούντα φέρεται να ζήτησε τη βοήθεια της Wagner μπροστά σε μια στρατιωτική επέμβαση της ECOWAS

admin

Γερμανία: Αντιδράσεις του επιχειρηματικού κλάδου στη νέα εθνική στρατηγική έναντι της Κίνας

admin

Το Ιράν αρνείται – τουλάχιστον επισήμως – ότι εμπλέκεται στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ

admin

Μ. Βρετανία: 616 μετανάστες διέπλευσαν την Κυριακή τη Μάγχη

admin

Ν.Χριστοδουλίδης: Θα υποδεχτώ στην Κύπρο τον Έλληνα και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό

admin

Η Χαμάς τοποθετεί εκρηκτικά σε πόλεις της Δυτικής Όχθης

admin