Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα επαναλειτουργήσει το δημοτικό πρατήριο υγρών καυσίμων στο ακριτικό Αγαθονήσι – Υπεγράφη σύμβαση για πέντε χρόνια

Το Αγαθονήσι, το ακριτικό νησί στο ανατολικό Αιγαίο

, του οποίου οι λιγοστοί κάτοικοι «φυλούν Θερμοπύλες», δεν θα στερείται στο εξής ενός πρατηρίου υγρών καυσίμων, που ως επιχείρηση τροφοδοσίας, είναι υψίστης σημασίας για τη διαβίωση των ντόπιων κατοίκων, τον δια θαλάσσης τουρισμό, αλλά κυρίως, για την εθνική άμυνα της χώρας.


Με πρωτοβουλίες του δημάρχου Αγαθονησίου Ευάγγελου Κόττορου και με την παρέμβαση

του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Βασιλείου Σπανάκη

, βρέθηκε λύση στο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, την έλλειψη καυσίμων, μετά από το κλείσιμο του δημοτικού πρατηρίου υγρών καυσίμων τον Ιούλιο του 2024. (σ.σ. στο Αγαθονήσι, το βορειότερο νησάκι του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων, αν κάποιος ήθελε καύσιμα έπρεπε να πάει στην κοντινή Σάμο για να προμηθευτεί!). 





Στις 26 –09- 2024 υπεγράφη Σύμβαση Μίσθωσης μεταξύ του δημάρχου Αγαθονησίου και εκπροσώπου της Εταιρείας «SAMOS FUELS E.E. – ΠΡΑΤΗΡΙΟΥ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ Ε.Ο. ΣΑΜΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΥ – ΘΕΣΗ ΠΟΥΝΤΕΣ», με αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα να επαναλειτουργήσει το πρατήριο,

μετά από τις διαδικασίες αδειοδότησης.





Για το ζήτημα ο δήμαρχος Αγαθονησίου Ευάγγελος Κόττορος

δήλωσε σε τοπικά μέσα: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος διότι ένα σημαντικό και δύσκολο πρόβλημα για το νησί μας βρήκε τη λύση του. Καθυστέρησε κάπως, αλλά έπρεπε να ακολουθήσουμε τις νόμιμες διαδικασίες μίσθωσης. Μετά από δύο άγονους διαγωνισμούς (με τις σχετικές προθεσμίες), δεν απογοητευτήκαμε. Συνεχίσαμε τις προσπάθειές μας πιο δυναμικά, αναζητώντας συνοδοιπόρο στο δύσκολο δρόμο της εξεύρεσης λύσης του προβλήματός μας, ενώ πολλοί κάτοικοι, θεωρούσαν αδύνατη την λύση του. Και βρέθηκε ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Βασίλειος Σπανάκης, ο οποίος πήρε ζεστά το θέμα και είχαμε αυτή τη θετική και απρόσμενη εξέλιξη. Οι ακρίτες κάτοικοι του Αγαθονησίου τον ευχαριστούμε θερμά. Μακάρι να ήταν τόσο αποτελεσματικοί και άλλοι συνάδελφοι του κ. Σπανάκη».


Η ευχαριστήρια επιστολή του Δημάρχου, Ευάγγελου Κόττορου

.  






Το Αγαθονήσι, το βορειότερο νησί των Δωδεκανήσων

βρίσκεται πολύ κοντά στη Σάμο, από την οποία απέχει 10 ναυτικά μίλια. Έχει έκταση 13,41 τ.χλμ. και 185 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. 






Η ιστορία του νησιού




Το Αγαθονήσι στην αρχαιότητα ονομαζόταν Υετούσα. Με το όνομα αυτό ήταν γνωστό ως τα τέλη του 19ου αιώνα περίπου. Το σημερινό όνομα του νησιού προέρχεται με παρετυμολογία προς το αγαθός, από το φυτωνύμιο Αγκαθονήσι. Υπάρχουν κάποια αρχαία ευρήματα τα οποία ίσως αποτελούν ένδειξη ότι το νησί ήταν κατοικημένο από την αρχαιότητα.


Τα μεταγενέστερα χρόνια, ειδικά λόγω της πειρατείας, το Αγαθονήσι έμεινε ακατοίκητο για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ο Οθωμανός εξερευνητής και χαρτογράφος Piri Reis που επισκέφθηκε το νησί τον 16ο αιώνα γράφει χαρακτηριστικά:





“Αυτό το νησί είναι ακατοίκητο, όμως οι κατσίκες του είναι πολυάριθμες. Αυτά τα νησιά (ενν. και τα γειτονικά με το Αγαθονήσι) τα έλεγαν μια εποχή Filimare. Ένας άπιστος (προφανώς εννοεί χριστιανός) ο οποίος έκανε στη Μεσόγειο πειρατεία με το πλοίο Quadyrga άφησε πάνω στα νησιά ελεύθερες λίγες κατσίκες. Γι’ αυτό τον λόγο υπάρχει σήμερα στα νησιά Keci ολόκληρο πλήθος”.

(Piri Reis, Bahriye, Κατακτητική Ναυσιπλοΐα στο Αιγαίο, 1521).


Γι’ αυτό τον λόγο, ο Piri Reis ονομάζει το Αγαθονήσι και τα γύρω νησιά Keci Adalary, δηλαδή Κατσικονήσια.


Ένα αιώνα αργότερα, ο Marco Boschini επισκέφθηκε το Agatonisi, όπως γράφει, το οποίο ήταν ακατοίκητο. Πολλοί ξένοι περιηγητές αναφέρουν λανθασμένα το αρχαίο όνομα του νησιού Yetussa ως Yelussa. Ο Emile Kolodny γράφει ότι το νησί εποικίστηκε μόνιμα τον 19ο αιώνα, από κατοίκους της Πάτμου και των Φούρνων.


Το νησί, λέγεται κυρίως στη γλώσσα των ναυτικών και Γάιδαρος ή Γαϊδουρονήσι. Η ονομασία αυτή, που οφείλεται στο σχήμα του νησιού, θα μας απασχολήσει εκτενώς στη συνέχεια.

Το σημερινό γλωσσικό ιδίωμα των κατοίκων του Αγαθονησίου, μια καθαρά ελληνική διάλεκτος, οφείλεται, κατά πάσα πιθανότητα, στους βυζαντινούς εξόριστους που εγκαταστάθηκαν στο νησί.

Related posts

«Φορολογικός σύμβουλος» η ΑΑΔΕ για υποψήφιους επενδυτές

admin

ΟΠΕΚΕΠΕ: Έως 20 Δεκεμβρίου οι διορθώσεις αγροτών για αχρεωστήτως καταβληθέντα, μετά η εξόφληση της βασικής

admin

Δήμητρα Κατσαφάδου: Η μαγεία της φύσης, η ψυχολογία της ύλης και ο τζίρος των 22 εκατ. ευρώ (pics)

admin

Ετσι γλιτώνουν τους φόρους από Tesla

admin

Το υπερόπλο που αποκτά η Ελλάδα – Πώς οι ψηφιακές φρεγάτες Belh@rra θα «κλειδώνουν» Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο

admin

Στα ύψη τα σπρεντ των γαλλικών ομιλόγων – H EKT δεν εξετάζει παρέμβαση

admin

Πρόγραμμα «Γέφυρα»: Παράταση έως τις 31 Οκτωβρίου

admin

Έλον Μασκ: Πολιορκεί το Twitter και… επιστρατεύει τον Έλβις

admin

Δόμνα Μιχαηλίδου: «Ξεπαγώνει» το επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής Ανασφάλιστων Υπερήλικων

admin