Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Πράσινο φως στην συγχώνευση Attica Bank-Παγκρήτιας

Σε συνεδρίαση του Τμήματος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις 30 Αυγούστου 2024 (Απόφαση 855/2024), αποφασίστηκε ομόφωνα η έγκριση της συγκέντρωσης που αφορά αφενός, τη συγχώνευση με απορρόφηση της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΤΡ-ΖΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ από την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία ATTICA BANK ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΡ-ΖΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, κατά την έννοια του άρθρου 5, παράγραφος 2, περίπτωση (α) του Ν. 3959/2011και, αφετέρου, την απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου από την εταιρεία Thrivest Holding LTD επί της επιχείρησης που θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση της ανωτέρω συγχώνευσης, κατά την έννοια του άρθρου 5, παράγραφος 2, εδάφιο (β) του Ν. 3959/2011.

Η εν λόγω συγκέντρωση αφορά τον ευρύτερο τραπεζικό κλάδο και ειδικότερα τις αγορές α) των καταθέσεων και χορηγήσεων λιανικής τραπεζικής, β) των καταθέσεων και χορηγήσεων επιχειρηματικής τραπεζικής, γ) των καρτών πληρωμών (έκδοση και αποδοχή), δ) της πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων (factoring), στ) της διάθεσης αμοιβαίων κεφαλαίων – ΟΣΕΚΑ (mutual funds-UCITS), ζ) των χρηματιστηριακών υπηρεσιών (financial market services) και η) της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.

Στην συγκέντρωση δεν υφίστανται επηρεαζόμενες αγορές σε οριζόντιο ή/και κάθετο επίπεδο, καθώς σε καμία εκ των ανωτέρω σχετική αγορά δεν πληρούνται σωρευτικά τα κριτήρια α) δραστηριοποίησης τουλάχιστον δύο (2) εκ των συμμετεχουσών εταιρειών και συνολικού μεριδίου αγοράς τουλάχιστον 15% (όσον αφορά στις οριζόντιες αγορές) ή β) δραστηριοποίησης μίας τουλάχιστον εκ των συμμετεχουσών εταιρειών και συνολικού μεριδίου αγοράς τουλάχιστον 25% (όσον αφορά στις κάθετες αγορές).

Η συγκέντρωση δεν οδηγεί σε κάθετες σχέσεις μεταξύ των μερών, δεδομένου ότι οι δραστηριότητες ενός μέρους της συναλλαγής δεν βρίσκονται σε αγορά ανώτερης ή κατώτερης οικονομικής βαθμίδας σε σχέση με τις δραστηριότητες άλλου μέρους της συναλλαγής. Επίσης, από τα στοιχεία του φακέλου της συγκέντρωσης δεν προκύπτουν διαγώνιες επιπτώσεις (conglomerate effects).

Δυνάμει των ανωτέρω, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, σε Τμήμα, ομόφωνα εγκρίνει την κατ’ άρθρο 8 παρ. 3 του Ν. 3959/2011 γνωστοποιηθείσα συγκέντρωση που αφορά, αφενός, στην συγχώνευση των ανωνύμων εταιρειών με την επωνυμία «ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΤΡ-ΖΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και την επωνυμία «ATTICA BANK ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΡ-ΖΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», με απορρόφηση της πρώτης από τη δεύτερη και, αφετέρου, στην απόκτηση από την «THRIVEST HOLDING LTD» αποκλειστικού ελέγχου επί του συνόλου της επιχείρησης «ATTICA BANK ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΡ-ΖΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης της με την «ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΤΡ-ΖΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», δεδομένου ότι η εν λόγω συγκέντρωση, παρ’ ότι εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παραγράφου 1 του άρθρου 6 Ν. 3959/2011, δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες, ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επιμέρους αγορές στις οποίες αφορά.

Related posts

Intercontinental International ΑΕΕΑΠ: Κέρδη 1,46 εκατ. από συνεχιζόμενες δραστηριότητες

admin

Prodea: Η στροφή στις τουριστικές αναπτύξεις και τα project που τρέχουν

admin

Τα επόμενα βήματα που κρίνουν την τύχη της Attica Bank

admin

INFORM: Αύξηση 68,8% στις πωλήσεις 9μήνου

admin

ΕΤΕ: Οι δύο παράμετροι που θα κρίνουν το νέο placement

admin

Eυρωπαϊκό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας στο Βέλγιο ανοίγει η Mastercard

admin

Υπερταμείο: Ο Γιώργος Σπηλιόπουλος νέος CEO των Συγκοινωνιών Αθηνών

admin

Πάνω από 160.000 συνδρομητές στην υπηρεσία Skroutz Plus

admin

Cosmos Business Systems: Εξαγόρασε τα ποσοστά των Vodafone και Infoquest ο βασικός μέτοχος

admin