Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η νέα πτώση πάγωσε τα χαμόγελα

Τα χαμόγελα που κυριαρχούσαν στην Κουμουνδούρου στο άκουσμα της πρώτης εκτίμησης του exit poll «πάγωσαν» μετά τη διόρθωσή του: ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διατήρησε τη δεύτερη θέση, που ήταν το ελάχιστο του στόχου του από την αρχή της προεκλογικής περιόδου, ωστόσο τα δεδομένα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πια πολύ διαφορετικά – η τακτική της πόλωσης ειδικά της τελευταίας εβδομάδας δεν πέτυχε, το βασικό τους ηλικιακό ακροατήριο δεν έφτασε μέχρι την κάλπη, η διαφορά τους με το πρώτο κόμμα εξακολουθεί να είναι μεγάλη. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε περίπου δύο μονάδες από το ποσοστό που πέτυχε τον περασμένο Ιούνιο, συνεχίζοντας το σερί της σταδιακής του συρρίκνωσης, παρά την αλλαγή του προέδρου και παρά τη διαφορετική μορφή που έχει πλέον – προσηλωμένη κυρίως στο προφίλ του προέδρου του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κάνει δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών έξω από τα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου

Παρότι η βάση του κόμματος φέρεται να έχει αλλάξει σημαντικά, το ποσοστό που έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ συνάδει αριθμητικά με το ποσοστό που πήρε το κόμμα που δημιουργήθηκε από τη διάσπασή του, η Νέα Αριστερά, η οποία δεν κατάφερε να εκλέξει ευρωβουλευτή. «Είμαστε ένα κόμμα που έχει περάσει από πάρα πολλά, δύο διασπάσεις, μια πορεία μεγάλης μεταβλητότητας (…) Καταφέραμε να μειώσουμε τη διαφορά από το 23% στο 13%. Το άλλοθι του 41% έχει πλέον τελειώσει. Ο ελληνικός λαός μου έχει δώσει χρόνο να χτίσω (…) αυτό ακριβώς θα κάνω. Συνεχίζουμε, εκσυγχρονιζόμαστε. Μόνο πάνω έχει να πάει αυτό το κόμμα από εδώ και πέρα», ανέφερε στη δήλωσή του ο Στέφανος Κασσελάκης.

Το μήνυμα της Κουμουνδούρου

«Η ΝΔ πέρασε κάτω από τον πήχη του 33% που η ίδια έβαλε»,ήταν το πρώτο σχόλιο της εκπροσώπου τύπου του κόμματος, Βούλας Κεχαγιά, η οποία πρόσθεσε, στο πνεύμα του Κασσελάκη, πως «είχαμε 23 μονάδες διάφορα με ΝΔ και μετά από 11 μήνες 13. Αρα εμείς δεν περάσαμε κάτω από τον πήχη έχοντας και τις διασπάσεις που είχαμε». Τόσο εκείνη όσο και στελέχη που πρόσκεινται στην πλευρά Κασσελάκη εκτιμούσαν πως το αποτέλεσμα δεν είναι κακό, παρότι πέρασε κάτω από τον πήχη που είχε τεθεί από τον ίδιο τον πρόεδρό του. «Με όσα συνέβησαν, είμαστε σε ποσοστό που μας καθιστά κρίσιμο παράγοντα» για το μέλλον της Κεντροαριστεράς, ανέφερε χθες το βράδυ ο Νίκος Παππάς, στέλνοντας το μήνυμα που στην ουσία θέλει να περάσει η Κουμουνδούρου.

Στην πραγματικότητα, το σημείο στο οποίο βασίζεται η Κουμουνδούρου είναι ότι με την κατοχύρωση της δεύτερης θέσης υπάρχει χρόνος για τον ΣΥΡΙΖΑ – όλα δείχνουν πως ο Κασσελάκης δεν έχει διάθεση να αλλάξει το χρονικό πλάνο που έχει ήδη θέσει, για καταστατικό συνέδριο που θα «ανοίξει» το κόμμα και θα αλλάξει τις δομές του το ερχόμενο φθινόπωρο.

Ανοιξε η κουβέντα για συνεργασίες

Οσον αφορά τα μηνύματα της κάλπης για το κόμμα, ωστόσο, και στελέχη που θεωρούνται εσωκομματική αντιπολίτευση έχουν άποψη – και αφορά το αίτημα των συγκλίσεων των προοδευτικών δυνάμεων με πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ. «Μπορούμε να πανηγυρίζουμε για τη μεγάλη πτώση της ΝΔ» ανέφερε σε μια από τις πρώτες τοποθετήσεις του ο Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας για μια «αξιοπρεπή παρουσία που δεν αποτελεί τον εναλλακτικό πόλο διακυβέρνησης». Για τον πρώην υπουργό, τα «κόμματα που προοδευτικού χώρου πρέπει να πάρουν το μήνυμα. Δεν είναι θέμα προσώπων, είναι ώρα για κοινό μέτωπο (…) να ξεπεράσουμε τους τακτικισμούς» σχολίασε. «Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Να τους ακούσουμε και να τους καταλάβουμε.

Σήμερα δεν υπάρχει νικητής» ανέφερε η Ολγα Γεροβασίλη, μιλώντας κι αυτή για την «ευθύνη των συγκλίσεων» που έχει πια ο ΣΥΡΙΖΑ. «Εχουμε την ευθύνη για το προοδευτικό προσκλητήριο. Υπάρχει λύση στην πολιτική» συμπλήρωσε, ένα σχόλιο με αναφορά και για την επικοινωνιακή παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ εισπράττει με ξεκάθαρο τρόπο την αποδοκιμασία των πολιτών και μέσα σε λίγους μήνες υφίσταται υπερδιψήφια απώλεια στα εκλογικά της ποσοστά» ανέφερε στη δική του δήλωση ο Διονύσης Τεμπονέρας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει, με όρους κοινωνίας και όχι με κομματικούς όρους, να αναλάβει πρωτοβουλία ανασύνθεσης και ανασύνταξης στον κατακερματισμένο και πολυδιασπασμένο προοδευτικό χώρο, μέσα από ανοιχτές, δημοκρατικές διαδικασίες πολιτικής και κοινωνικής ώσμωσης, μακριά από ηγεμονισμούς, περιχαρακώσεις και εσωκομματικές καταγραφές, καταθέτοντας παράλληλα ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο που θα δώσει κυβερνητική προοπτική και διέξοδο» σχολίασε, θέτοντας κι αυτός το θέμα της έναρξης προγραμματικού διαλόγου ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις την επόμενη μέρα.

Η μάχη της Κεντροαριστεράς

Στην εκλογική μάχη της Κεντροαριστεράς ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κερδίσει τα αστικά κέντρα: ήρθε δεύτερος σε όλες τις περιφέρειες της Αττικής, δεύτερος στην Α’ Θεσσαλονίκης και τρίτος (μετά τη ΝΔ και την Ελληνική Λύση) στη Β’ Θεσσαλονίκη – εκεί οφείλει τη διατήρηση της δεύτερης θέσης γενικά. Κέρδισε πίσω τη δεύτερη θέση στην Αχαΐα και την Κορινθία από το ΠΑΣΟΚ, ήρθε δεύτερο σε όλες τις περιφέρειες της Ηπείρου πλην της Θεσπρωτίας, ενώ κατάφερε να κερδίσει στο νήμα τη δεύτερη θέση στη Λάρισα, τον πιο αντιπροσωπευτικό νομό όλης της Ελλάδας. Στη μάχη της Κρήτης έχασε εκκωφαντικά, ήταν τρίτος σε τρεις νομούς εκ των τεσσάρων (πλην Χανίων, που έφτασε στη δεύτερη θέση).

Related posts

Ανατροπή στην Περιφέρεια Θεσσαλίας: Προβάδισμα Κουρέτα, δεύτερος ο Αγοραστός

admin

Ανοικτό το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας-Λιβύης

admin

Μητσοτάκης σε Σολτς – «Θέλουμε να μένουν στην Ελλάδα όσοι παίρνουν άσυλο»

admin

Φυσικό αέριο: Νέα, πιο ρεαλιστική πρόταση για το πλαφόν ζητούν από την Κομισιόν, Ελλάδα και άλλες 14 χώρες

admin

15ο Συνέδριο: Χείρα φιλίας στον Σαμαρά από τον Μητσοτάκη σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της συσπείρωσης της ΝΔ

admin

Με «μοντέλο Επικρατείας» το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ

admin

Εύα Καϊλή: Γεγονός η καθαίρεσή της από την αντιπροεδρία της Ευρωβουλής

admin

Εξετάζονται αντίμετρα για τις τουρκικές υπερπτήσεις

admin

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Enagas

admin