Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θα ταράξει τα ήρεμα νερά η δολοφονία Χανίγια;

Πόσο πιθανό είναι η πρόσφατη οργή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι απειλές εναντίον του Ισραήλ να επηρεάσουν τον ελληνοτουρκικό διάλογο; Εν μέσω φόβων για γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή έπειτα από τη δολοφονία Χανίγια, την επιλογή Ερντογάν να τελέσει μνημόσυνο για τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς στην Αγία Σοφία, αλλά και το πρόσφατο περιστατικό στην Κάσο, γεννάται ανησυχία για το κατά πόσο η πολεμική ατμόσφαιρα που επικρατεί πλέον ανοιχτά στη γειτονιά μας είναι ικανή να επηρεάσει και τα βήματα που έχουν γίνει στην ελληνοτουρκική προσέγγιση. Σκιάζοντας πιθανόν τις επόμενες προγραμματισμένες συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τόσο στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο όσο και στην Τουρκία προς το τέλος του χρόνου οπότε και αναμένεται να διεξαχθεί το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας – με την προσδοκία να συνεχίσουν να λειτουργούν επωφελώς και προς τις δύο πλευρές τα θέματα χαμηλής πολιτικής αλλά και να υπάρξουν οι προϋποθέσεις προκειμένου να ανοίξει ο διάλογος για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

«Οσο μεγαλύτερη ένταση υπάρχει τόσο χρησιμότεροι είναι οι δίαυλοι επικοινωνίας», αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο Αλέξανδρος Μαλλιάς, πρέσβης επί τιμή, σχετικά με την πιθανότητα επιβάρυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων από την ευρύτερη ανάφλεξη στην περιοχή. Οπως εξηγεί ο ίδιος, μέχρι στιγμής έχει καταβληθεί μια προσπάθεια οι περιφερειακές εξελίξεις να μην επηρεάσουν τον σκληρό πυρήνα των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας. Οπως εξηγεί, έχουμε συνηθίσει να συναντιόμαστε ακόμα και σε περιόδους πολύ μεγάλης διμερούς έντασης. «Η εκτίμησή μου είναι, ήταν και θα παραμείνει ότι οι διμερείς επαφές σε όλα τα επίπεδα, ειδικά με τον πρόεδρο Ερντογάν, θα πρέπει να παραμείνουν ζωντανές και να λειτουργούν ακόμα και σε περιόδους μεγάλης έντασης». Από την πλευρά του, ο Αθανάσιος Πλατιάς, καθηγητής Στρατηγικής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, εκτιμά πως η Μέση Ανατολή δεν επιβαρύνει άλλο τις ήδη επιβαρυμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις: «Μέχρι τώρα κάνουμε τη χαμηλή ατζέντα, το θέμα είναι τι θα γίνει τώρα που είναι να μπούμε στα δύσκολα. Θεωρώ πως και οι δύο θα κερδίζουν χρόνο και τα δύσκολα θα τα ρίχνουν συνέχεια κάτω από το χαλί».

Στα σκαριά ραντεβού μεταξύ ΥΠΕΞ

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τα γεγονότα στην Κάσο δείχνουν πως ο Ερντογάν ήθελε να δηλώσει πως δεν παραιτείται από τις αξιώσεις του χωρίς όμως να τραβήξει το σχοινί. Πάντως, παρά την κλιμάκωση που κατεγράφη πρόσφατα, διατυπώνεται η βεβαιότητα πως αυτή δεν θα επηρεάσει τη συνάντηση Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης σημείωσε πως παρά τη γενικευμένη ανάφλεξη, στην περιοχή μας επικρατεί ηρεμία, η οποία δεν είναι αυτονόητη αλλά αποτέλεσμα της επιλογής της Ελλάδας να συνομιλεί με όλους. Οπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, η στόχευση να προγραμματιστεί το προπαρασκευαστικό ραντεβού μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ Ελλάδας – Τουρκίας πριν από τη συνάντηση των δύο ηγετών τον Σεπτέμβριο παραμένει ζωντανή.

Related posts

Αναστασιάδης: Λυπάμαι γιατί φεύγω με άλυτο το Κυπριακό αλλά νιώθω περήφανος για την Κύπρο που παραδίδω

admin

Έλενα Ακρίτα: Την άρση ασυλίας της εισηγείται η επιτροπή δεοντολογίας της Βουλής

admin

Μια προεκλογική μέρα με τον Κασσελάκη

admin

Το πόρισμα Ράμμου, οι μισές αλήθειες στη Βουλή και ολόκληρη η επιστολή Τσίπρα

admin

Καλλιτέχνες: Δέσμευση του πρωθυπουργού για νομοθετική πρόταση μέχρι την Παρασκευή

admin

Νότης Μηταράκης: Η πρώτη αντίδραση στα social media μετά την παραίτησή του

admin

Μάντζος για ομόφυλα ζευγάρια: Ζητήματα δικαιωμάτων και διακρίσεων δεν λύνονται με ασκήσεις κόστους-οφέλους

admin

Επισφράγιση της «συμφωνίας – ομπρέλας» με τη Βρετανία

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Πώς ο Κασσελάκης αλλάζει την κούρσα διαδοχής

admin