Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ανοδική τροχιά κρατά το ΚΚΕ σε γραμμή μάχης

Η επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών για το ΚΚΕ έχει χαμόγελα και μια θετική αποτίμηση για τα αποτελέσματα (9, 29%) και για την επανεκλογή των δύο νυν ευρωβουλευτών Κώστα Παπαδάκη και Λευτέρη Αλαβάνου – Νικολάου. Κυρίως για ό,τι ποσοστά κατέγραψε στα μεγάλα αστικά κέντρα – το ποσοστό του ΚΚΕ στην Αττική διαμορφωνόταν χθες στο 11,76%, με ενσωματωμένο το 60% των ψήφων – όπου σύμφωνα με την ανάλυση του Περισσού συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος των εργαζομένων και άλλων ευάλωτων στρωμάτων που είναι πάντα στο ραντάρ του εν λόγω πολιτικού χώρου. Εξάλλου, για τον Περισσό είχε εξειδικευθεί ο στόχος για τις χθεσινές εκλογές όχι απλώς σε μια πανελλαδική άνοδο αλλά και να είναι το τρίτο κόμμα στην Αττική, με διψήφιο ποσοστό – έτσι το είχε περιγράψει ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην κεντρική του προεκλογική ομιλία στο Σύνταγμα.

Το ΚΚΕ βέβαια πέραν της προφανούς του εκλογικής επιτυχίας, κάνει και μια πιο ειδική ανάλυση για τα χθεσινά αποτελέσματα. Στελέχη του χθες έδιδαν έμφαση στην κομματική άνοδο ως συνώνυμη μιας ανάπτυξης ενός μαχητικού ρεύματος. Εντός του οποίου και με πρωταγωνιστή το ΚΚΕ θα υπάρξει μια δυναμική και ένα μαζικό κίνημα κόντρα σε πολιτικές της ΕΕ, του πολέμου όπως έλεγαν, και της ακρίβειας που μαστίζει το μέσο λαϊκό σπίτι. Στον Περισσό επίσης στέκονταν σε ειδικά αποτελέσματα όπως ότι ήταν πρώτη δύναμη στα χωριά πέριξ της ΛΑΡΚΟ – πρώτη δύναμη στη Λάρυμνα με 48,5%, όπως επίσης στο Μαρτίνο με πάνω από 30%, στο Ακραίφνιο, αλλά στη Μαλεσίνα – που προσφάτως αναπτύχθηκε ένα μεγάλο εργατικό κίνημα.

«Συνολικά, το ΚΚΕ καταγράφει μια ακόμα σημαντική άνοδο σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019 και σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2023, όπου είχε επίσης ανεβάσει τα ποσοστά του. Αυτό επιβεβαιώνει τους δεσμούς του ΚΚΕ με ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις και αποδεικνύει ότι η ψήφος στο ΚΚΕ εκφράζει πιο σταθερούς δεσμούς, που έχουν διαμορφωθεί και έχουν δοκιμαστεί σε σημαντικούς αγώνες που έχουν προηγηθεί, στη συνεχή, ασταμάτητη προσπάθειά μας για άμεση επικοινωνία, διάλογο και συζήτηση με τον λαό, με διάφορες μορφές, όλες τις μέρες του χρόνου, κι όχι μόνο προεκλογικά, στους τόπους δουλειάς και κατοικίας», ήταν ένα μέρος της δήλωσης του γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα χθες το βράδυ. Ο ίδιος βέβαια περιέγραψε τον πολιτικό συσχετισμό ως αρνητικό για τον λαό, όμως συμπλήρωσε ότι «υπάρχει μια υπολογίσιμη δύναμη, το ΚΚΕ, που μπορεί την επόμενη ημέρα και απέναντι στα δύσκολα που έρχονται να συμβάλει στην οργάνωση της εργατικής-λαϊκής πάλης, της πορείας αντεπίθεσης, ανατροπής». Το ΚΚΕ υποσχέθηκε χθες και μέσω του γενικού γραμματέα του και μέσω κορυφαίων στελεχών του πως θα δώσει το «παρών» σε όλους τους αγώνες που έρχονται.

H Πλεύση της Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας με το χθεσινό 3,42% κατάφερε και ένα σεβαστό ποσοστό να λάβει (είχε 3,17 στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2023) αλλά και ευρωβουλευτή να εκλέξει (Μαρία Ζαχαριά). «Δώσαμε ζωή στην Ευρωβουλή, όπως και στη Βουλή», είπε χθες η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Νέα Αριστερά εκτός στόχου

Αντίθετα η χαμηλή πτήση της Νέας Αριστεράς (2,5%) προβληματίζει από χθες τα στελέχη της. Σε μια πρώτη ανάγνωση ατύπως έλεγαν πως η τεράστια αποχή επιβεβαιώνει ότι το πολιτικό σύστημα «διέρχεται βαθιά κρίση και αυτό οδηγεί στην άνοδο της Aκροδεξιάς. Η κρίση αυτή πλήττει και την Αριστερά από την οποία η Νέα Αριστερά δεν εξαιρείται». Επέμεναν πάντως πως και ο χρόνος από το «σχίσμα τους» από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν βραχύς για το δύσκολο εγχείρημά τους, αλλά και πως η Νέα Αριστερά ιδρύθηκε «στη βάση αξιών και αρχών και άρα «δεν ήταν μια ευκαιριακή επιλογή». Εδιναν για την ακρίβεια έμφαση στο βάθος του εγχειρήματος παρά το αρνητικό σαφές αποτέλεσμα .

Δεξιά της Δεξιάς

Αναμφισβήτητα κατήγαγε επιτυχές αποτέλεσμα η Ελληνική Λύση (9,56) και με δύο ευρωβουλευτικές έδρες (Εμμανουήλ Φράγκος και Γαλάτω Αλεξανδράκη). Μια δυναμική που είχε σχεδόν προεξοφληθεί εδώ και καιρό με ισχυρές μάλιστα επιδόσεις στη Βόρεια Ελλάδα και λόγω μιας «δεξιάς διαμαρτυρίας» στην κυβερνώσα Νέα Δημοκρατία – μια ανάγνωση βλέπει εδώ το καλό ποσοστό του Κυριάκου Βελόπουλου ως αποτέλεσμα μιας δυσαρέσκειας για τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια αλλά και την ακρίβεια, τις Πρέσπες κ.τ.λ. Δεξιά του τόξου για πολλούς ήταν έκπληξη το ποσοστό της Φωνής Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου (3,06%) που μάλιστα κατάφερε να λάβει και έδρα με την επικεφαλής του. Μια εκλογική πτήση που ευοδώθηκε για πολλούς και στην επίσης «δεξιά διαμαρτυρία», αλλά και στο γεγονός πως κατευθύνθηκε εκεί ένα μέρος του εκλογικού ακροατηρίου των «Σπαρτιατών» που δεν κατέβηκαν στις χθεσινές ευρωεκλογές.

Related posts

Μήνυμα ενότητας από τη Μακρόνησο στέλνει ο Κασσελάκης

admin

Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίστηκε στα τρία

admin

Νέες συμμαχίες και μετακινήσεις πριν από τη σύγκρουση

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αρνητικός στο τεστ κοροναϊού

admin

Μητσοτάκης: Συνάντηση με τον απερχόμενο πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα

admin

Τέμπη: Έξι ερωτήματα ΣΥΡΙΖΑ «για την κρατική μονταζιέρα» – Καλεί σε παρέμβαση Εισαγγελέα

admin

Σε σκληρή γραμμή θα παραμείνει η Αθήνα

admin

Με διαφορετικές καμπάνιες

admin

Θεσσαλονίκη: «Πυρά» Ανδρουλάκη κατά κυβέρνησης για το flyover

admin