Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΕ επιδιώκει να αναζωογονήσει τους δεσμούς με την Τουρκία, καθώς η Άγκυρα “φλερτάρει” με άλλα μπλοκ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιταχύνει τα σχέδια για τη βελτίωση των δεσμών με την Τουρκία με στόχο την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων το επόμενο έτος, παρά το ότι η Άγκυρα στρέφει όλο και περισσότερο το βλέμμα της προς αντίπαλες ομάδες, αφού απογοητεύτηκε από την έλλειψη προόδου με τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Το μπλοκ επεξεργάζεται ένα σχέδιο τριών φάσεων που θα αυξήσει τον αριθμό των συναντήσεων υψηλού επιπέδου, θα επανεκκινήσει τις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στη χώρα και θα κορυφωθεί με νέες συνομιλίες για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης μεταξύ των δύο πλευρών, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα και οι οποίοι μίλησαν στο Bloomberg υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Το σχέδιο που συζητήθηκε από το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ και τα κράτη μέλη εντάσσεται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να εδραιωθούν οι δεσμοί με τους εταίρους κατά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με το μπλοκ να επιθυμεί η Τουρκία να συμβάλει στην αποτροπή της αποφυγής των κυρώσεων. Η Άγκυρα αποτελεί επίσης κλειδί στις προσπάθειες ανάσχεσης των παράτυπων μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ.

Αλλά η Τουρκία έχει γίνει όλο και πιο δυσαρεστημένη από την ευρύτερη σχέση της με την Ευρώπη, μεταξύ άλλων σε θέματα εμπορίου και άμυνας, δήλωσαν ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι. Η χώρα έχει κουραστεί από τις καθυστερήσεις και τα εμπόδια που εγείρονται σε θέματα όπως τα ταξίδια χωρίς βίζα ή η τελωνειακή ένωση, δήλωσαν Τούρκοι αξιωματούχοι.

Η απογοήτευση που επικρατεί στην Άγκυρα οδήγησε την κυβέρνηση να διερευνήσει εναλλακτικές ρυθμίσεις με άλλα μπλοκ. Η τουρκική κυβέρνηση επιθυμεί να ενταχθεί στον υπό την ηγεσία της Κίνας Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης. Πρόσφατα απευθύνθηκε επίσης στο μπλοκ των BRICS των μεγάλων αναδυόμενων χωρών στο οποίο συμμετέχουν η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία ως ιδρυτικά μέλη.

Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ το 1995 και είναι υποψήφια για ένταξη στο μπλοκ από το 2005. Ωστόσο, οι ενταξιακές συνομιλίες έχουν βαλτώσει εδώ και χρόνια. Τώρα, η χώρα αναζητά πραγματική πρόοδο σε συγκεκριμένα ζητήματα αντί για κενές υποσχέσεις σχετικά με την ένταξη, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι.

Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ το 1995 και είναι υποψήφια για ένταξη στο μπλοκ από το 2005. Ωστόσο, οι ενταξιακές συνομιλίες έχουν “παγώσει” εδώ και χρόνια. Τώρα, η χώρα αναζητά πραγματική πρόοδο σε συγκεκριμένα ζητήματα αντί για κενές υποσχέσεις σχετικά με την ένταξη, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι.

Η Γαλλία, η Γερμανία και άλλες χώρες δεν αναγνωρίζουν τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας για την ΕΕ ως εμπορικού και αμυντικού εταίρου, υποστήριξαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι. Η ΕΕ θα πρέπει να κατανοήσει ότι η Τουρκία δεν βρίσκεται χωρίς εναλλακτικές λύσεις, πρόσθεσαν.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας την Πέμπτη μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, παραπονέθηκε ότι πολλές χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, περιορίζουν τις εξαγωγές όπλων και εξοπλισμού που χρειάζεται ως βασικός αμυντικός και εμπορικός εταίρος της Ευρώπης, έχοντας επίσης αναλάβει κρίσιμο ρόλο στη διακοπή της μετανάστευσης προσφύγων από τη Συρία και αλλού προς την Ευρώπη.

“Δεν υπάρχει καμία λογική εξήγηση για το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα εμπόδια και περιορισμοί στο εμπόριο της αμυντικής βιομηχανίας μεταξύ των συμμάχων”, δήλωσε ο Ερντογάν. Απαντώντας σε συγκεκριμένη ερώτηση σχετικά με την κατάσταση των δεσμών άμυνας και ασφάλειας με την ΕΕ, ο Ερντογάν δήλωσε ότι “δυστυχώς, τώρα, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη με αυτές τις χώρες – μέλη της ΕΕ”.

Ο Τούρκος πρόεδρος προέτρεψε τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να άρει το μπλοκάρισμα στην πώληση των αεροσκαφών Eurofighter Typhoon στην Τουρκία, λίγο μετά τη μείωση ενός συμβολαίου ύψους 23 δισ. δολαρίων για αεροσκάφη F-16 με τις ΗΠΑ, καθώς και κινητήρες για τουρκικά πολεμικά πλοία και εξοπλισμό για το εργοστάσιο της Τουρκίας αξίας 24 δισ. δολαρίων που κατασκευάζει η Ρωσία στις μεσογειακές ακτές της Τουρκίας.

Καθώς η ΕΕ προσπαθεί να διαχειριστεί τα διμερή ευαίσθητα ζητήματα που αφορούν διαφορετικά κράτη μέλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μια προσέγγιση που είναι διαδοχική, αναλογική και αναστρέψιμη, ανέφεραν οι πηγές.

Η Επιτροπή εγκαινίασε έναν νέο διάλογο υψηλού επιπέδου για το εμπόριο στις 8 Ιουλίου, όπου και οι δύο πλευρές ασχολήθηκαν με τις εμπορικές ενοχλήσεις και την πρόληψη της αποφυγής των κυρώσεων. Οι δύο πλευρές ενδέχεται να πραγματοποιήσουν τον τρίτο διάλογο για τη μετανάστευση και την ασφάλεια πριν από τις θερινές διακοπές.

Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ προετοιμάζεται επίσης για την επανέναρξη των εργασιών της ΕΤΕπ στη χώρα μετά το καλοκαίρι, μετά την αναστολή των δραστηριοτήτων της το 2019 ως απάντηση στις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ΕΤΕπ υπέγραψε ειδική χρηματοδοτική συμφωνία για τη στήριξη της μετασεισμικής ανοικοδόμησης το 2023.

Η Επιτροπή σχεδιάζει επίσης να συνεργαστεί με τις εθνικές κυβερνήσεις για τη διευκόλυνση των εκδόσεων βίζας, ιδίως για φοιτητές και επιχειρηματίες.

Εάν η πρόοδος συνεχιστεί, οι αξιωματούχοι της ΕΕ ελπίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις για την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης θα μπορούσαν να ξεκινήσουν το επόμενο έτος. Η Επιτροπή πιέζει εδώ και καιρό για την επικαιροποίηση της συμφωνίας με την Τουρκία, αλλά η πρόοδος εκτροχιάστηκε εν μέσω εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο.

Η συμφωνία τελωνειακής ένωσης προβλέπει κοινό εξωτερικό δασμό για όλα τα βιομηχανικά προϊόντα, αλλά δεν ισχύει για τις υπηρεσίες, τις δημόσιες συμβάσεις ή τη γεωργία – εκτός από τα μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα. Οι διμερείς εμπορικές παραχωρήσεις ισχύουν για τα γεωργικά προϊόντα, τον άνθρακα και τον χάλυβα.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι οι εργασίες για την ανάπτυξη των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας καθοδηγούνται από σειρά συμπερασμάτων που εγκρίθηκαν από τους ηγέτες της ΕΕ τον Απρίλιο.

Με την ευκαιρία αυτή, οι ηγέτες ενέκριναν τη σταδιακή στρατηγική για τη βελτίωση των δεσμών με την Τουρκία. Αλλά τόνισαν επίσης ότι η “εποικοδομητική δέσμευση της Άγκυρας θα συμβάλει καθοριστικά στην πρόοδο” της διμερούς συνεργασίας, δίνοντας “ιδιαίτερη σημασία” στην πρόοδο των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

Τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, τόνισαν σε συζητήσεις κεκλεισμένων των θυρών τη σημασία της αμοιβαιότητας και της σταδιακής προόδου ανάλογα με τη συμπεριφορά της Τουρκίας, ανέφεραν οι πηγές. Από αυτή την άποψη, ορισμένα κράτη μέλη θέλουν να δουν να καταβάλλονται περισσότερες προσπάθειες όσον αφορά το κυπριακό ζήτημα.

“Η Κύπρος – μικρότερο από το μισό μέγεθος του Νιου Τζέρσεϊ – διχοτομήθηκε ουσιαστικά το 1963, όταν ξέσπασαν μάχες μεταξύ των δύο κύριων ομάδων του: Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Διαιρέθηκε πλήρως το 1974 μετά την επέμβαση της Τουρκίας”, καταλήγει το Bloomberg.

Related posts

Κίνα: Καταγράφηκε θερμοκρασία ρεκόρ 52,2 βαθμών Κελσίου

admin

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας είναι σαν “όμηρος” στο Ιράν, δηλώνει ο γενικός διευθυντής του

admin

Ιαπωνία: Η κυβέρνηση προγραμματίζει την οικονομική υποστήριξη του αλιευτικού τομέα

admin

Ουκρανία: Έχουμε καταστρέψει 15 ρωσικά πολεμικά πλοία από την έναρξη του πολέμου

admin

Κίνα: Τα συναλλαγματικά αποθέματα αυξήθηκαν τον Ιούλιο

admin

Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ για το ουκρανικό πλήγμα στην κατεχόμενη Κριμαία

admin

Τουρκία και Αίγυπτος μιλούν για νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών

admin

Στο μικροσκόπιο της ΕΕ η εξαγορά της Seagen από την Pfizer ύψους 43 δισ. δολαρίων

admin

Δανία: Η εταιρεία θαλάσσιων μεταφορών Torm ανακοίνωσε με τη σειρά της ότι θα αποφεύγει την Ερυθρά Θάλασσα

admin