Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΑΕ: Τα Εμιράτα είναι η δεύτερη χώρα που δέχεται πρεσβευτή της αφγανικής κυβέρνησης των Ταλιμπάν

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δέχθηκαν σήμερα τα διαπιστευτήρια του πρεσβευτή της αφγανικής κυβέρνησης των Ταλιμπάν, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι, και έγιναν η δεύτερη χώρα που λαμβάνει την απόφαση αυτή μετά την Κίνα.

“Ο κόσμος αναγνωρίζει τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει το Αφγανιστάν τα τελευταία χρόνια”, δήλωσε αξιωματούχος των Εμιράτων σε δελτίο Τύπου που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο το βράδυ της Πέμπτης.

“Η απόφαση να δεχθούμε τα διαπιστευτήρια του πρεσβευτή του Αφγανιστάν επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητά μας να συμβάλλουμε στην οικοδόμηση γεφυρών για να βοηθήσουμε τον αφγανικό λαό”, πρόσθεσε.

Μια εταιρία των Εμιράτων, η GAAC, διαχειρίζεται τα αφγανικά αεροδρόμια μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία το 2021.

Η αποδοχή του πρεσβευτή μπορεί να εκληφθεί ως νίκη από τις αρχές των Ταλιμπάν, που παραμένουν απομονωμένες σε διεθνές επίπεδο και δεν αναγνωρίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη λόγω της πολύ αυστηρής εφαρμογής του ισλαμικού νόμου που ασκούν.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι μια από τις τρείς χώρες, με το Πακιστάν και τη Σαουδική Αραβία, που είχε αναγνωρίσει την παλιά κυβέρνηση των Ταλιμπάν, η οποία ανατράπηκε κατά τη διάρκεια της εισβολής των ΗΠΑ το 2001.

Τα ΗΑΕ είναι μια από τις ελάχιστες χώρες που έχουν τη διπλωματική παρουσία των Ταλιμπάν στο έδαφός του, με το Ιράν, το Πακιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Καζακστάν. Η Νικαράγουα διόρισε τον Ιούνιο πρεσβευτή, ο οποίος δεν διαμένει στο Αφγανιστάν.

Ο πρόεδρος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε σήμερα ότι η αποδοχή από τα Εμιράτα ενός πρεσβευτή της κυβέρνησης των Ταλιμπάν “δεν θα αλλάξει τις σχέσεις μας” με το εμιράτο του Κόλπου.

“Κάθε χώρα πρέπει να αποφασίζει η ίδια για τη μορφή που θα λαμβάνουν οι διπλωματικές της σχέσεις και τα πρόσωπα που θα αναγνωρίζει”, πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος των Εμιράτων, ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζάγιεντ αλ Ναχιάν, επισκέφθηκε τον Αφγανό πρωθυπουργό Μοχαμάντ Χασάν που νοσηλευόταν σε νοσοκομείο των Εμιράτων.

Τον Ιούνιο είχε δεχθεί τον Αφγανό υπουργό Εσωτερικών Σιρατζουντίν Χακάνι, καταζητούμενου στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες προσφέρουν αμοιβή 10 εκατομμυρίων δολαρίων για οποιαδήποτε πληροφορία που θα οδηγήσει στη σύλληψή του. Θεωρείται ύποπτος για εμπλοκή στην επίθεση το 2008 εναντίον ενός ξενοδοχείου της Καμπούλ, η οποία προκάλεσε τον θάνατο έξι ανθρώπων, εκ των οποίων ένας Αμερικανός πολίτης.

-

Related posts

Πολωνία: Παραιτήθηκαν δύο υψηλόβαθμοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων

admin

BBC: Στους 27.423 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί Ρώσοι στρατιωτικοί από τον πόλεμο στην Ουκρανία

admin

Τράπεζα της Ιαπωνίας: Προσαρμόζει τον έλεγχο των αποδόσεων, αμετάβλητα τα επιτόκια

admin

Βρετανία: Εξέπληξε και στο β’ τρίμηνο η ανάπτυξη

admin

Ζελένσκι: Ζητά διεθνή ειρηνευτική σύνοδο στην Ελβετία χωρίς τη Ρωσία

admin

Τραμπ: Θα ασκήσει έφεση κατά της απόρριψης του ισχυρισμού του περί προεδρικής ασυλίας

admin

Μολδαβία: Aπελαύνει Ρώσο διπλωμάτη, καλεί τον Ρώσο πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί

admin

Μόσχα: Πλήξαμε στόχους στην Οδησσό όπου προετοιμάζονταν “τρομοκρατικές ενέργειες”

admin

Κρεμλίνο: Σύντομα η συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν

admin