Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ερυθρά Θάλασσα: Διασώθηκε το πλήρωμα του ελληνόκτητου φορτηγού Tutor

Η Κεντρική Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι διέσωσε το πλήρωμα του υπό ελληνική σημαία φορτηγού Tutor που χτυπήθηκε από τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης στις 12 Ιουνίου στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το ελληνόκτητο φορτηγό Tutor, υπό σημαία Λιβερίας, που μετέφερε κάρβουνο, είχε εγκαταλειφθεί  από το πλήρωμά του την Τετάρτη, αφού μπήκε νερό μετά το πλήγμα που δέχτηκε από τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας (USV) “λευκού χρώματος και μήκους πέντε ως επτά μέτρων” και πύραυλο, ανέφερε νωρίτερα η βρετανική υπηρεσία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας (UKMTO). Έκτοτε το Tutor πλέει ακυβέρνητο στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στον Κόλπο του Άντεν πλέει ακυβέρνητο και φλεγόμενο και δεύτερο φορτηγό που χτυπήθηκε από πυραύλους τους οποίους εξαπέλυσαν από το έδαφος της Υεμένης οι αντάρτες Χούθι και πλέον έχει εγκαταλειφθεί από το πλήρωμά του.

Πρόκειται για το φορτηγό Verbena,  υπό σημαία Παλάου, ουκρανικής ιδιοκτησίας, που διαχειριζόταν πολωνική ναυτιλιακή εταιρεία. Το πλήρωμα του Verbena επιβίβασε και διέσωσε παραπλέον εμπορικό πλοίο, το Anna Meta, ανέφερε μέσω X το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, “κεντρική διοίκηση”) ενώ υπογράμμισε, σε επικριτικό τόνο, ότι “η ιρανική φρεγάτα IRIN Jamaran βρισκόταν οκτώ ναυτικά μίλια από το Verbena”, μολαταύτα “δεν ανταποκρίθηκε στο σήμα κινδύνου” που εξέπεμψε το πλήρωμα.

Εκπρόσωπος των Χούθι ανέφερε σε μήνυμά του στο Telegram πως το Verbena οδεύει να βυθιστεί στον Κόλπο του Άντεν ενώ το Tutor “κινδυνεύει να βουλιάξει εντός ωρών”.

Οι αντάρτες Χούθι που ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης έχουν εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις με drones και πυραύλους εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν από τον περασμένο Νοέμβριο, σε ένδειξη “αλληλεγγύης” προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας σοβαρό πρόβλημα στο παγκόσμιο εμπόριο διά θαλάσσης στην περιοχή αυτή στρατηγικής σημασίας. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό τους, οι Χούθι “αφιερώνουν” τις επιθέσεις στα δυο πλοία “στους αδελφούς μας που πολεμούν στη Λωρίδα της Γάζας” και επαναλαμβάνουν “την προειδοποίησή τους προς όλες τις εταιρείες όσον αφορά τις συνέπειες που έχουν οι δοσοληψίες με το Ισραήλ και η μετάβαση των πλοίων τους σε λιμάνια της Παλαιστίνης”.

Διαβάστε ακόμη:

Related posts

Μετανάστες: Αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στο Μεξικό την 27η Δεκεμβρίου

admin

Ρωσία: Η αναστολή χρηματοδότησης της UNRWA είναι μια “συλλογική τιμωρία” των Παλαιστινίων

admin

Μπάιντεν: Περιπλέκονται οι συνομιλίες για την επίτευξη εκεχειρίας μετά τη σημερινή αιματοχυσία στη Γάζα

admin

Η Ουκρανία αναμένει να λάβει φέτος οικονομική στήριξη ύψους 11,8 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ

admin

Κολομβία: Ισχυρός σεισμός αναστάτωσε τους κατοίκους της Μπογοτά

admin

Foxconn: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις ο προμηθευτής της Apple παρά την κάμψη κερδοφορίας

admin

Ισραήλ: Ο αρχηγός πολεμικής αεροπορίας βλέπει απειλή για την ασφάλεια στις μεταρρυθμίσεις Νετανιάχου

admin

Επίθεση με drone στο Ιράκ: Νεκροί οι ηγέτες της Καταΐμπ Χεζμπολάχ

admin

Με κυρώσεις απειλεί η Ουάσινγκτον τη Βόρεια Κορέα εάν παραδώσει όπλα στη Ρωσία

admin