Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωζώνη: Επιβεβαίωσε τις τάσεις ανάκαμψης η μεταποίηση τον Μάιο (PMI)

Σημείο καμπής για τη μεταποίηση της ευρωζώνης ενδέχεται να αποτέλεσε ο Μάιος έπειτα από μία παρατεταμένη περίοδο ύφεσης του κλάδου, σύμφωνα με τα στοιχεία των υπευθύνων αγορών των επιχειρήσεων (Purchasing Managers’ Index – PMI).

Ειδικότερα, η τελική μέτρηση του δείκτη PMI που συνθέτει η S&P Global για την εμπορική τράπεζα του Αμβούργου (HCOB) έδειξε για τη μεταποίηση της ευρωζώνης σημαντική βελτίωση στο 47,3 τον Μάιο από το 45,7 του Απριλίου, αν και οριακά χαμηλότερα από το 47,4 της προκαταρκτικής μέτρησης. 

Σημειώνεται ότι το επίπεδο του 50 διαχωρίζει τις περιοχές ανάπτυξης και συρρίκνωσης, με τη μεταποίηση στην ευρωζώνη παρά τη βελτίωση να παραμένει σε συρρίκνωση για 23 διαδοχικό μήνα.

Ο υποδείκτης της παραγωγής, που τροφοδοτεί τον σύνθετο δείκτη PMI (δημοσιεύεται την Τετάρτη) και θεωρείται μία καλή ένδειξη της οικονομικής κατάστασης, αναρριχήθηκε σε υψηλό 14 μηνών στις 49,3 μονάδες από τις 47,3 του Απριλίου (επίσης ελαφρώς χαμηλότερα από το 49,6 της προκαταρκτικής μέτρησης).

Σχολιάζοντας τα στοιχεία ο επικεφαλής οικονομολόγος της HCOB Σίρους ντε λα Ρούμπια ανέφερε ότι “θα μπορούσε να είναι το σημείο καμπής για τον κλάδο της μεταποίησης, που βρίσκεται πλέον στα πρόθυρα του να βγει από τον πτωτικό κλοιό στην παραγωγή ο οποίος επιμένει από τον Απρίλιο του 2023”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “είναι ενθαρρυντικό ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη σχετικά με τη μελλοντική παραγωγή βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2022”.

Κάτι που οφείλεται εν μέρει στον υποδείκτη νέων παραγγελιών – ένα μέτρο της ζήτησης – ο οποίος αναπήδησε σε υψηλό δύο ετών στο 47,3 από το 44,1.

Την ίδια ώρα, η πτώση του κόστους παραγωγής επέτρεψε και πάλι στα εργοστάσια να μειώσουν τις τιμές που χρεώνουν, παρέχοντας μεγαλύτερα περιθώρια στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία αναμένεται ευρέως ότι θα προβεί σε μείωση των επιτοκίων της στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Related posts

Το Ισραήλ βομβαρδίζει στρατιωτική θέση στη Συρία

admin

ΗΠΑ: 10 νεκροί και 38 τραυματίες σε τρία ξεχωριστά περιστατικά μαζικών πυροβολισμών λίγο πριν τη γιορτή της 4ης Ιουλίου

admin

Ιορδανία σε ΗΠΑ: “Αναπτύξτε Patriot για να ενισχύσετε την άμυνά μας”

admin

Φον ντερ Λάιεν: Η τραγωδία στη Μεσόγειο έδειξε ξανά τον αδίστακτο τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι διακινητές

admin

Κίνα: Δικαιολογημένη και απαραίτητη η αναστολή εισαγωγής όλων των ιαπωνικών αλιευτικών προϊόντων

admin

Εκπρόσωπος στρατού Ισραήλ: Οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις επιχειρούν σε όλη τη Γάζα

admin

Petrobras: Περικόπτει μέρισμα σε ποσοστό ύψους 45% από τις ελεύθερες ταμειακές ροές

admin

Ουκρανία: Το Πολεμικό Ναυτικό ανακοινώνει ανθρωπιστικό διάδρομο στη Μαύρη Θάλασσα – Λέει πως η ρωσική απειλή παραμένει

admin

Ουκρανία: Ζευγάρι καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξης επειδή παρείχε πληροφορίες σε ρωσικές δυνάμεις

admin