Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η αιφνιδιαστική προέλαση της Ουκρανίας στη Ρωσία θέτει διλήμματα στον Μπάιντεν

Η Ουάσινγκτον αξιολογεί τον αντίκτυπο της αστραπιαίας ουκρανικής επίθεσης στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, καθώς διαφαίνεται η κλίμακα το τολμηρού ρίσκου του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με ανάλυση του BBC.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αξιολογούν τον τρόπο με τον οποίο η ουκρανική εισβολή μπορεί να αναδιαμορφώσει την πολιτική και στρατιωτική δυναμική του πολέμου, καθώς και τις επιπτώσεις στην από καιρό μεταβαλλόμενη στάση της Ουάσινγκτον σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα όπλα που προμηθεύει η Αμερική.

Η εντυπωσιακή επιδρομή, που αιφνιδίασε τόσο τους Ρώσους όσο και προφανώς τους Δυτικούς ηγέτες, αναδεικνύει ένα από τα πιο επικίνδυνα διλήμματα για την υποστηριζόμενη από τη Δύση υπεράσπιση της Ουκρανίας: Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσπαθεί σταθερά να ενισχύσει το Κίεβο ώστε να απωθήσει την εισβολή της Ρωσίας χωρίς να διακινδυνεύσει μια αμερικανική κλιμάκωση με τη Μόσχα. Καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προσπαθούσε πάντα να παρουσιάσει τη σύγκρουση ως πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, ο Μπάιντεν προσπάθησε να θέσει σαφή όρια στην αμερικανική πολιτική για να αντικρούσει αυτό το αφήγημα και να αποτρέψει μια κλιμάκωση.

Αλλά η επίθεση της Ουκρανίας στο Κουρσκ – η μεγαλύτερη εισβολή ξένου στρατού στη Ρωσία από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές – έχει εγείρει μια σειρά από επείγοντα ερωτήματα για τον Λευκό Οίκο. Ξεπερνάει τα όρια που έχει θέσει η Ουάσινγκτον για το πώς η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει αμερικανικά και νατοϊκά οπλικά συστήματα; Κινδυνεύει να περάσει τις κόκκινες γραμμές της Ρωσίας σχετικά με τη δυτική εμπλοκή στον πόλεμο; Αν όχι, έχει δείξει ο Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον ότι μπορεί να απαντήσει στην μπλόφα του Πούτιν;

Παρά τους κινδύνους και την αβεβαιότητα, υπάρχει μια αίσθηση έκπληκτου θαυμασμού μεταξύ ορισμένων στην Ουάσιγκτον για την κίνηση του Ζελένσκι. Αξιολογώντας τις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων την τελευταία εβδομάδα, μπορούμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα. Η αμερικανική κυβέρνηση επιμένει ότι η Ουκρανία δεν την προειδοποίησε εκ των προτέρων για την επίθεση. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιέρ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν είχε “καμία εμπλοκή” με την ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ.

Όσον αφορά τη χρήση των αμερικανικών όπλων, οι εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου, του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιβεβαιώνουν επίσημα αν χρησιμοποιούνται, αλλά φαίνεται σαφές ότι το Κίεβο τα χρησιμοποιεί, δεδομένης της εξάρτησης της Ουκρανίας από τα οπλικά συστήματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Ο Βλάντισλαβ Σελέζνιοβ, πρώην εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε στο “Voice of America” ότι οι εκτοξευτές πυραύλων HIMARS που προμήθευσαν οι ΗΠΑ στο Κίεβο είχαν καθοριστικό ρόλο για την ουκρανική προέλαση.

Η έγκριση των ΗΠΑ για τη χρήση των όπλων τους από την Ουκρανία στην εισβολή στο Κουρσκ είναι σίγουρα σιωπηρά δεδομένη. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υποστράτηγος Πάτρικ Ράιντερ δήλωσε αυτή την εβδομάδα: “Εκτιμούμε ότι βρίσκονται εντός των ορίων της πολιτικής που έχουμε θέσει. Αυτές οι πολιτικές δεν έχουν αλλάξει σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη χρήση αμερικανικών όπλων”. Οι αξιωματούχοι λένε ότι η επίθεση είναι “συνεπής” με την πολιτική τους για την Ουκρανία να είναι σε θέση να αμυνθεί απέναντι σε επιθέσεις που έρχονται από τα σύνορα.

Αλλά η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Σαμπρίνα Σινγκ πρόσθεσε: “Δεν υποστηρίζουμε επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς στη Ρωσία. Αυτές είναι περισσότερο για διασταυρούμενα πυρά. Δεν πρόκειται να βάλω ένα συγκεκριμένο βεληνεκές”.

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στην Ουκρανία, γεγονός που καθιστά τη σχέση αυτή την πιο σημαντική για τις προοπτικές της Ουκρανίας. Μόλις την περασμένη εβδομάδα το Πεντάγωνο ενέκρινε την 63η δόση εξοπλισμού μέσα σε τρία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων Stinger και βλημάτων πυροβολικού. Αλλά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής η προσέγγιση του Μπάιντεν χαρακτηρίζεται αρχικά από την άρνηση να στείλει περισσότερα προηγμένα όπλα – συμπεριλαμβανομένων πυραύλων HIMARS, πυραυλικών αμυντικών συστημάτων Patriot και μαχητικών αεροσκαφών F-16 – πριν αλλάξει αργότερα γνώμη.

Το ίδιο ισχύει και για την πολιτική του Λευκού Οίκου στις ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος.  Για πολλούς μήνες ο Ζελένσκι ζητούσε άδεια προκειμένου να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία που διευκόλυναν τις ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία. Τον Μάιο, ο Μπάιντεν ενέκρινε τελικά τη χρήση αμερικανικών όπλων για να χτυπήσει η Ουκρανία μέσα στα σύνορα της Ρωσίας, αλλά μόνο σε ένα περιορισμένο εύρος, από την περιοχή του Χάρκοβο – η οποία βρισκόταν υπό ρωσική επίθεση. Ο Λευκός Οίκος περιέγραψε τις επιτρεπόμενες ενέργειες της Ουκρανίας ως μέτρα για τη διεξαγωγή “αντεπιθέσεων”.

“Είναι εξουσιοδοτημένοι να χρησιμοποιούνται [τα όπλα] κοντά στα σύνορα όταν [ρωσικά στρατιωτικά μέσα] χρησιμοποιούνται στην άλλη πλευρά των συνόρων για να επιτεθούν σε συγκεκριμένους στόχους στην Ουκρανία”, ανέφερε ο Μπάιντεν τον Ιούνιο. “Δεν επιτρέπουμε χτυπήματα 200 μίλια μέσα στη Ρωσία και δεν επιτρέπουμε χτυπήματα στη Μόσχα, στο Κρεμλίνο”.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, η ίδια άδεια επεκτάθηκε σε οποιοδήποτε σημείο κατά μήκος των συνόρων όπου ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονταν να επιτεθούν στην Ουκρανία.

Έκτοτε, ο Ζελένσκι μαζί με ορισμένους Ευρωπαίους συμμάχους και ορισμένους Δημοκρατικούς στην Ουάσιγκτον, καλεί συνεχώς τις ΗΠΑ να “λύσουν” τα χέρια της Ουκρανίας. Συγκεκριμένα, ο Ουκρανός ηγέτης θέλει να μπορεί να χρησιμοποιεί ATACMS που παρέχονται από την Αμερική ή πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπά βαθιά στη Ρωσία ώστε να απομακρύνει θέσεις εκτόξευσης drones ή πυραύλων. Η Ουάσιγκτον ωστόσο αρνείται να δώσει το “πράσινο φως”.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει απειλήσει πολλές φορές στο παρελθόν να χρησιμοποιήσει “όλα τα διαθέσιμα μέσα” αν απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας. Αυτό ακολουθεί τις πυρηνικές απειλές που έχει εκτοξεύσει στην περίπτωση που η Μόσχα θεωρήσει ότι η Δύση αποτελεί άμεση απειλή για τη Ρωσία μέσω του πολέμου της Ουκρανίας.

Τελικά, η στάση του Μπάιντεν θα μπορούσε να συνοψιστεί ως εξής: Η Ουκρανία μπορεί να αποφασίσει πώς θα αμυνθεί καλύτερα χρησιμοποιώντας αμερικανικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων πέρα από τα σύνορα της, αλλά εντός πολύ ξεκάθαρων ορίων – συμπεριλαμβανομένης της μη χρήσης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Οι λέξεις που χρησιμοποίησε τον Ιούνιο υποδηλώνουν ότι τα όρια της Ουκρανίας ήταν “κοντά στα σύνορα”.

Η επίθεση στο Κουρσκ ωστόσο οδηγεί το δίλημμα που αντιμετωπίζει ο Λευκός Οίκος σε απροσδόκητο έδαφος – κυριολεκτικά και μεταφορικά. Η εισβολή της Ουκρανίας είναι μια διασυνοριακή χερσαία επίθεση, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει από 5.000 έως και 12.000 στρατιώτες. Ορισμένες ανεπιβεβαίωτες ρωσικές πληροφορίες υποδηλώνουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει έως και 30 χιλιόμετρα μέσα στη Ρωσία. Το Κίεβο έχει ήδη ανακοινώσει πως οι δυνάμεις του είχαν τον έλεγχο 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων ρωσικής επικράτειας, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 70 χωριών και πόλεων και είχαν αιχμαλωτίσει εκατοντάδες αιχμαλώτους πολέμου. Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι περίπου 132.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους.  

Οι Αμερικανοί, στο μεταξύ, φαίνεται να συνεχίζουν να αξιολογούν τι σημαίνει στο πεδίο της μάχης – αλλά και για τους υπολογισμούς του Πούτιν – αυτή η αιφνιδιαστική κίνηση των Ουκρανών.

Αν ο Ζελένσκι ήταν απογοητευμένος με αυτό που ο ίδιος βλέπει ως υπερβολική επιφυλακτικότητα ή αργή λήψη αποφάσεων από τις ΗΠΑ στις άδειες προς την Ουκρανία για τη χρήση των αμερικανικών όπλων, ενδεχομένως αυτή την φορά να νιώθει ότι μπορεί να υποχρεώσει τον Αμερικανό πρόεδρο να αλλάξει τη στρατηγική του – όπως και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Αυτό σίγουρα είναι ένα τολμηρό στοίχημα.

Related posts

Τι δήλωσε ο Σολτς για μεταναστευτικό και Τουρκία μετά τη Σύνοδο Κορυφής

admin

Ρωσικό πολεμικό πλοίο έβαλε με προειδοποιητικά πυρά κατά φορτηγού πλοίου στην Μαύρη Θάλασσα

admin

Ρωσία: Εκδίδει ένταλμα έρευνας με στόχο τον πρόεδρο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

admin

Μελόνι: Στόχος μου να δημιουργηθεί μια κεντροδεξιά πλειοψηφία στην Ευρώπη

admin

Ο Μακρόν διαβεβαιώνει τον Ζελένσκι ότι η ευρωπαϊκή υποστήριξη δεν θα εξασθενήσει λόγω Μέσης Ανατολής

admin

ΗΠΑ-Κίνα: Προς σύνοδο των προέδρων Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ τον Νοέμβριο

admin

Ινδία- G20: Η Ρωσία εκτίμησε ότι το κοινό ανακοινωθέν της συνόδου ήταν “ισορροπημένο”

admin

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Σίσι την παραμονή της διεξαγωγής των εκλογών στην Αίγυπτο

admin

Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία – Ιμάμογλου: “Νικήσαμε” το σύνθημα για την επανεκλογή του

admin