Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2024: Ο χάρτης εδρών στο νέο Ευρωκοινοβούλιο – Ποιοι κέρδισαν και ποιοι έχασαν

Το ποτάμι της ακροδεξιάς φούσκωσε σε ολόκληρη την Ευρώπη και ξεχείλισε σε Γαλλία και Γερμανία.

Με αυτό τον τρόπο, μπορεί κάποιος να συνοψίσει τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, στα οποία η κεντροδεξιά ενίσχυσε την δύναμή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Γάλλος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές-βόμβα μετά την ήττα του από την ακροδεξιά στις ευρωεκλογές, ενώ τον ίδιο δρόμο φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν και στην Γερμανία.

Στη Γαλλία

Στη Γαλλία μετά το «double score» της Λεπέν έναντι του Μακρόν τέθηκε αναπόφευκτα θέμα εκπροσώπησης στη χώρα και ο Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης προκηρύσσοντας βουλευτικές εκλογές για τις 30 Ιουνίου.

«Αποφάσισα να σας παραδώσω πίσω την επιλογή του κοινοβουλευτικού μας μέλλοντος με μια ψηφοφορία», δήλωσε ο κ. Μακρόν στον εμβρόντητο γαλλικό πληθυσμό σε τηλεοπτικό διάγγελμα. «Ως εκ τούτου, διαλύω την Εθνοσυνέλευση» είπε.

Στην άλλη μεγάλη δύναμη της ΕΕ, τη Γερμανία, το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) κέρδισε 17 από τις 96 έδρες της χώρας, ενώ και το ακροδεξιό κόμμα Ελευθερία (FPÖ) της Αυστρίας ήταν στην κορυφή των αποτελεσμάτων της χώρας κερδίζοντας έξι από τις 20 έδρες της χώρα.

Τα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης ανέμεναν ένα κύμα, και το Κόμμα της Ελευθερίας της Αυστρίας βρισκόταν ήδη σε πορεία για μια οριακή, πρωτοφανή νίκη, όταν ο Εθνικός Συναγερμός της Γαλλίας σημείωσε τη μεγαλύτερη επιτυχία.

«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την εξουσία αν οι Γάλλοι μας δώσουν την εμπιστοσύνη τους στις επερχόμενες εθνικές εκλογές», δήλωσε η Μαρί Λεπέν

Ο Εθνικός Συναγερμός, με επικεφαλής τη Μαρίν Λεπέν και τον Ιορδάνη Μπαρδέλα, κέρδισε πάνω από το 31% των ψήφων – υπερδιπλάσιο ποσοστό από το κεντρώο κόμμα Αναγέννηση του κ. Μακρόν.

Αλλά πέρα από τη Γαλλία, η ευρύτερη ιστορία του τετραήμερου μαραθωνίου ψηφοφορίας στην Ευρώπη ανήκε στα κόμματα της κεντροδεξιάς.

Ενίσχυσαν την πλειοψηφία τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με νίκες στη Γερμανία, την Ελλάδα, την Πολωνία και την Ισπανία, και σημαντική πρόοδο στην Ουγγαρία, απέναντι στον επί μακρόν κυρίαρχο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν.

«Το κέντρο αντέχει, αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι τα άκρα στα αριστερά και στα δεξιά έχουν κερδίσει υποστήριξη», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η κεντροδεξιά επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία βρίσκεται σε πορεία για δεύτερη θητεία.

Στη Γερμανία

Οι αντιπολιτευόμενοι συντηρητικοί της Γερμανίας ήταν πάντα έτοιμοι να βγουν πρώτοι και συγκέντρωσαν το εντυπωσιακό 30% των ψήφων.

Όμως για το κόμμα SPD του καγκελάριου Όλαφ Σολτς αυτό ήταν το χειρότερο αποτέλεσμα που είχε ποτέ σε ευρωπαϊκές εκλογές, καθώς ήρθε τρίτο πίσω από την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Ο νικητής επικεφαλής του συντηρητικού CDU, Φρίντριχ Μερτς, δήλωσε ότι πρόκειται για καταστροφή για τον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό και ζήτησε αλλαγή πλεύσης: «Καταστρέφουν τη χώρα μας με το είδος της πολιτικής που ασκούν».

Το AfD υπέστη μια σειρά από σκάνδαλα που αφορούσαν κατασκοπεία, ξένη ανάμειξη και ισχυρισμούς για ναζιστική συμπάθεια, και παρόλα αυτά η υποστήριξή του εξακολουθούσε να διατηρείται.

Το AFD πανηγυρίζει για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών

«Μετά από όλες τις προφητείες καταστροφής, μετά το μπαράζ των τελευταίων εβδομάδων, είμαστε η δεύτερη ισχυρότερη δύναμη. Και σας λέω, ο μόνος δρόμος είναι προς τα πάνω», δήλωσε η συν-επικεφαλής Άλις Βάιντελ.

Εν τω μεταξύ, ένα νέο αντιμεταναστευτικό ακροαριστερό κόμμα, το BSW, με επικεφαλής τη χαρισματική αριστερή πυρπολητή Sahra Wagenknecht, σημείωσε επίσης καλές επιδόσεις – ολοκληρώνοντας μια καλή βραδιά για τα ριζοσπαστικά κόμματα.

Σε Βέλγιο και Ολλανδία

Μικρότερη ήταν επίσης η επιτυχία της ακροδεξιάς στην Ολλανδία, όπου το Κόμμα της Ελευθερίας του αντι-ισλαμιστή λαϊκιστή Geert Wilders ήρθε δεύτερο- και στο Βέλγιο, όπου το αυτονομιστικό Vlaams Belang έχασε από την εθνικιστική Νέα Φλαμανδική Συμμαχία.

Η  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η κεντροδεξιά ομάδα της αποτελεί «άγκυρα σταθερότητας», αλλά ένα τέτοιο αποτέλεσμα απαιτεί «μεγάλη ευθύνη για τα κόμματα του κέντρου».

Πριν από την ψηφοφορία είχε ακουστεί ότι το κυρίαρχο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να συνομιλήσει με τις δύο ακροδεξιές ομάδες που στεγάζουν την ακροδεξιά. Αλλά η ίδια ξεκαθάρισε ότι οι μόνοι σύμμαχοι του ΕΛΚ θα είναι οι Σοσιαλιστές & Δημοκράτες και η φιλελεύθερη ομάδα Renew που περιλαμβάνει το κόμμα του κ. Μακρόν.

Ενώ η κεντροδεξιά έχει 184 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των 720 εδρών, το S&D δεν έχει χάσει έδαφος και οι κεντρώοι εξακολουθούν να είναι τρίτοι, παρά τη μεγάλη πτώση των εδρών.

Τα προβλεπόμενα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 2024: Οι πολιτικές ομάδες παρουσιάζονται με βάση την ευθυγράμμιση από αριστερά προς τα δεξιά και στη συνέχεια οι ανεξάρτητοι

Στην Ουγγαρία

Στην Ουγγαρία, ο Πέτερ Μαγιάρ, ένας πρώην εσωτερικός συνεργάτης της κυβέρνησης του Βίκτορ Όρμπαν αποδείχθηκε επικίνδυνος αντίπαλος του παλιού του συμμάχου, συγκεντρώνοντας ποσοστό άνω του 30% μόλις δύο μήνες μετά τη δημιουργία του κεντροδεξιού κόμματός του Tisza.

Ο κ. Magyar δήλωσε στον ανταποκριτή του BBC στη Βουδαπέστη Nick Thorpe ότι οι Ούγγροι έχουν μια νέα κατάσταση – «ένα νέο κόμμα της αντιπολίτευσης ικανό να νικήσει αυτή την κυβέρνηση στις επόμενες γενικές εκλογές στην Ουγγαρία».

Στην Ισπανία

Στην Ισπανία, το κεντροδεξιό αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Κόμμα (PP) νίκησε τους Σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ αλλά όχι με τη μεγάλη διαφορά που ήλπιζε ο ηγέτης του PP Αλμπέρτο Νούνιες Φεϊχό.

Ο κεντροδεξιός ηγέτης δήλωσε ότι πρόκειται για έναν «ηχηρό εκλογικό θρίαμβο», αλλά οι Σοσιαλιστές τερμάτισαν με 20 έδρες, μόλις δύο λιγότερες από το PP.

Ένα άλλο ακροδεξιό κόμμα, το Vox, ήρθε μακράν τρίτο.

Στην Ιταλία

Εν τω μεταξύ, στην Ιταλία, η κυριαρχία της Τζόρτζια Μελόνι στην πολιτική της χώρας της συνεχίστηκε. Οι ακροδεξιοί Αδελφοί της Ιταλίας συγκέντρωσαν το 29% των ψήφων, κερδίζοντας το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα της Έλι Σλάιν με σχεδόν πέντε μονάδες διαφορά.

«Ευχαριστούμε τους Ιταλούς που συνεχίζουν να μας επιλέγουν… Είμαι περήφανη για το αποψινό αποτέλεσμα», δήλωσε στους υποστηρικτές της.

H Μελόνι ευχαρίστησε τους Ιταλούς

Μέσα σε μόλις πέντε χρόνια, η Μελόνι υπερδιπλασίασε τις έδρες του κόμματός της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ οι επιδόσεις της Σλάιν εξέπληξαν ευχάριστα ακόμη και τους ακτιβιστές του κόμματος.

Στη Δανία

Αν και υπάρχουν μόνο λίγες αριστερές κυβερνήσεις στην ΕΕ, υπήρξαν νίκες για τη συμμαχία Πράσινων-Εργατικών στην Ολλανδία, για τη σοσιαλιστική αντιπολίτευση στην Πορτογαλία και υπήρξε μια νίκη-έκπληξη στη Δανία για το αντιπολιτευόμενο κόμμα Πράσινοι-Αριστερά, το οποίο τερμάτισε μπροστά από τους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες της Mette Frederiksen.

Ο Δανός πρωθυπουργός, που αναρρώνει από σωματική επίθεση στην Κοπεγχάγη την Παρασκευή, δήλωσε ότι ενώ η δεξιά έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην Ευρώπη, «εδώ στη Δανία ξεχωρίζουμε».

Στη Σλοβακία

Στη Σλοβακία, το κυβερνών κόμμα Smer του Ρόμπερτ Φίκο ανέμενε να κερδίσει, αφού ο πρωθυπουργός επέζησε από απόπειρα δολοφονίας.

Το Smer έχει κάνει εκστρατεία κατά της πολιτικής της ΕΕ να στέλνει όπλα στην Ουκρανία και κατά των σχεδίων της Green Deal για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Έχασε όμως από το φιλελεύθερο αντιπολιτευόμενο κόμμα Προοδευτική Σλοβακία, ο πρόεδρος του οποίου, Michal Simecka, δήλωσε ότι οι ψηφοφόροι έστειλαν στην κυβέρνηση του κ. Fico ένα σαφές μήνυμα, ότι δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει.

Στην Ελλάδα

Τέλος στην Ελλάδα, το κυβερνών κόμμα έπεσε πολύ πιο κάτω από το 33% των ευρωεκλογών του 2019. Συγκέντρωσε το 28,31% των ψήφων, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραδέχεται πως «δεν πιάσαμε τον στόχο μας». Σημειώνεται πως η ΝΔ έχασε μια έδρα στο νέο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς καταλαμβάνει 7. Κατόπιν τούτου, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει 4 έδρες, δύο λιγότερες σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2019, ενώ το ΠΑΣΟΚ κερδίζει 3 έδρες, καταλαμβάνοντας μία επιπλέον έδρα.

Ενισχυμένα βγήκαν τα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ, καθώς η Ελληνική Λύση διπλασίασε τα ποσοστά της, η «Νίκη» αύξησε τις δυνάμεις της και η Φωνή Λογικής, κέρδισε την τελευταία έδρα της Ελλάδας στη νέα Ευρωβουλή.

Το ΚΚΕ, αν και σημείωσε άνοδο στα ποσοστά του, υποχώρησε στην πέμπτη θέση, πίσω από την Ελληνική Λύση.

Related posts

Η Διεθνής Διαφάνεια και οι ευρωβουλευτές με… παράλληλα ενδιαφέροντα

admin

Στέφανος Κασσελάκης: «Πιο μνημονιακή απόφαση από το μαξιλάρι Τσακαλώτου δεν έχει γίνει»

admin

Ντονμέζ: Αν Τουρκία και Λιβύη συμφωνούν, τότε δεν πέφτει λόγος σε τρίτους

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στηρίζουμε τον Γιώργο Κασαπίδη για Περιφερειάρχη της Δυτικής Μακεδονίας

admin

«Πόλεμος» στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις διαγραφές ιστορικών στελεχών – Στα… κάγκελα και η νεολαία του κόμματος

admin

Μητσοτάκης για Βολουδάκη: Φτωχά τα λόγια για να περιγράψουν τη συντριβή μου από την απώλεια του

admin

Ανδρουλάκης: Επίσημη πρώτη στη Βουλή – Ποια στελέχη προορίζει για τις θέσεις «κλειδιά»

admin

Στη Βουλή ο Μητσοτάκης για ψήφο αποδήμων, πρώτες αναφορές και για τις φωτιές

admin

Το δραματικό διήμερο που οδήγησε στην τρίτη διάσπαση

admin