Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστροφή Πολάκη, «διαγραφή» ΣΥΡΙΖΑ

Η επανένταξη του Παύλου Πολάκη στην ΚΟ συνοδεύεται από παρασκηνιακές διεργασίες που περισσότερο υπηρετούν το πλάνο της κομματικής ηγεσίας και λιγότερο τους σχεδιασμούς του βουλευτή Χανίων, όπως φάνηκε άλλωστε και από την αντίδρασή του. «Δεν είμαι κανένα παιδάκι να με διαγράφουν και να με επαναφέρουν»: αυτή η φράση του Παύλου Πολάκη είναι ενδεικτική και για τις σχέσεις που επικρατούν σ’ αυτήν τη φάση ανάμεσα στον άρτι επανενταχθέντα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ πρώην υπουργό και στον Στέφανο Κασσελάκη. Με μια κίνηση που θέλει συμβολικά να δείξει πως η πολιτική διαφωνία που εκφράζεται στα όργανα είναι σεβαστή, η προεδρική πλευρά επιχειρεί να διαχωρίσει και τη στάση που κρατάει ο Πολάκης από αυτήν που κρατούν οι «87» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, που επίσης εγείρουν θέμα αμφισβήτησης του Κασσελάκη – και για τους οποίους το ύφος της ηγεσίας παραμένει περισσότερο αυστηρό.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αιφνιδιάστηκαν από την τόσο σύντομη επιστροφή του Πολάκη στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ακόμα και προεδρικοί βουλευτές έδειχναν αμηχανία μετά την ανακοίνωση της απόφασης Κασσελάκη. Μόλις δύο ώρες πριν από τη σχετική ενημέρωση της Βουλής, άλλωστε, ακόμη και η εκπρόσωπος του κόμματος Βούλα Κεχαγιά φάνηκε να κινείται σε διαφορετικό μήκος κύματος για την επιστροφή του βουλευτή. Η χείρα φιλίας που απλώθηκε προς την πλευρά του Πολάκη είχε δύο πράξεις: η πρώτη ήταν η απομάκρυνση της Αθηνάς Λινού από την Κοινοβουλευτική Ομάδα έπειτα από τις καταγγελίες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας και η δεύτερη ήρθε χθες, με την επανένταξή του στην ΚΟ. Για την κίνηση αυτή είχε προηγηθεί συζήτηση του Στέφανου Κασσελάκη με τον νέο πρόεδρο της ΚΟ Νίκο Παππά, ενώ τον δικό του ρόλο για τη χθεσινή εξέλιξη φαίνεται ότι έχει παίξει και ο διευθυντής του προεδρικού γραφείου, Μανώλης Καπνισάκης, ο οποίος αποτελεί σταθερό δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στον Κασσελάκη και τον Πολάκη.

Δεν κάνει πίσω

«Υπέστη μία ποινή ο Παύλος Πολάκης για θέματα συμπεριφοράς, έκλεισε αυτός ο κύκλος, προχωράμε», ανέφερε ο επικεφαλής της ΚΟ, Νίκος Παππάς, στη Βουλή – εκείνος ήταν που ανέλαβε και την ενημέρωση του Πολάκη για την επάνοδό του στην κοινοβουλευτική αξιωματική αντιπολίτευση, μέσω τηλεφώνου. Αυτό δεν σημαίνει πως ο σκοπός επετεύχθη, καθώς ο Πολάκης κατέστησε από την αρχή σαφές πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω όσον αφορά τις αλλαγές που θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν στο κόμμα ή προς την κριτική του προς τον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου: «Δεν αλλάζει η ποιοτική εκτίμηση που έχω κάνει για την ανάγκη δυναμικής αντιπολίτευσης. Ο,τι έχω πει ισχύει, τα υπόλοιπα θα τα πούμε στην Κεντρική Επιτροπή. Είστε μεγάλα παιδιά, είναι ξεκάθαρο αυτό που λέω. Θα τα πούμε προγραμματικά και αξιακά στην Κεντρική Επιτροπή», ανέφερε ο Πολάκης στο περιστύλιο, δείχνοντας πως η κατάθεση ή η υπερψήφιση μιας πρότασης μομφής απέναντι στον Κασσελάκη το Σαββατοκύριακο είναι ακόμα πάνω στο τραπέζι.

Το μήνυμα

Η κίνηση της Κουμουνδούρου δεν είχε ως κύριο αποδέκτη μόνον τον ίδιο τον Πολάκη – ως κίνηση κατευνασμού, έτσι κι αλλιώς, με το κλίμα που είχε δημιουργηθεί θα ήταν πολύ δύσκολο να λειτουργήσει, πράγμα που φέρεται ότι είχε καταστεί σαφές και στους ενδιάμεσους κρίκους αυτής της σχέσης, όπως στον Μανώλη Καπνισάκη. Η επιλογή Κασσελάκη να μη σηκώσει τους τόνους, ωστόσο, απευθύνεται καθαρά και σε ένα κομμάτι των υποστηρικτών του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, που υποστήριξαν τον νυν πρόεδρο απέναντι στην Αχτσιόγλου, αλλά και στην έμμεση διαμάχη του με τον Αλέξη Τσίπρα στο τελευταίο συνέδριο του κόμματος και δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι τη διαγραφή του από την ΚΟ. Το «κλείσιμο» του ματιού εκ μέρους της ηγεσίας, πάντως, μπορεί να μην αποδώσει στο πιο κλειστό ακροατήριο της Κεντρικής Επιτροπής, στο οποίο οι «πολακικοί» αναμένεται να ακολουθήσουν τη σκληρή γραμμή του Πολάκη, ο οποίος αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του στη συνεδρίαση. Τις ακριβείς κινήσεις τους θα αποφασίσουν την τελευταία στιγμή και οι «87», θέλοντας να κρατήσουν το χαρτί του αιφνιδιασμού – δεν αποκλείεται, ωστόσο, εκείνοι και ο Πολάκης να βρεθούν να υπερψηφίζουν την ίδια πρόταση μομφής, στην περίπτωση που αυτή δεν συνοδεύεται από πολιτική κατεύθυνση ή περιεχόμενο και αφορά την προσφυγή στη βάση για επιβεβαίωση ή αλλαγή της ηγεσίας.

Related posts

Αδωνις Γεωργιάδης: Είχε τροχαίο μαζί με την Ευγενία Μανωλίδου

admin

Γράμμα από την ΑΔΑΕ για τη «φραγή» από την ΕΥΠ

admin

5η Συνάντηση Κορυφής χωρίς αυταπάτες

admin

Σεισμός στην Τουρκία: Επικοινωνία Δένδια με Τσαβούσογλου μετά τα φονικά Ρίχτερ

admin

Οικονόμου: Κανονικά στα ψηφοδέλτια της ΝΔ ο παραιτηθείς Κώστας Καραμανλής

admin

Ρωσία: Διάβημα διαμαρτυρίας του ΥΠΕΞ για την απέλαση των Ελλήνων διπλωματών

admin

Μυλωνάκης: «Φεύγω για την άδικη συμπεριφορά» – Δεύτερη αποχώρηση από την Ελληνική Λύση

admin

Τουρκική «σφήνα» στο Νότιο Αιγαίο

admin

Οι Γάλλοι επιστρέφουν για τις κορβέτες τη μέρα που ο Μητσοτάκης συναντά τη Μελόνι

admin