Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η Βουλγαρία αρχίζει να αντικαθιστά το ρωσικό πυρηνικό καύσιμο

Η Βουλγαρία άρχισε σήμερα να χρησιμοποιεί καύσιμα του αμερικανικού κολοσσού Westinghouse στον μοναδικό της πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι, στον βορρά της χώρας, ένα νέο στάδιο για τη μείωση της εξάρτηση της από τη ρωσική ενέργεια.

Η εγκατάσταση αυτή σοβιετικού σχεδιασμού, που προμηθεύει περισσότερο από το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει αυτή η χώρα των Βαλκανίων, λειτουργούσε έως σήμερα χάρη στο ρωσικό καύσιμο. Διαθέτει δύο μονάδες παραγωγής συνολικής ισχύος 1.000 μεγαβάτ η καθεμιά.

Ο πιο παλιός αντιδραστήρας, που χρονολογείται από το 1987, συνδέθηκε με επιτυχία στο ηλεκτρικό δίκτυο σήμερα το πρωί μετά την αλλαγή “43 διατάξεων καυσίμου, οι οποίες είναι κατασκευής της Westinghouse”, ανακοινωσε το εργοστάσιο αυτό.

Η διαδικασία μετάβασης αναμένεται να διαρκεσει τέσσερα χρόνια.

Σε αυτή την ίδια οπτική της “διαφοροποίσης των προμηθειών”, ο δέυτερος αντιδραστήρας θα τροφοδοτείται με καύσιμο της γαλλικής εταιρίας Framatome από το 2025, βάσει συμφωνίας που υπογράφηκε στα τέλη του 2022.

Η Βουλγαρία, χώρα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η οποία εξαρτιόταν πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη Μόσχα στο θέμα της ενέργειας, αναπροσανατόλισε έκτοτε σε μεγάλο βαθμό τη στρατηγική της προς μια διαφοροποίηση.

Στον ίδιο χώρο του Κοζλοντούι, δύο νέοι αντιδραστήρες, για πρωτη φορά αμερικανικού σχεδιασμού, θα κατασκευαστούν έως το 2030.

Η Βουλγαρία δεν εισαγει πλέον ρωσικό φυσικό αέριο για τη δική της κατανάλωση παρότι παραμένει κόμβος για τη μεταφορά του μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Turkstream.

Η Τσεχική Δημοκρατία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία υπέγραψαν επίσης συμφωνίες προμήθειας πυρηνικού καυσίμου με την Westinghouse και την Framatome.

Related posts

Μπάιντεν: Ανακοίνωσε την απελευθέρωση μιας 4χρονης Αμερικανίδας που είχε απαχθεί από τη Χαμάς

admin

Αλβανία: Συγκέντρωση οπαδών του Μπερίσα έξω από τη Βουλή

admin

Πολωνία: Συνελήφθη Ουκρανός που σχεδίαζε σαμποτάζ για λογαριασμό της Ρωσίας

admin

Ισραήλ: Σοροί κατοίκων και μαχητών στο ρημαγμένο ισραηλινό κιμπούτς Κφαρ Αζά

admin

Λευκός Οίκος: Ο Μπάιντεν “προσβλέπει να συνεργαστεί με τον νικητή όποιος κι αν είναι”στην Τουρκία

admin

Ισραηλινή επιδρομή σε εξέλιξη στη Τζενίν, δύο Παλαιστίνιοι νεκροί

admin

Χαμάς: Ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση εναντίον στάσης λεωφορείου στην Ιερουσαλήμ

admin

Μαλί: Η Γερμανία δεν θα προχωρήσει σε άμεση αποχώρηση των στρατευμάτων της από την περιοχή σε αίτημα της χούντας

admin

Γαλλία: Διαμαρτυρία φιλοζωικών οργανώσεων έξω από το Ενυδρείο του Παρισιού για το ρεβεγιόν που οργανώνει

admin