Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η ιαπωνική Nippon Steel προσέλαβε τον Πομπέο για να τη βοηθήσει στην εξαγορά της US Steel

Η Nippon Steel προσέλαβε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο για να βοηθήσει στην ολοκλήρωση μιας προτεινόμενης εξαγοράς εκ μέρους της της United States Steel, μια συμφωνία που αντιμετωπίζει διακομματική αντίθεση, τόσο από τον τέως (και εκ νέου υποψήφιο) πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και όσο και από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο Πομπέο, ο οποίος υπηρέτησε ως επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ υπό τον Τραμπ, θα είναι σύμβουλος της ιαπωνικής εταιρείας για την εξαγορά των 14,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με πρόσωπα που γνωρίζουν το θέμα και τα οποία μίλησαν στο πρακτορείο Bloomberg υπό τον όρο της ανωνυμίας. Η τύχη της συμφωνίας είναι ασαφής, καθώς υποβάλλεται σε έλεγχο εθνικής ασφάλειας στις ΗΠΑ και αντιμετωπίζει την αντίθεση από το συνδικάτο United Steelworkers.

Η Nippon Steel επιβεβαίωσε την κίνηση σε γραπτή δήλωση, επαινώντας το ιστορικό του Πομπέο. Ο Μ. Πομπέο είπε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να επεκτείνουν την κατασκευαστική τους βάση συνεργαζόμενες με συμμάχους τους, σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την εταιρεία.

“Είμαι περήφανος που εργάζομαι για λογαριασμό μιας συμφωνίας που παρέχει τον καλύτερο δρόμο προς τα εμπρός όχι μόνο για την αναζωογόνηση μιας εμβληματικής αμερικανικής εταιρείας, αλλά και για την ενίσχυση των αμερικανικών αλυσίδων εφοδιασμού και την προστασία των αμερικανικών θέσεων εργασίας”, είπε.

Η μετοχή της US Steel αντέστρεψε την πτώση μετά την είδηση, κερδίζοντας έως και 1,5% πριν απωλέσει κάποια από αυτά τα κέρδη. Η μετοχή διαπραγματευόταν στα 38,19 δολάρια στις 21:44 ώρα Ελλάδος στη Νέα Υόρκη.

Η Nippon Steel έχει παρουσιάσει τη συμφωνία ως πιθανό αντίβαρο στην Κίνα, υποστηρίζοντας ότι η αγορά της US Steel θα έδινε στη Nippon Steel επαρκή κλίμακα για να ανταγωνιστεί τους κινέζους ομολόγους της που θέλουν να κυριαρχήσουν στην αγορά.

Ο Πομπέο, ο οποίος μίλησε στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών αυτής της εβδομάδας, είναι υποψήφιος να επιστρέψει σε μια πιθανή δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ, σε περίπτωση που ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος κερδίσει τον Νοέμβριο τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Δεν ανέφερε τη συμφωνία, αλλά αναφέρθηκε την Κίνα.

“Υπό τον πρόεδρο Τραμπ, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο μέχρι σήμερα αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για το έθνος μας εκτός της χώρας μας, το αντιμετωπίσαμε όσο ποτέ άλλοτε”, είπε.

Η προσφορά Nippon Steel — που προσφέρεται premium πολύ πάνω από την τρέχουσα τιμή διαπραγμάτευσης — αντιμετωπίζει διακομματική αντίθεση. Ο Τζο Μπάιντεν αντιτίθεται στη συμφωνία και έχει δηλώσει ότι η US Steel θα παραμείνει αμερικανικής ιδιοκτησίας, “εγγυημένα”, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν την έχει εμποδίσει.

Ο Τραμπ είπε τον Ιανουάριο ότι “θα τη μπλοκάρει αμέσως”, αλλά έκτοτε δεν έχει αναφερθεί ξανά στο θέμα. Ωστόσο, ο γερουσιαστής του Οχάιο, Τζέι Ντι Βανς – τον οποίο επέλεξε ο Τραμπ αυτή την εβδομάδα ως υποψήφιο αντιπρόεδρό του – έχει υπάρξει εξέχων αντίπαλος της συμφωνίας.

Ο Βανς κάλεσε την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν να μπλοκάρει τη συμφωνία, λέγοντας ότι οι δεσμοί της Nippon Steel “είναι ξεκάθαροι με ένα ξένο κράτος, του οποίου το ιστορικό απέναντι Ηνωμένες Πολιτείες είναι βαθιά προβληματικό”.

Η εξαγορά σε τιμή 55$ ανά μετοχή ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο. Η Nippon Steel συνέχισε να επιδιώκει την εξαγορά, παρά την πολιτική αντίθεση, ενώ έχει καθυστερήσει το αρχικό της χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Nippon Steel, Takahiro Mori, δήλωσε ότι η εταιρεία θα ήθελε να ολοκληρώσει τη συμφωνία το συντομότερο δυνατό, αλλά ότι μπορεί να έχει καλύτερες πιθανότητες μετά τις εκλογές, όταν η “πολιτική μόχλευση” του ζητήματος θα έχει εξαφανιστεί.

Related posts

Ρωσία: Ο Λαβόφ έφτασε στα Σκόπια “παρά τις ίντριγκες των εχθρών”

admin

Να μαζέψουν τις δηλώσεις Ερντογάν για τη Χαμάς προσπαθούν Τούρκοι αξιωματούχοι

admin

Ο Ερντογάν καταδίκασε τον ισραηλινό “φανατισμό” – Η Άγκυρα είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο εγγυητή

admin

Επαναλαμβάνονται στο Κάιρο οι διαπραγματεύσεις Ισραήλ – Χαμάς για εκεχειρία

admin

ΗΠΑ: Ο Τραμπ έφτασε στο δικαστήριο του Μανχάταν για την ιστορική ποινική δίκη για την υπόθεση Ντάνιελς

admin

Βουλγαρία: Συζήτηση για τις προοπτικές για τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ

admin

Γερμανία: Νέα απεργία στα τρένα

admin

Κίνα: Τουλάχιστον 127 νεκροί από τον ισχυρό σεισμό στην επαρχία Γκανσού

admin

Υεμένη: Οι Χούθι κατέρριψαν αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος

admin