Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: “Τσίμπησε” και ο πληθωρισμός στη χονδρική τον Σεπτέμβριο

Τις τάσεις επιμονής των πληθωριστικών πιέσεων που έδειξαν χτες οι τιμές καταναλωτή επιβεβαίωσαν σήμερα και εκείνες του παραγωγού στις ΗΠΑ, με το δομικό τους μέρος να εμφανίζει αισθητή επιτάχυνση.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στη χονδρική αγορά των ΗΠΑ σε γενικό επίπεδο υποχώρησε οριακά μόνο τον Σεπτέμβριο στο 1,8% ετησίως από το 1,9%, ενώ οι αναλυτές περίμεναν επιβράδυνση στο 1,6% σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση που είχαν εκφράσει.

Το θετικό ήταν ωστόσο ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού παρέμεινε στάσιμος σε επίπεδο μήνα (0%) όπως έδειξε η σύγκριση Σεπτεμβρίου – Αυγούστου, μετά τη μηνιαία αύξηση κατά 0,2% της περασμένης μέτρησης και έναντι της μέσης πρόβλεψης της αγοράς για οριακή αύξηση κατά 0,1%.

Στο πιο στενό μέτρο του δείκτη ωστόσο, το λεγόμενο δομικό μέρος, που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και που θεωρείται ότι αντανακλά καλύτερα τις μελλοντικές τάσεις, έδειξε αισθητή ενίσχυση των υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων.

Συγκεκριμένα, ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού επιτάχυνε στο 2,8% ετησίως από το 2,6% του Αυγούστου, έναντι της μέσης πρόβλεψης για οριακή αύξηση στο 2,7%.

Σε επίπεδο μήνα, ο δομικός πληθωρισμός στη χονδρική των ΗΠΑ εμφάνισε ρυθμό 0,2% όπως αναμενόταν, επιταχύνοντας ελαφρώς από το 0,3% της περασμένης μηνιαίας σύγκρισης.

Σημειώνεται ότι το ευρύτερο μέτρο για τον πληθωρισμό στη χώρα, του δείκτη τιμών καταναλωτή που ανακοινώθηκε χτες είχε δείξει σε γενικό επίπεδο οριακή επιβράδυνση στο 2,4% ετησίως από το 2,5%, αλλά με μικρή επιτάχυνση των υποκείμενων πιέσεων στο 3,3%, που η μέση εκτίμηση των αναλυτών περίμενε να διατηρηθούν αμετάβλητες στο 3,2%.

Related posts

Μη κυβερνητική οργάνωση κάνει λόγο για βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Συρία

admin

Γαλλία: Νέα βουτιά για τον δείκτη PMI στις υπηρεσίες, συνέχισε να χάνει έδαφος η μεταποίηση

admin

Η Gazprombank αγόρασε τα ρωσικά εμπορικά κέντρα MEGA από μονάδα του ομίλου Ingka που διαχειρίζεται καταστήματα ΙΚΕΑ

admin

Ινδία: Τουλάχιστον 14 νεκροί, εκατοντάδες οι εγκλωβισμένοι, 4 ημέρες μετά τον κυκλώνα Μιτσάουνγκ

admin

Ισραήλ: Ο στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο ενός 19χρονου λοχία που σκοτώθηκε στις 7 Οκτωβρίου και η σορός του βρίσκεται στη Γάζα

admin

Στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ξεκινά επίσημα έρευνα σε βάρος του Μπάιντεν

admin

Πολιτικός της Χεζμπολάχ εκφράζει την ελπίδα ότι η εκεχειρία Ισραήλ-Χαμάς θα συνεχιστεί

admin

Η Ολλανδία θα επενδύσει 2,5 δισ. ευρώ για να μην της… φύγει στο εξωτερικό ο τεχνολογικός κολοσσός ASML

admin

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε “πυραύλους κρουζ” προς την Κίτρινη Θάλασσα

admin