Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Ευκαιρίες από την επιστροφή €20 δισ. στο τραπεζικό σύστημα

Η αύξηση των εσόδων από το asset management, την ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης τόσο στο corporate όσο και στο retail από την οργανική ανάπτυξη αλλά και την προσεκτική εξέταση ευκαιριών επέκτασης, καθώς και από την επαναφορά στο τραπεζικό σύστημα 15-20 δισ. ευρώ θεραπευμένων δανείων, που σήμερα βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των servicers, θα στηρίζουν την αύξηση της κερδοφορίας και τον στόχο υψηλότερων μερισμάτων τα επόμενα χρόνια.

Αυτό υποστήριξαν σε διαδικτυακή τους συζήτηση που διοργάνωση το Capital Link οι τέσσερις Chef Financial Officers, Θοδωρής Γναρδέλλης (Πειραιώς), Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου (Alpha Bank), Χρίστος Χριστοδούλου (Εθνική Τράπεζα) και Χάρης Κοκολογιάννης (Eurobank).

Επιστροφή 15-20 δισ. ευρώ

Και οι τέσσερις CFOs ανέφεραν ότι από το 2025 και μετά θα υπάρξει επιστροφή θεραπευμένων δανείων από τους servicers -που εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 15-20 δισ. ευρώ-, στο τραπεζικό σύστημα και αυτό αποτελεί ένα σημαντικό πυλώνα ενίσχυσης των εσόδων και εν τέλει της κερδοφορίας για το τραπεζικό σύστημα. Επίσης, θα συμβάλλει και στην ανάπτυξη της οικονομίας με δεδομένο ότι αρκετοί δανειολήπτες θα επανέλθουν στην κανονικότητα αυξάνοντας ταυτόχρονα την πελατειακή βάση των τραπεζών.

«Πρέπει να γίνει όμως με προσοχή καθώς δεν πρέπει να επηρεαστεί στο παραμικρό το ρίσκο στους ισολογισμούς των τραπεζών», ανέφεραν και πρόσθεσαν: «Πρέπει να υπάρχει ιστορικό πληρωμών και αρκετά data ως προς την συμπεριφορά των εν λόγω δανειοληπτών».

Τέλος, υπογράμμισαν ότι κάποια στιγμή πρέπει η συζήτηση με την EBA για αυτό το θέμα να γίνει πιο εμπεριστατωμένη ώστε να αρθούν οι ενδοιασμοί από την πλευρά του επόπτη.

Μέρισμα και κεφάλαια

Στόχος και των τεσσάρων τραπεζών είναι η αύξηση της μερισματικής πολιτικής τα επόμενα χρόνια και η αξιοποίηση των κεφαλαίων με προσοχή ώστε να αυξηθεί η αξία για τους μετόχους.

Και οι τέσσερις CFO ανέφεραν ότι η οργανική ανάπτυξη εντός και εκτός των συνόρων, το εργαλείο του buyback, η επιστροφή των δανείων από τους servicers αποτελούν ευκαιρίες αξιοποίησης του capital με στόχο την αύξηση του μερίσματος, ενώ επανέλαβαν (έκαστος) την πρόβλεψη για το ύψος της διανομής μερισμάτων μέχρι και το 2026.

Η οποιαδήποτε μη οργανική ανάπτυξη (δηλαδή μέσω εξαγορών) πρέπει να γίνει με προσεκτικά βήματα, ενδελεχή εξέταση των συνεργειών ώστε να μην «καεί» κεφάλαιο χωρίς να παράξει πραγματική αξία για τους μετόχους.

Πιστωτική επέκταση

Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα οι ρυθμοί αύξησης παρουσιάζουν έναν πιο αργό ρυθμό ωστόσο μεσοπρόθεσμα αναμένεται σε συνδυασμό με τους θετικούς μακροοικονομικούς δείκτες αύξηση της ζήτησης για δάνεια πέραν του corporate και στο μέτωπο του retail, με αιχμή τα στεγαστικά.

Ήδη, όπως υπογράμμισαν, κάτι κινείται στην στεγαστική πίστη από το κρατικό πρόγραμμα «Σπίτι Μου» μέχρι τα αντίστοιχα προγράμματα δανειοδότησης που μόλις πρόσφατα ανακοίνωσαν οι τέσσερις τράπεζες.

Η τεχνολογία

Οι επενδύσεις στο digital θα συνεχιστούν ανέφεραν και όπως υπογράμμισε ο CFO της Εθνικής Τράπεζας η στρατηγική της είναι η επένδυση εφεξής στο ανθρώπινο δυναμικό, δηλαδή σε στελέχη με εξειδικευμένα προσόντα.

Σύμφωνα με τους κ.κ. Γνανδέλλη, Παπαγαρυφάλλου και Κοκολογιάννη σημαντική συμβολή στην περαιτέρω ενίσχυση του digital θα έχει η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης.

Τα κόστη καταθέσεων

Το κόστος των καταθέσεων θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες καθώς θα τρέξουν επί της ουσίας οι υψηλότερες αποδόσεις των προθεσμιακών (λόγω ωρίμανσης) και ήδη όπως ανέφεραν παρατηρείται μια αύξηση της μεταφοράς κεφαλαίων προς τα προϊόντα asset management.

Related posts

Attica Bank: Σε Cepal και doValue η διαχείριση του χαρτοφυλακίου Omega

admin

Φ. Καραβίας: Το Stress Test επιβεβαίωσε την ανθεκτικότητα της Eurobank

admin

Νέος CEO στην Παγκρήτια Τράπεζα ο Αντ. Βαρθολομαίος

admin

Επεσαν 8% τα κέρδη της Deutsche Bank το τρίτο τρίμηνο

admin

Υφεση 4,6% στις ΗΠΑ φέτος βλέπει η Goldman Sachs

admin

Λέιν (ΕΚΤ): Οι αυξημένοι μισθοί στηρίζουν τον πληθωρισμό της ευρωζώνης

admin

Πόσες μειώσεις επιτοκίων από ΕΚΤ περιμένουν οι αναλυτές

admin

Τράπεζες: Ποιοι και γιατί έκαναν ουρές σήμερα

admin

Τι ισχύει για τις «παγωμένες» επιταγές

admin