Image default
PIRAEUS BANK

Η ζήλια των Γερμανών για την Ελλάδα, το αλαλούμ διαρκείας, μία σωτήρια ένεση και η μάχη της Πειραιώς

Εδώ γκρινιάζουμε από το πρωί έως το βράδυ για λεπτομέρειες όπως οι ιπτάμενες τιμές στα τρόφιμα και οι καρφωμένοι στο έδαφος μισθοί, αλλά οι Γερμανοί μας…ζηλεύουν. Έτσι τουλάχιστον μας ενημερώνει η έγκυρη Handesblatt. Δηλαδή όχι ακριβώς εμάς. Αντικείμενο του φθόνου είναι ο ΥΠΟΙΚ.

Ο Κωστής Χατζηδάκης έχει γεμάτα ταμεία, με τα φορο- έσοδα να υπεραποδίδουν, την ώρα που ο Κρίστιαν Λίντνερ ψάχνει να βρει πώς θα κλείσει τρύπες. Και πώς το πέτυχε αυτό; «Συγκρούστηκε με ομάδες ψηφοφόρων με επιρροή για την πάταξη της φοροδιαφυγής», εξηγεί η γερμανική εφημερίδα, εννοώντας προφανώς τους ελεύθερους επαγγελματίες. Οι τελευταίοι πάντως μάλλον θα προτιμούσαν να μεταναστεύσουν Γερμανία. Μην σας πούμε… Ιαπωνία – αν και εκεί όπως θυμόμαστε μας ζηλεύουν για την τεχνολογία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό μας. Γαλάζια χάντρα να βάλουμε, να μην μας ματιάσουν.

Γαλάζιες γκρίνιες και συναντήσεις

Γαλάζιους βουλευτές ετοιμάζεται να δει εν τω μεταξύ σήμερα το απόγευμα ο Άδωνις Γεωργιάδης. Είχε προηγηθεί την προηγούμενη εβδομάδα συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου εργασίας με βουλευτές. Και θα συνεχιστούν τέτοιου είδους ραντεβού, για να λύνονται οι απορίες και να μην χρειάζονται τόσες επίσημες…ερωτήσεις.

Η συνάντηση Γεωργιάδη με τους βουλευτές της ΝΔ είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό, αλλά που έρχεται μετά τη χθεσινή ερώτηση 8 βουλευτών για τη φαρμακευτική δαπάνη των συνταξιούχων. Είναι η δεύτερη ομαδική ερώτηση γαλάζιων βουλευτών με «κοινωνικό» περιεχόμενο μετά το αντάρτικο των 11 για τα κόκκινα δάνεια, που θυμόμαστε όλοι πώς κατέληξε.

Η μάχη της Πειραιώς

Στα του επιχειρείν, μπορεί όλη η προσοχή να στρέφεται (και δικαιολογημένα) στο placement του ΤΧΣ για το 10% των μετοχών της Εθνικής, αλλά ουδείς μπορεί να παραβλέψει τη μεγάλη δυσκολία της Πειραιώς να διασπάσει με επιτυχία τις αντιστάσεις των 4 ευρώ, τα οποία συμπίπτουν με την τιμή του φετινού placement.

Η μετοχή, εδώ και αρκετές εβδομάδες, δυσκολεύεται αισθητά να υπερβεί το συγκεκριμένο επίπεδο, ενόσω συγκεκριμένα funds κρατούν (για δικούς τους λόγους) την τράπεζα σε τιμές που ξεκινούν από το «3».

Μάλιστα, ακόμη και η δήλωση – εκτίμηση του CEO για διπλασιασμό της κεφαλαιοποίησης στα 10 δισ. ευρώ σε βάθος μερικών ετών, δεν κατέστη ικανή για να ενεργοποιήσει τους αγοραστές.

Η σωτήρια ένεση του 1,6 εκατ. ευρώ

Γενναία «ένεση» ρευστότητας στην Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου παρείχαν πριν λίγες ημέρες οι βασικοί μέτοχοι της εισηγμένης, Βασίλης και Δημήτρης Πολύχρονος, οι οποίοι προχώρησαν στην αγορά τριών ιδιόκτητων οικοπέδων της εταιρείας έναντι αξίας 1,6 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη συναλλαγή έδωσε πολύτιμες ανάσες στην κλωστοϋφαντουργία, η οποία αναζητά «φρέσκα» κεφάλαια, προκειμένου να μπορέσει να ανακάμψει.

Βέβαια, αυτή η σημαντική είδηση δεν έγινε γνωστή μέσω κάποιας επίσημης ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου, όπως κανονικά ορίζουν οι κανονισμοί. Αντίθετα έμεινε στα… αζήτητα έως ότου δημοσιεύθηκε η εξαμηνιαία οικονομική έκθεση. Για την ιστορία, ο τζίρος της Κλ. Ναυπάκτου για το α’ εξάμηνο μειώθηκε κατά 35% (σε 6,2 εκατ. ευρώ), με τις ζημιές προ φόρων να καθορίζονται σε 881.133 ευρώ.

Τι θα γίνει με τα ύψη των κτιρίων;

Όσοι ήλπιζαν να έρθει σύντομα λύση στο αλαλούμ με τα επιτρεπόμενα ύψη των κτιρίων, ας το ξεχάσουν. Το ΥΠΕΝ θα ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, μετάθεση της σχετικής συζήτησης στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που είναι προγραμματισμένη για 11 Οκτωβρίου.

Αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών με μπόνους στα ύψη με βάση τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ) έως την οριστική κρίση από την Ολομέλεια του ΣτΕ έχουν πετύχει αρκετοί δήμοι της Αττικής (μεταξύ άλλων οι Αλίμου, Αττικής, Κηφισιάς και Αμαρουσίου) άλλοι όμως δεν έχουν προχωρήσει σε αντίστοιχες ενέργειες.

Το ΥΠΕΝ φέρεται να επικαλείται την ανάγκη ολοκλήρωσης της έρευνας τεκμηρίωσης που έχει ξεκινήσει αναφορικά με τα επίμαχα σημεία του ΝΟΚ.

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το αρμόδιο υπουργείο δεν φρόντισε να προβεί εγκαίρως στις αναγκαίες ενέργειες ώστε να είναι σε θέση να υποστηρίξει τις θέσεις του στο ΣτΕ κατά την προγραμματισμένη συζήτηση στη Ολομέλεια.

Η απόφαση της Ολομέλειας στο μεταξύ δεν θα αποκαταστήσει αμέσως την ισονομία και ασφάλεια στις κατασκευές. Το ΥΠΕΝ θα πρέπει να μελετήσει την απόφαση του ΣτΕ και στη συνέχεια το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστεί να νομοθετήσει, κάτι που, μπορεί να του πάρει όχι μήνες αλλά χρόνια…

Κανείς δεν τα βάζει με… τους συνταξιούχους

Έτος – ορόσημο θα είναι μεταξύ το 2025 για τη λειτουργία του ΕΦΚΑ. Η προώθηση και (γιατί όχι) η ολοκλήρωση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) που θα συνδέσει ηλεκτρονικά, όλες τις Διευθύνσεις – πρώην Ταμεία του Φορέα, είναι το μεγάλο «στοίχημα». Πρόκειται για «γίγαντες» με διαφορετικούς συναλλασσόμενους, που επιχειρείται να συνενωθούν.

Έχει συμφωνηθεί η διαδικασία της ενοποίησης να γίνει τμηματικά. Έτσι, θα εντοπιστούν έγκαιρα τα όποια λάθη και θα διορθωθούν σε «πραγματικό χρόνο». Η αρχή αναμένεται να γίνει με τα οικονομικά τμήματα των επιμέρους Διευθύνσεων και σειρά παίρνει το μητρώο. Τα τμήματα των συντάξεων εκτιμάται ότι θα είναι τα τελευταία που θα ενσωματωθούν στο νέο σύστημα. Απολύτως λογικό. Εκεί, ενδεχόμενο λάθος κοστίζει πολύ περισσότερο σε γκρίνια και σε αντιδράσεις από την πλευρά των συνταξιούχων. Κανείς δεν θέλει να τα βάλει με μια ομάδα πολιτών, που προσεγγίζει τα 2,6 εκατ. άτομα.

Related posts

Πειραιώς: Υπογράφει με Intrum για την τιτλοποίηση Sunrise 1

admin

Γ. Χαντζηνικολάου: Οι τράπεζες πρέπει να ενθαρρύνουν τη βιώσιμη ανάπτυξη

admin

Νέα διάκριση για την τράπεζα Πειραιώς

admin

Στα 386 εκατ. ευρώ τα κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς

ad

Πειραιώς: Γιατί όλα τα βλέμματα είναι πάνω στο Amoeba

admin

Μειώσεις επιτοκίων καταθέσεων από Πειραιώς

admin

Πώς είδαν οι αναλυτές τα αποτελέσματα τριμήνου της Πειραιώς

admin

Χρηματιστήριο: Νέο υψηλό 13 ετών, με ράλι άνω του 5% σε Πειραιώς & Entersoft

ad

Τράπεζα Πειραιώς: Διεθνείς διακρίσεις στα Institutional Investor 2023 Europe & Emerging EMEA Equities Awards

ad