Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κατακραυγή έφερε και τη διαγραφή

Τρεις εβδομάδες μετά την έξοδό του από το κυβερνητικό σχήμα, στο οποίο παρέμενε από το 2019, βγήκε και εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, αλλά χωρίς να παραδίδει την έδρα, ο Λευτέρης Αυγενάκης, ταράζοντας τα ήδη ανακατεμένα εσωκομματικά νερά και προκαλώντας δυσφορία σε Μαξίμου και Πειραιώς. Για τη χειροδικία του ανεξάρτητου πλέον βουλευτή Ηρακλείου σε βάρος υπαλλήλου του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» – ένα επεισόδιο που συνέβη την περασμένη Παρασκευή και αποτυπώνεται σε βίντεο ενάμισι λεπτού – διατάχθηκε και εισαγγελική έρευνα, που σημαίνει ότι ο πρώην υπουργός θα βρεθεί αντιμέτωπος με ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες.Ο υπάλληλος, άλλωστε,  στον οποίο επιτέθηκε ο πρώην υπουργός υπέβαλε χθες μήνυση εις βάρος του για εξύβριση και απειλή.

Με παραγγελία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνου τα προς διερεύνηση αδικήματα είναι βία κατά υπάλληλου, διατάραξη λειτουργίας κοινωφελούς επιχείρησης, παράνομη βία και φθορά πράγματος που χρησιμεύει για την εξυπηρέτηση κοινού οφέλους. Αυτό φέρνει κοντά το αίτημα για άρση της ασυλίας του, εφόσον ο εισαγγελέας κρίνει ότι πρέπει να καλέσει τον καταγγελλόμενο βουλευτή με την ιδιότητα του υπόπτου. Σε πολιτικό επίπεδο με την απόφαση διαγραφής η γαλάζια ομάδα μένει με συνολικά 157 βουλευτές.

Βεβαίως ο Αυγενάκης δεν φαίνεται διατεθειμένος να βρίσκεται απέναντι στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Το πιστοποιεί μία από τις αναρτήσεις του – προτού καν επικυρωθεί επίσημα η αποπομπή του από την ΚΟ – ότι «ήμουν και παραμένω βουλευτής του νομού Ηρακλείου» και ότι «θα στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις την παράταξη και την κυβέρνησή μας». Ο ίδιος υπήρξε και γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ (2016- 2019), ενώ η μη διαγραφή του από μέλος του κόμματος πυροδότησε αντιπαράθεση ανάμεσα σε Πειραιώς και Κουμουνδούρου. Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «μισή διαγραφή», νεοδημοκρατικές πηγές παραδέχονταν ότι ο Αυγενάκης τυπικά δεν διαγράφηκε από μέλος αλλά επί της ουσίας η αποπομπή του από την ΚΟ τον θέτει αυτομάτως εκτός συλλογικών οργάνων και διαδικασιών της ΝΔ (της Πολιτικής Επιτροπής, για παράδειγμα). «Μας εγκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ, που διαχρονικά καμαρώνει για τον «αψύ Κρητικό» και που τοποθέτησε στην πρώτη γραμμή πρώην υπουργό, ο οποίος έχει καταδικασθεί αμετάκλητα από τη Δικαιοσύνη» έλεγαν από την Πειραιώς.

Ποινή και στη Βούλη

Το θέμα Αυγενάκη άνοιξε στον πρωινό καφέ στο Μαξίμου, στο ενδιάμεσο της επίσκεψης του Μητσοτάκη στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ και της μετάβασής του στο υπουργείο Υγείας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση διαγραφής είχε ληφθεί, ωστόσο ο Μητσοτάκης δεν πρόκρινε τις συνοπτικές διαδικασίες που έχει επιλέξει στο παρελθόν, αλλά ζήτησε να υπάρξουν οι προβλεπόμενες επικοινωνίες. Ο υφυπουργός Γιώργος Μυλωνάκης επικοινώνησε άμεσα με τον γραμματέα της ΚΟ Σταύρο Καλαφάτη και με την επιστροφή του από την Κρήτη, ο Αυγενάκης βρέθηκε διαδοχικά στα γραφεία του Καλαφάτη και του Κωνσταντίνου Τασούλα για εξηγήσεις.

Σημειωτέον, ο πρόεδρος της Βουλής ήταν ιδιαίτερα επικριτικός και, μιλώντας για «απαράδεκτη» συμπεριφορά, ενεργοποίησε άμεσα «αποφάσεις προάσπισης του κύρους του Κοινοβουλίου»: επέβαλλε την ποινή της μομφής για ανάρμοστη συμπεριφορά και του αποκλεισμού του Αυγενάκη από τις συνεδριάσεις για δύο εβδομάδες. Ηδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είχε δώσει μια ιδέα για τις εξελίξεις με τις αποστροφές του (Αnt1) ότι το βίντεο «δεν επιδέχεται πολλών ερμηνειών (…) Περιπτώσεις συμπεριφορών κρίνονται ακαριαία (…) Λογικές «ξέρεις ποιος είμαι εγώ» δεν είναι αποδεκτές». Μερικές ώρες μετά ο Μητσοτάκης παρέπεμπε τον Αυγενάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Γιάννη Τραγάκη και ομόφωνα επικύρωσε την εισήγηση για αποπομπή. Στο μεταξύ ο Αυγενάκης με μπαράζ εμφανίσεων προσπάθησε να δώσει απαντήσεις στην καταγγελία εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες των Αεροδρομίων και, παρότι ζήτησε δημόσια συγγνώμη, έκανε λόγο για «κακή στιγμή», επιμένοντας ότι υπήρξε λεκτική ένταση, όχι χειροδικία, όταν ο υπάλληλος τού έλεγε ότι έχει κλείσει η διαδικασία επιβίβασης.

Related posts

Κώστας Καραμανλής: «Δεν θα είμαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές»

admin

Η συνταγή επιτυχίας του Σημίτη και τα μηνύματα εκσυγχρονισμού

admin

Κασσελάκης σε Μητσοτάκη για τιμές ελαιολάδου: «Δεν πρόσεχε εκείνη την ώρα, θα έδενε τα κορδόνια του…»

admin

Το παρασκήνιο της «αποπομπής» των τριών – Πώς και γιατί το Μαξίμου θέλει να κλείσει το θέμα των mail στους απόδημους

admin

Παραίτηση Τσίπρα: Τι ακολουθεί και μέχρι πότε πρέπει να έχει εκλεγεί νέος αρχηγός

admin

Ανατροπή στην ανατροπή για τη λίστα Επικρατείας

admin

Πούτιν: Όλοι οι πόλεμοι τελειώνουν με διπλωματία

admin

Το νεύμα του Κ. Ζαχαριάδη σε Χ. Δούκα και το δοκιμαστήριο των συγκλίσεων

admin

Η ΑΔΑΕ παίρνει τη σκυτάλη από το ΣτΕ

admin