Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η Ευρώπη να σηκώσει ανάστημα»

Η διήμερη επίσκεψη του Στέφανου Κασσελάκη στη Δυτική Οχθη ολοκληρώθηκε χθες και η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψε στην Ελλάδα ικανοποιημένη για το αποτέλεσμα των επαφών. Η χθεσινή ημέρα ξεκίνησε με συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’, κατά την οποία συζητήθηκαν η θέση του Πατριαρχείου στην περιοχή, τα προβλήματα αλλά και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ειδικά στην παρούσα εξαιρετικά δύσκολη για τη διακονία του συγκυρία, η οποία, όπως ο ίδιος ο Πατριάρχης σημείωσε, οδήγησε ακόμα περισσότερους χριστιανούς ορθόδοξους στη φυγή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ο Πατριάρχης Θεόφιλος στάθηκε ιδιαίτερα στα όσα η μακραίωνη και αδιάλειπτη – σχεδόν – παρουσία του Πατριαρχείου προσδίδει στον ρόλο αυτόν, ως ενός σημείου αναφοράς όχι μόνο των ορθοδόξων, όχι μόνο άλλων χριστιανικών δογμάτων αλλά και άλλων θρησκειών, ενώ τόνισε ότι η Ιερουσαλήμ είναι μεγάλη για να χωρέσει όλες τις θρησκείες.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, αναφερόμενος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα υπογράμμισε την ανάγκη «να τελειώσει αυτό το κακό» και επανέλαβε για άλλη μια φορά τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους και την ανάγκη ο δυτικός κόσμος να ηγηθεί της προσπάθειας για ειρήνευση στην περιοχή. «Δεν αρμόζει στην ανθρωπότητα να υπάρχει αιματοκύλισμα χωρίς κανένα όριο. Και ο δυτικός κόσμος – και η Ελλάδα – να παραμένει στο περιθώριο, στα λόγια, αντί να προωθήσει όλα της τα εργαλεία για να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός και ανθρωπιστική ενίσχυση στην περιοχή». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύθηκε επίσης ότι το κόμμα θα στηρίξει το Πατριαρχείο στην προσπάθειά του να συνεχίσει το μακραίωνο έργο που προσφέρει.

Στο μαυσωλείο του Αραφάτ στη Ραμάλα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και η αντιπροσωπεία του κόμματος αναχώρησαν για τη Ραμάλα, όπου συναντήθηκαν με τον εκτελεστικό γραμματέα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Χουσεΐν ελ Σέιχ.

Στον Τύπο δεν επετράπη να καλύψει τη συζήτηση, αλλά εξερχόμενος ο Κασσελάκης υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό η Ευρώπη «να σηκώσει ανάστημα και να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα υποστήριξης» στην εφαρμογή της λύσης δύο κρατών τα οποία θα συνυπάρχουν ειρηνικά στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Αναφερόμενος στη σχέση των Ελλήνων με τους Παλαιστινίους είπε πως αυτή η σχέση, η οποία ενισχύθηκε και από τη φιλία του Ανδρέα Παπανδρέου με τον Γιασέρ Αραφάτ, πρέπει τώρα να αποδειχθεί και πάλι στην πράξη μέσα από τη στάση της ελληνικής πλευράς.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αποτελούνταν από τον πρόεδρο του Κόμματος, τη Γραμματέα Ράνια Σβίγκου, την τομεάρχη Εξωτερικών, Ρένα Δούρου, τον τομεάρχη Αμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη, και τον διπλωματικό σύμβουλο Δημήτρη Παπαγεωργίου, επισκέφθηκε, πάλι χωρίς τη συνοδεία ΜΜΕ, το μαυσωλείο του Γιασέρ Αραφάτ στη Ραμάλα και στη συνέχεια αναχώρησε για την Ελλάδα.

Ο Κωστής Κωνσταντίνου είναι απεσταλμένος της ERTNEWS στο Ισραήλ

Related posts

H επόμενη ημέρα μετά τη σύγκρουση

admin

ΚΙΝΑΛ για τουρκικές παραβιάσεις: «Παραμένει προκλητικά αναθεωρητική και σε πλήρη ρήξη με τη διεθνή νομιμότητα»

admin

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου μοίρασε γεύματα σε άστεγους στο λιμάνι του Πειραιά

admin

Αντίστροφη μέτρηση για την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, ενώ η Τουρκία «προσπαθεί να κάνει περισσότερους φίλους»

admin

Στο τραπέζι άλλα 20 F-35

admin

Θάνος Τζήμερος: «Πόρτα» από το Twitter

admin

ΜΠΟΥΛΙΝΓΚ

admin

Τα όρια της τουρκικής κυριαρχίας

admin

Ανοικτό το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας-Λιβύης

admin