Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η μεγάλη ανατροπή (και ο πονοκέφαλος) στη Γαλλία, ο Στέφανος και ο λογογράφος, ο Νίκος και ο… κουβάς, ο Ρέμος και το σιγάν, το ντιλ της Ideal και ένα γλυκό σφυρί

Μάλιστα, αστάθεια και νέοι πονοκέφαλοι για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για όλους μας.


Ο Μητσοτάκης στο ΝΑΤΟ





-Εβδομάδα Αμερικής για τον Κ.Μ αυτή που ξεκινάει από σήμερα όπου πάει εκεί για τα 75 χρόνια του ΝΑΤΟ σε μια πανηγυρική σύνοδο, αλλά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το φλέγον θέμα για αυτούς, αλλά και για όλο τον κόσμο, είναι για πόσο ακόμα θα αντισταθεί ο Μπάιντεν (και η σύζυγος, απ’ ό,τι φαίνεται) στις αφόρητες πιέσεις που δέχεται για να εγκαταλείψει την κούρσα με τον Τραμπ, που δεν ξέρουμε καν αν θα τη χάσει πριν καν φτάσουν οι Αμερικανοί στις κάλπες.


Χρυσοχοΐδης





-Το πιο ενδιαφέρον θέμα πάντως των ημερών είναι η εξέλιξη της στυγερής δολοφονίας ενός πολύ γνωστού τοπογράφου της Μυκόνου και γενικότερα των Κυκλάδων, αφού η ΕΛΑΣ κατάφερε να συλλάβει τον δολοφόνο και βρίσκεται πολύ κοντά στον ηθικό αυτουργό, γιατί εδώ που τα λέμε έχουμε ακούσει φόνους για τρομοκρατία, για ναρκωτικά, λαθρεμπορία κ.λπ., αλλά για οικόπεδα στη Μύκονο… παραπάει. Ο Χρυσοχοΐδης, -που πλέον αποδεικνύει, για μια ακόμη φορά, ότι είναι μάλλον ο μοναδικός πολιτικός που μπορεί να αντιμετωπίσει την εικόνα μιας… μικρής Κολομβίας, που έχει δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες στη χώρα- έχει πιάσει στη σωστή διάσταση το θέμα και έτσι η Αστυνομία για πρώτη φορά βρίσκεται κοντά στην εξάρθρωση τέτοιου είδους κυκλωμάτων που κυρίως δρουν στα τουριστικά θέρετρα όπου υπάρχει πολύ μεγάλο οικονομικό αντικείμενο, άρα και διαφθορά. Αναμένονται εξελίξεις επειδή ανοίγουν στόματα…


Ρέμος





-Το άλλο ενδιαφέρον θέμα των ημερών είναι τα φορολογικά του Ρέμου που ήρθαν στην δημοσιότητα κυρίως γιατί ο συμπαθής τραγουδιστής μιλάει περισσότερο απ’ ό,τι τραγουδάει και ενώ προφανώς έχει αρκετές εκκρεμότητες με τις Αρχές… κάνει και το κοκόρι – ο ίδιος, αλλά και μέσω δικηγόρων. Έχουμε δει τα τελευταία χρόνια αρκετές περιπτώσεις τραγουδιστών, τηλεπαρουσιαστών, ηθοποιών και γενικώς ψευτοσελέμπριτις που είχαν παρόμοια ζητήματα με τις Αρχές και τήρησαν τη βασική αρχή (από αρχαίας Ελλάδος) κρείττον του λαλείν το σιγάν, αλλά βλέπετε έχει χαθεί το μέτρο από καιρό σε τέτοιους τύπους. Σας θυμίζω ότι ο συγκεκριμένος αποκαλούσε τον Σόιμπλε «σακάτη» εν μέσω παραληρήματος νεόπλουτων στο Nammos την εποχή που η Ελλάδα υπέφερε από τα μνημόνια, μια άλλη χρονιά δεν ανέβαλλε τη συναυλία του πάλι στο ίδιο μαγαζί ενώ καιγόταν η χώρα και είχαμε νεκρούς και φυσικά τον Αύγουστο του 2020 εν μέσω πανδημίας (θυμίζω δεν είχε βρεθεί καν το εμβόλιο τότε και δεν μπορούσαμε να πάμε ούτε για καφέ) πήγε να κάνει συναυλία στη Ρόδο με 2.000 άτομα και ματαιώθηκε τελευταία στιγμή όταν το πληροφορήθηκαν ο Χρυσοχοΐδης και ο πρωθυπουργός. Έλεος!


ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ


-Τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται οι αψιμαχίες αλλά νομίζω ότι είναι κάτι σαν τα μποφόρια το καλοκαίρι, πάντα έρχονται και φεύγουν και ξανά, έτσι θα πάει μέχρι να βαρεθεί ο Στέφανος ή να συμβεί κάτι ηχηρό και ενδιαφέρον στο όμορο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, και να αρχίσει να μετακινείται δημοσκοπικά κόσμος προς τα εκεί. Στο Μ.Μ πάντως παρακολουθούν με ενδιαφέρον τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ, βλέπουν τις φιλότιμες προσπάθειες του Ν.Α. να σταθεί στη θέση του αρχηγού και μόνο που δεν ετοιμάζονται να πάνε να τον ψηφίσουν και οι ίδιοι τον Οκτώβριο για να μείνει στην καρεκλίτσα του. «Νίκο, γερά, Νίκο, ξανά να ξαναπάτε στον κουβά…», τραγουδάνε στο Μ.Μ. Επανέρχομαι στον ΣΥΡΙΖΑ όπου εσχάτως τα έχουν βάλει με τον στιχουργό Νίκο Μωραΐτη και ειδικά ο Νικολάκης Παππάς που είπε δημοσίως στα όργανα του κόμματος κάτι του τύπου… ποιος νομίζει ότι είναι ο Μωραΐτης και θα κάνει κουμάντο στον ΣΥΡΙΖΑ. Λέγεται ότι ο καλός στιχουργός είναι και λογογράφος του Κασσελάκη, όχι επαγγελματικά, προς Θεού, έτσι, γιατί τον συμπαθεί, αλλά εγώ δεν μπορώ να διασταυρώσω τέτοιες φήμες.


Με το βλέμμα στη Γαλλία





-H χρηματιστηριακή αγορά ξεκινά σήμερα με το βλέμμα στη Γαλλία και το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών, περιμένοντας βοήθεια εξ Αμερικής μετά την ολοκλήρωση των εορτασμών της 4ης Ιουλίου. Για να είμαι ειλικρινής δεν βλέπω στις πηγές που έχουν επαφές με ξένους σημαντικούς παίκτες μεγάλο ενθουσιασμό για το επόμενο διάστημα. Σε διάφορες συζητήσεις οι χρηματιστηριακές εκτιμήσεις για τις επόμενες εβδομάδες ξεκινούν στην καλύτερη από το «έτσι, μια από τα ίδια νομίζω θα πάμε» και φθάνουν μέχρι για διόρθωση ως 50 με 100 μονάδες. Πάντως η στήλη σημειώνει πως συνήθως όταν το κλίμα στο ΧΑ είναι για «σύρσιμο» της αγοράς στα τρέχοντα επίπεδα, το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες μετοχές που έχουν story για να ξεχωρίσουν.


Στην Τράπεζα της Ελλάδος η συμφωνία για Atticabank


-Έκλεισε ουσιαστικά η συμφωνία μετόχων (Thrinvest- TΧΣ) για την Atticabank και το σχέδιο συμφωνίας υποβλήθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος. Απομένει τώρα η έγκρισή του ώστε να ακολουθήσουν τα τυπικά και από τις δυο πλευρές για την υπογραφή του. Η συμφωνία ήρθε μετά από έναν μαραθώνιο συναντήσεων μεταξύ του Αλεξ. Εξάρχου που έτρεξε το project και του Η. Ξηρουχάκη του ΤΧΣ. Με τη συμφωνία μπαίνουν τα θεμέλια του 5ου πυλώνα που οδηγεί σε μια τράπεζα με μηδενικό αναβαλλόμενο φόρο, 10 δισ. καταθέσεις, κεφαλαιακό δείκτη 15% και NPLs κάτω του 3%. Μετά τις υπογραφές έπεται η αύξηση κεφαλαίου και αμέσως μετά η συγχώνευση Αtticabank με Παγκρήτια.


Η Moody’s τους αιφνιδίασε


-Στις τράπεζες περιμένουν τώρα τις αξιολογήσεις της Moody’s για την Πειραιώς και την Εθνική. Με την πρόσφατη αναβάθμιση κατά δυο βαθμίδες της Alpha Bank, ο ανταγωνισμός αιφνιδιάστηκε γιατί είχε την εντύπωση πως ήταν η σειρά του. Αλλά έτσι είναι τα πράγματα με τους οίκους αξιολόγησης, ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος.


Ένα καλοκαιρινό ποτό με τους χρηματιστηριακούς αναλυτές


-Στις 10 και στις 11 Ιουλίου, οι διοικήσεις της Alpha Bank και της Piraeus Bank έχουν προσκαλέσει (η κάθε μία χωριστά, φυσικά), όλους τους εν Ελλάδι δραστηριοποιούμενους, οικονομικούς και χρηματιστηριακούς αναλυτές, για ένα καλοκαιρινό ποτό και μια «χαλαρή» συζήτηση προτού φύγουν για διακοπές. Αμφότερες οι τράπεζες, την τελευταία εβδομάδα έχουν καταγράψει σημαντική ανοδική πορεία στο Χρηματιστήριο (άνω του 7%) ενώ -ενόψει και των αποτελεσμάτων του β΄ τριμήνου- έχουν να παρουσιάσουν απόδοση ιδίων κεφαλαίων 17% (για την Alpha Bank) και 14% (για την Piraeus) που σπάνια συναντά κανείς στον Ευρωπαϊκό Τραπεζικό κλάδο. Στα 3,8 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση της Alpha και στα 4,5 δισ. ευρώ της Piraeus.


Στο Ελεγκτικό Συνέδριο ο φάκελος για την Αττική Οδό


-Στο Ζ΄ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συμβουλίου υπεβλήθη από το ΤΑΙΠΕΔ την περασμένη Παρασκευή ο φάκελος του διαγωνισμού παραχώρησης της Αττικής Οδού για την πραγματοποίηση του προσυμβατικού ελέγχου, φέροντας πιο κοντά την ολοκλήρωση της παραχώρησης. Η διαδικασία, καλώς εχόντων των πραγμάτων, δεν αναμένεται να απαιτήσει μεγάλο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι η σύμβαση παραχώρησης έχει περάσει στο μεγαλύτερο μέρος της από τον έλεγχο της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) και του ΣτΕ. Καθώς όμως βρισκόμαστε ήδη εν μέσω θέρους, νεότερα -λογικά- αναμένονται από Σεπτέμβριο. Έτσι κι αλλιώς πρόσφατα από το βήμα του 1ου συνεδρίου του ΤΜΕΔΕ ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, ανέφερε πως το Ελληνικό Δημόσιο θα αναλάβει τη λειτουργία της Αττικής Οδού στο διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι να παραδοθεί στον νέο παραχωρησιούχο, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κάτι που υπολογίζεται ότι είναι εφικτό μέσα το πρώτο τρίμηνο του 2025.


Φήμες για νέα εξαγορά της Ideal


-Την τελευταία εβδομάδα, η μετοχή της Ideal έχει καλύψει το χαμένος έδαφος των προηγούμενων εβδομάδων και η χρηματιστηριακή της αξία επέστρεψε στα 278,9 εκατ. ευρώ. Στην αγορά κυκλοφορούν φήμες και πληροφορίες για τις επόμενες κινήσεις της Ideal στον κλάδο της Πληροφορικής (cyber security, cloud και λογισμικό) που θα δημιουργήσουν συνέργειες και θα προσθέσουν αξία στον Όμιλο.


Ο έρωτας των καταναλωτών με τη ΔΕΗ


-Πάνω από τρεις ποσοστιαίες μονάδες κέρδισε η ΔΕΗ τον Ιούνιο στην αγορά ηλεκτρισμού, κάτι που πιστώνεται η εμπορική πολιτική της. Η Επιχείρηση- όπως τον Ιούλιο, έτσι και τον Ιούνιο- είχε τη φθηνότερη κιλοβατώρα στα πράσινα τιμολόγια, με αποτέλεσμα να φύγουν καταναλωτές από τους ιδιώτες προμηθευτές και να μετακινηθούν στη ΔΕΗ. Κάτι που -λίγο ως πολύ- στελέχη της αγοράς το είχαν προβλέψει λόγω των μεγάλων διαφορών στις χρεώσεις ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, το μερίδιο αγοράς της εταιρείας ανέβηκε κατά 3,18 μονάδες και έφτασε στο 52,23%, από 49,05%, ενώ οι ιδιώτες πάροχοι -που επέλεξαν τον προηγούμενο μήνα μία πιο επιθετική εμπορική πολιτική- είδαν το μερίδιό τους να μικραίνει. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η Protergia έπεσε στο 15,05% (από 17,14% τον Μάιο), ο ΗΡΩΝ στο 11,24% ( από 12,30%), η Elpedison στο 6,14% από 6,18%) και η NRG στο 5,58% (από 5,86%). Η εμπιστοσύνη που τρέφουν οι καταναλωτές για την ΔΕΗ είναι μεγάλη, ο έρωτας κρατάει χρόνια και απόδειξη είναι ότι οι πελάτες διστάζουν να φύγουν από τη ΔΕΗ ακόμη και όταν διαπιστώνουν ότι το πράσινο τιμολόγιο -στο οποίο μετακινήθηκαν από αρχές του έτους- είναι από τα ακριβότερα της υπόλοιπης χρωματικής παλέτας (κίτρινα και μπλε).


Το πιο δύσκολο και απαιτητικό έργο στην Ελλάδα


-Σε μια βδομάδα από σήμερα, συγκεκριμένα στις 15 Ιουλίου, ο Πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στην υπογραφή μιας σύμβασης. Δεν πρόκειται για μια οποιαδήποτε σύμβαση. Αφορά την κατασκευή του μεγαλύτερου ποδηλατοδρόμου και πεζόδρομου της χώρας. Θα διέρχεται 6 δήμους του παραλιακού μετώπου, το μήκος του ξεπερνά τα 22 χιλιόμετρα και η κατασκευή -λόγω των εξαιρετικών, φιλικών προς το περιβάλλον υλικών- αγγίζει τα 19 εκατ. ευρώ. Η είδηση όμως δεν είναι αυτή. Έχει ενδιαφέρον πως αυτός ο ποδηλατόδρομος, είναι ίσως το πιο σύνθετο, δύσκολο και απαιτητικό έργο που πραγματοποιείται αυτή την περίοδο στη χώρα! Χρειάστηκε να συνεργαστούν και να συμφωνήσουν οι 6 δημοτικές αρχές, το υπουργείο Περιβάλλοντος για να τηρηθούν οι περιβαλλοντολογικοί όροι δίπλα στον αιγιαλό, μια σειρά από άλλα υπουργεία ώστε να ωριμάσει τεχνικά ένα πρωτότυπο project με τη Lamda και το Eλληνικό να αποδέχεται στο τέλος τη «φιλοξενία» του έργου. Για να ολοκληρωθεί το περίπλοκο έργο ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας που προΐσταται ο Π. Σταμπουλίδης του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ χρειάστηκε πολλές φορές η απευθείας παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.


Ψάχνει κτίριο και πληρώνει 5,33 εκατ. ευρώ


-Η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου αποτελεί τη διενεργούσα αρχή για τον διαγωνισμό που θα «τρέχει» έως τις αρχές Αυγούστου για την αγορά κτιρίου από μέρους του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ). Το ΕΚΚΕ σκοπεύει να διαθέσει κεφάλαια ύψους 5,33 εκατ. ευρώ για την αγορά ακινήτου στην Αθήνα, συνολικής μικτής επιφάνειας κύριων χώρων 2.100 τ.μ. έως 3.250 τ.μ. προκειμένου να καλύψει στεγαστικές του ανάγκες. Το ακίνητο θα πρέπει να βρίσκεται εναλλακτικά στους δήμους Αθηναίων, Καλλιθέας, Μοσχάτου – Ταύρου, Δάφνης – Υμηττού, Βύρωνα, Καισαριανής, Ζωγράφου, Παπάγου – Χολαργού, Γαλατσίου, Φιλοθέης – Ψυχικού και Νέας Ιωνίας. Η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ ενεργεί κατ’ εντολή και για λογαριασμό του ΕΚΚΕ, με την ημερομηνία λήξης υποβολής των προσφορών να ορίζεται η 1η Αυγούστου 2024, ενώ ως ημερομηνία αποσφράγισης των προσφορών ορίστηκε η 2α Αυγούστου.


Η ΑΜΚ στην Blue Star


-Στο πλαίσιο του μετασχηματισμού που υλοποιεί η Attica Συμμετοχών αποφάσισε να προχωρήσει σε απόσχιση και να περάσει στη θυγατρική της Blue Star Ferries ΑΕ ο κλάδος της ακτοπλοΐας, μαζί με την ΑΝΕΚ που απορρόφησε προ διετίας. Τώρα στην Blue Star η διοίκηση έδωσε το «πράσινο φως» για να υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου 30 εκατ. ευρώ, η οποία και πραγματοποιήθηκε με την έκδοση νέων μετοχών. Έτσι το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται σε 206 εκατ. ευρώ. Η Blue Star, 100% θυγατρική της Attica Συμμετοχών, είχε πέρυσι κέρδη προ φόρων 32 εκατ. ευρώ (από 36 εκατ.), συνολικό δανεισμό 131 εκατ. και ίδια κεφάλαια 236 εκατ.


Ένα «γλυκό» σφυρί από το παρελθόν


-Είναι γνωστή η εμπλοκή της Βασιλικής Κεστεκίδου, εκ των βασικών μετόχων της δημοφιλούς σοκολατοποιίας Leonidas, με τους πλειστηριασμούς. Τα «κόκκινα» δάνεια του παρελθόντος οδήγησαν στην απώλεια σημαντικών περιουσιακών στοιχείων, όπως ακινήτων πάνω στην παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος κ.ά. Μαθαίνω, ωστόσο, ότι ο… λογαριασμός δεν έχει κλείσει ακόμη. Έτσι, για τις 2 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί μια θέση στάθμευσης, με τιμή εκκίνησης 35.000 ευρώ. Επισπεύδουσα είναι η Intrum ως διαχειρίστρια των απαιτήσεων της “Sunrise 1 NPL Finance DAC” και η κατάσχεση επιβλήθηκε για 50.000 ευρώ, «πλέον των τόκων και εξόδων εκτελέσεως», ποσό που αποτελεί μέρος του κονδυλίου του επιδικασθέντος κεφαλαίου, όπως προκύπτει από διαταγή πληρωμής που βγήκε τον Ιανουάριο του 2023 και παραπέμπει σε… παλαιότερη από τον Νοέμβριο του 2017. «Με τη ρητή επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος της υπέρ ης η εκτέλεση, για την είσπραξη του υπολοίπου επιταχθέντος ποσού, με άλλη αναγκαστική κατάσχεση ή αναγγελία στον ίδιο ή σε άλλον πλειστηριασμό», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται… Πρόκειται ειδικότερα για την υπό στοιχεία «F25 M25» θέση στάθμευσης αυτοκινήτου του υπογείου που καταλαμβάνει επιφάνεια 27,63 τ.μ. η οποία βρίσκεται σε πολυώροφο κτίριο με προσόψεις στη Λεωφόρο Ποσειδώνος και στις οδούς Τσόχα και Οδ. Ανδρούτσου, στην περιοχή του Αλίμου.


Ο ιδιωτικός τομέας έμεινε πίσω στις ψηφιακές τεχνολογίες


-Η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ψηφιακή Δεκαετία (ο περιβόητος Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας – DESI) δείχνει ότι ο Ιδιωτικός Τομέας της Ελληνικής Οικονομίας υπολείπεται σημαντικά του ευρωπαϊκού μέσου όρου στην αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας. Στον κρίσιμο τομέα της συνδεσιμότητας, παρά τις μεγάλες κοινοτικές επιδοτήσεις, η Ελλάδα υπολείπεται των ευρωπαϊκών μέσων όρων και απέχει πολύ από τους στόχους του 2030. Η χρήση των υπηρεσιών cloud αλλά και της τεχνητής νοημοσύνης (AI) έχει πολύ χαμηλή διείσδυση στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας μας, ενώ είναι κάπως καλύτερα τα πράγματα στο Δημόσιο. Στον τομέα των τηλεπικοινωνιακών υποδομών και της συνδεσιμότητας, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, στα δίκτυα 5G πάμε εξαιρετικά καλά, με την πληθυσμιακή κάλυψη στο τέλος του 2023 να φθάνει στο 98,1% όταν η ΕΕ είναι στο 89,3%.


Επανέρχεται το σενάριο 2 μειώσεων επιτοκίων του Δολαρίου φέτος


-Οι αγορές σήμερα εκτιμούν ότι η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων του δολαρίου -κατά τουλάχιστον ένα τέταρτο της μονάδας μέχρι τον Σεπτέμβριο- ανέρχεται στο 77%, από 64% πριν από μία εβδομάδα. Επιπλέον, αυξάνονται οι πιθανότητες και για μια δεύτερη μείωση επιτοκίων μέσα στη χρονιά, λίγο πριν ή λίγο μετά τις Προεδρικές εκλογές. Τα στοιχεία που οδήγησαν στη μεταστροφή των αγορών ήρθαν από τα στοιχεία για την απασχόληση αλλά και την κατανάλωση στην αμερικανική οικονομία. Το μεγάλο ερώτημα για μας τους Ευρωπαίους είναι αν θα ακολουθήσει η Κριστίν Λαγκάρντ τον νέο σχεδιασμό της FED, ιδιαίτερα μετά το «μήνυμα» των γαλλικών εκλογών και με δεδομένα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας


Οι Αμερικανοί κάνουν πολλές δουλειές για να τα βγάλουν -δύσκολα- πέρα


-Την περασμένη Παρασκευή μάθαμε ότι η -αναμφισβήτητα δυναμική- αμερικανική οικονομία παράγει νέες θέσεις εργασίας με τον βραδύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2021. Πιο σημαντικό, μάθαμε ότι οι θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, τον Ιούνιο, μειώθηκαν κατά -28.000 εργαζόμενους, ενώ η μερική απασχόληση τον Ιούνιο αυξήθηκε κατά 50.000 εργαζόμενους. Το ποσοστό ανεργίας έχει αυξηθεί τώρα από 3,4% σε 4,1% σε λίγο περισσότερο από έναν χρόνο. Όλα αυτά σημαίνουν ότι στη νέα πραγματικότητα ένας αριθμός ρεκόρ Αμερικανών εργάζονται σήμερα σε πολλαπλές θέσεις εργασίας για να ανταποκριθούν στην ακρίβεια και τον πληθωρισμό. Την ερχόμενη Πέμπτη θα ανακοινωθεί ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Ιουνίου και -κυρίως- η επιβράδυνση της κατανάλωσης που αντιπροσωπεύει το 70% του αμερικανικού ΑΕΠ.


-

--.gr

Related posts

Επίδομα θέρμανσης 2020: Πώς θα κάνετε την αίτησή σας – Αναλυτικός οδηγός

admin

e-ΕΦΚΑ: Παρατείνεται έως τις 7 Δεκεμβρίου η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτών

admin

TτΕ: Αλμα 3,826 δισ. ευρώ στις καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον Ιούνιο

admin

Σκλαβενίτης: Αύξηση μισθών κατά μέσο όρο 5,17% για 31.400 εργαζόμενους, από τα Χριστούγεννα

admin

Σε «βαθύ κόκκινο» οι αγορές στην Ασία – Απώλειες 2% στο Χονγκ Κονγκ

admin

Υπουργείο Οικονομίας: «Λουκέτο» μέχρι 1 μήνα σε επιχειρήσεις και δημοσιοποίηση στοιχείων για ποτά «μπόμπες»

admin

Σε λειτουργία το νέο μικρό υδροηλεκτρικό της ΔΕΗ Ανανεώσιμες «Μακροχώρι ΙΙ» στην Ημαθία

admin

ΥΠΕΝ: Οι επιδοτήσεις Σεπτεμβρίου για τους οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας

admin

Youth Pass – Επιδόματα: Πώς και πότε θα το λάβουν οι νέοι – Οι τελικές αποφάσεις

admin