Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Το Λος Άντζελες συνεχίζει να απειλείται από τις πυρκαγιές, παρά την πτώση των θερμοκρασιών

Τρεις μεγάλες πυρκαγιές που έζωσαν το Λος Άντζελες παρέμεναν χθες Πέμπτη εκτός ελέγχου, προειδοποίησαν οι αρχές, παρότι η πτώση του υδραργύρου διευκόλυνε κάπως τη μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες.

Η μεγαλούπολη της Καλιφόρνιας ανάσανε κάπως χάρη στις λίγο πιο ευνοϊκές μετεωρολογικές συνθήκες, έπειτα από αρκετές ημέρες καύσωνα, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 43° Κελσίου.

Όμως οι τρεις πυρκαγιές στην περιοχή τους, που έχουν καταστρέψει δεκάδες κατοικίες και οδήγησαν στην εσπευσμένη απομάκρυνση εκατοντάδων οικογενειών, παραμένουν επικίνδυνες: έχουν μετατρέψει σε αποκαΐδια κάπου 450 τετραγωνικά χιλιόμετρα ως αυτό το στάδιο.

Στους λόγους βορειοανατολικά της πόλης, η Μπρουκ Πάλεντσαρ δεν είχε παρά μερικά λεπτά στη διάθεσή για να πάρει τα παιδιά της και να φύγει μπροστά στην προέλαση της λεγόμενης “Line Fire”.

“Όλα έγιναν πολύ γρήγορα”, εξήγησε η κάτοικος του χωριού Ράνινγκ Σπρινγκς στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό KTLA. “Δεν προλάβαμε να πάρουμε και πολλά, μας έμειναν τρία τάπερ από τη ζωή μας”, πρόσθεσε.

Το σπίτι της είναι πλέον ένας σωρός στάχτες γύρω από την τούβλινη καμινάδα, που άντεξε.

Η πυρκαγιά, που καταβρόχθισε 150 τετραγωνικά χιλιόμετρα μέσα σε μια εβδομάδα, οφείλεται σε εμπρησμό, σύμφωνα με τις αρχές.

Τριαντατετράχρονος συνελήφθη την Τετάρτη. Οι αρχές θεωρούν πως είναι πυρομανής που υποτροπίασε, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Χιλιάδες πυροσβέστες παραμένουν κινητοποιημένοι και οι τρεις πυρκαγιές θέτουν σε δοκιμασία τις αντοχές τους.

Στη “Line Fire” οι βάρδιες είναι 28ωρες αντί για τις συνήθεις 24ωρες, σύμφωνα με τον πυραγό Κάιλ Άρλετζ, που υπηρετεί στο πυροσβεστικό σώμα της κομητείας Βεντούρα.

“Δεν κοιμάστε πολύ, αλλά ειλικρινά, για αυτό αναλάβαμε να κάνουμε τη συγκεκριμένη δουλειά”, είπε.

Το αίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο χθες το πρωί, όταν σημειώθηκε σεισμός 4,7 βαθμών στην περιοχή. Η σεισμική δόνηση, το επίκεντρο της οποίας εντοπίστηκε κοντά στο Μάλιμπου, έγινε αισθητή ως και την πόλη Λος Άντζελες και πέρα από αυτή. Δεν αναφέρθηκαν πάντως τραυματισμοί ούτε ζημιές.

Παράλληλα, η “Bridge Fire” συνεχίζει να καίει εθνικό δρυμό: έχει καταστρέψει 206 τετραγωνικά χιλιόμετρα και κάπου τριάντα σπίτια.

Εικόνες από την πόλη Ράιτγουντ απαθανατίζουν απανθρακωμένα κουφάρια οχημάτων και κτιρίων.

Τρεις άνθρωποι, που είχαν παγιδευτεί σε απομονωμένη ζώνη κοντά στο Όρος Μπόλντι, έγινε γνωστό χθες πως απομακρύνθηκαν προχθές Τετάρτη και είναι ασφαλείς.

Η πυρκαγιά παραμένει εκτός ελέγχου, σύμφωνα με την πυροσβεστική, και μπορεί να εξαπλωθεί με εκρηκτικό τρόπο, λόγω της άφθονης ξερής βλάστησης στην περιοχή.

Αν αυτό το σενάριο γίνει πραγματικότητα, η υπηρεσία CalFire φοβάται πως θα δημιουργήσει δικό της τοπικό κλίμα, με τους καπνούς να οδηγούν στο να σχηματιστούν επικίνδυνα σύννεφα (σ.σ. “πυροσωρειτομελανίες” στην ορολογία των μετεωρολόγων), ικανά να προκαλέσουν κεραυνούς και σφοδρούς ανέμους.

“Οι άνεμοι αυτοί μπορεί να κινηθούν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο”, καθώς μπορεί να εξαπλώσουν τη φωτιά, εξήγησε ο μετεωρολόγος Μπράιαν Λιούις στη San Gabriel Valley Tribune.

Νοτιοανατολικά του Λος Άντζελες, η “Airport Fire”, που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα, συνεχίζει και αυτή να εξαπλώνεται.

Στους λόφους και στα φαράγγια γύρω από την πόλη Λέικ Έλσινορ, σπίτια και οχήματα έγιναν στάχτη.

Πάντως το έργο των πυροσβεστών διευκολύνεται από τη μείωση των θερμοκρασιών, που θα επιτρέψει ο πρωινός ψυχρός αέρας από τον Ειρηνικό να φθάσει στις περιοχές που πλήττονται.

Προχθές Τετάρτη, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή για να επιταχυνθεί η προσπάθεια των αρχών να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές.

“Η Καλιφόρνια αναπτύσσει όλους τους διαθέσιμους πόρους για να δώσει μάχη εναντίον αυτών των καταστροφικών πυρκαγιών”, εξήγησε ο κυβερνήτης Νιούσομ, που επισκέφθηκε πυροσβέστες που προσπαθούν να περιορίσουν τη “Line Fire”.

Έπειτα από δυο βροχερούς χειμώνες, που της προσέφεραν μερικές ανάσες, η φετινή περίοδος των πυρκαγιών είναι δύσκολη.

Η λεγόμενη Golden State αντιμετώπισε σειρά καυσώνων φέτος και, την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου, έζησε τη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία της. Η “Park Fire” απανθράκωσε πάνω από 1.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα, συμπεριλαμβανομένων ορεινών περιοχών βορειοανατολικά του Σαν Φρανσίσκο.

Οι επανειλημμένοι καύσωνες μακράς διάρκειας είναι σύμπτωμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με επιστήμονες.

ΠΗΓΗ: -

Related posts

ΗΠΑ: Αυξήθηκε κατά 5% το εμπορικό έλλειμμα με τις εισαγωγές να ανακάμπτουν

admin

Λευκός Οίκος: Θα συνεχίσουμε τις ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

admin

Ρωσία: Ο Πούτιν παρέστη σε τελετή εγκαινίων δύο νέων πυρηνικών υποβρυχίων

admin

Γ. Στόλτενμπεργκ:Οι ΗΠΑ πρέπει να παραδώσουν στην Ουκρανία “όσα υποσχέθηκαν”

admin

Νικαράγουα: Συνελήφθησαν άλλοι δύο ρωμαιοκαθολικοί ιεράρχες

admin

Ουκρανία: Ο απολογισμός των ρωσικών πληγμάτων συνεχίζει να αυξάνεται, τουλάχιστον 30 οι νεκροί

admin

Η Ρωσία επιβεβαιώνει την δέσμευση της να στηρίξει το στρατό του Μάλι

admin

Βρετανία-ταραχές: Ποινή κάθειρξης 9 ετών σε 27χρονο για εμπρησμό σε ξενοδοχείο αιτούντων άσυλο

admin

Σουδάν: Η UNESCO “βαθιά ανήσυχη” για τις μάχες στη Μερόη, μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς της ανθρωπότητας

admin