Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ερχεται κύμα εξαγορών από τις εισηγμένες πληροφορικής

Εντείνονται οι προσπάθειες των εισηγμένων εταιρειών πληροφορικής να προχωρήσουν σε εξαγορές άλλων επιχειρήσεων του κλάδου, προκειμένου όχι μόνο να βελτιώσουν τα οικονομικά τους μεγέθη, αλλά και να παίξουν ενεργό ρόλο σε μια εγχώρια αγορά που αναπτύσσεται και συγκεντρώνεται σε ολοένα και λιγότερους «παίκτες».

«Διαπιστώνουμε ότι οι καλοί πελάτες του ιδιωτικού τομέα ζητούν ολοένα και περισσότερο να καλύψουν την πορεία ψηφιοποίησης των εργασιών τους μέσα από λιγότερες εταιρείες, οι οποίες ωστόσο με τη σειρά τους θα πρέπει να είναι σε θέση να καλύψουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο φάσμα των αναγκών των πελατών τους. Μέσα σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον, οι εξαγορές επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερα χρήσιμες» δηλώνει υψηλόβαθμο στέλεχος της αγοράς που δραστηριοποιείται στο χώρο του integration.

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι στην αγορά του επιχειρηματικού λογισμικού (business software), δημιουργήθηκαν μέσα από μπαράζ εξαγορών τρεις κυρίαρχοι όμιλοι -Epsilon Net, Entersoft και SoftOne- με την πρώτη να συμμαχεί με την Εθνική Τράπεζα και τον κολοσσό της General Atlantic και τις άλλες δύο να ελέγχονται πλέον από τους ίδιους βασικούς μετόχους. Πάντως, σύμφωνα με τις δηλώσεις των CEO και των τριών αυτών εταιρειών, κάθε μία έχει ως στρατηγική τη συνέχιση των εξαγορών άλλων επιχειρήσεων.

Για επιλεκτικές εξαγορές επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε κάθετες αγορές λογισμικού, έχει αναφερθεί και η Unisystems, θυγατρική εταιρεία της εισηγμένης Quest Holdings.

Ένας από τους τέσσερις πυλώνες ανάπτυξης της Profile κατά τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον πρόεδρό της Χαράλαμπο Στασινόπουλο, είναι η εξαγορά εταιρειών στο εξωτερικό, με τη διοίκηση της εισηγμένης να έχει προχωρήσει σε σειρά επαφών προς αυτή την κατεύθυνση. Στρατηγική του Ομίλου είναι η εξαγορά να γίνει σε γεωγραφικές περιοχές όπου η εισηγμένη εταιρεία δεν έχει παρουσία (π.χ. ισπανόφωνες χώρες, Γερμανία, κ.λπ.), ή/και σε εταιρείες που έχουν συμπληρωματικές λύσεις με αυτές της Prοfile.

Ο όμιλος Ideal κατέχει σημαντική θέση στον κλάδο της πληροφορικής, με τον πρόεδρο της εισηγμένης Λάμπρο Παπακωνσταντίνου να επισημαίνει ότι αν το σχήμα των επιχειρήσεων πληροφορικής που κατέχει σήμερα η εταιρεία του ήταν εισηγμένο στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, τότε θα ήταν το μεγαλύτερο από πλευράς κύκλου εργασιών και το δεύτερο από πλευράς EBITDA. Αυτή την περίοδο, η Ideal έχει -μεταξύ άλλων- εμβαθύνει τις συζητήσεις της με δύο εταιρείες από τον κλάδο της πληροφορικής και γενικότερα εστιάζει το ενδιαφέρον της σε τομείς όπως το cyber security, το cloud και το λογισμικό- δημιουργώντας συνέργειες, προσθέτοντας προσφερόμενες λύσεις και υπηρεσίες και εξυπηρετώντας ένα πολύ μεγάλο φάσμα των αναγκών των πελατών.

Το ενδιαφέρον της για εξαγορές έχει εκδηλώσει και η Space Hellas. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας Σπύρο Μανωλόπουλο, στρατηγική της Space Hellas δεν είναι μόνο η εκμετάλλευση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά παράλληλα η δημιουργία προϋποθέσεων έτσι ώστε η ανάπτυξη των επόμενων ετών να είναι διατηρήσιμη και μετά την ολοκλήρωση των προαναφερθέντων Κοινοτικών προγραμμάτων.

Στα πλαίσια αυτά, εστιάζει -μεταξύ άλλων- στην περαιτέρω διείσδυσή του ομίλου στο μέτωπο του λογισμικού, στην επέκτασή της στο εξωτερικό, αλλά και στο λανσάρισμα στην αγορά οκτώ νέων προϊόντων λογισμικού που έχουν αναπτυχθεί από τον ίδιο τον όμιλο.

Η Q&R προτίθεται να διαθέσει 19 εκατ. ευρώ -θα χρηματοδοτηθούν από τη δρομολογούμενη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου- προκειμένου να προχωρήσει σε εξαγορές, με το διευθύνοντα σύμβουλο της εισηγμένης Παναγιώτη Πασχαλάκη να έχει δηλώσει πως οι επαφές με άλλες επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει (αφορούν την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού), και με την εισηγμένη να εστιάζει σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το cyber security και το fintech.

O Διονύσης Χιντζίδης, διευθύνων σύμβουλος της Performance Technologies επιβεβαίωσε το στόχο της εταιρείας του για την απόκτηση άλλων επιχειρήσεων, σημειώνοντας πως υπάρχουν ενδιαφέροντα σχήματα προς εξαγορά, με την εισηγμένη να εστιάζει το ενδιαφέρον της στους τομείς του security και του software development με στόχο την πρόσβαση σε συμπληρωματικές λύσεις με τις δικές της.

Τη διάθεσή της να προχωρήσει σε εξαγορές έχει δηλώσει επίσης κατά καιρούς και η Real Consulting.

Related posts

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ολοκληρώθηκαν αιολικά πάρκα 40 MW στη Δυτική Μακεδονία

admin

Lidl Ελλάς: Θα φροντίσουμε να μην υπάρξει συνέχεια με την 70χρονη

admin

Aegean: Χαμηλές πτήσεις και στο 2ο τρίμηνο

admin

Τι λέει ο ΟΣΕ για τα προβλήματα στην κυκλοφορία των τρένων την Πέμπτη

admin

Στρατηγική συνεργασία Siemens και ΚΑΥΚΑΣ για την εγχώρια αγορά μέσης τάσης

admin

Αναδιάθρωση στον Σαράντη, νέος CEO ο Γιάννης Μπούρας

admin

Το Δημόσιο πουλά το 22% της Εθνικής στην… καλύτερη στιγμή της

admin

ΣΙΔΜΑ: Στα €16,47 εκατ. τα EBITDA στο εξάμηνο

admin

Ασπίς Πρόνοια: Δύο νέες καταβολές μέσα στο έτος αναμένουν οι δικαιούχοι

admin