Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εξαγόρασε την Harder Digital η Theon, εκρηκτική αύξηση μεγεθών στο εξάμηνο

Η ΤΗΕΟΝ ΙΝΤΕRNATIONAL PLC (THEON) ανακοινώνει την απόκτηση του 60% της Harder Digital group (Harder Digital), προχωρώντας σε επένδυση ύψους €34 εκατομμυρίων.

Ο όμιλος Harder Digital, σημειώνει η σχετική ανακοίνωση, αποτελεί έναν εξειδικευμένο κατασκευαστή λυχνιών ενίσχυσης φωτός (Image Intensifier Tubes – ΙΙΤ) με δραστηριοποίηση κυρίως στη Γερμανία. Η κίνηση αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα στις προσπάθειες της THEON να διασφαλίσει την εφοδιαστική της αλυσίδα, με την εταιρία να εργάζεται επίσης πάνω σε μακροπρόθεσμες εμπορικές συμφωνίες με τους βασικούς της προμηθευτές.

Η εξαγορά αυτή, η οποία είναι σύμφωνη με τις στρατηγικές προτεραιότητες που επικοινωνήθηκαν κατά τη διαδικασία εισαγωγής των μετοχών της ΤΗΕΟΝ στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη περίοδο καθώς οι παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις και οι αναδυόμενες απειλές έχουν δημιουργήσει μια ευαίσθητη ισορροπία προσφοράς και ζήτησης στον τομέα του Night Vision. Η συγκεκριμένη εξαγορά αναμένεται να προσφέρει πολλά οφέλη στη THEON, συμπεριλαμβανομένων των παρακάτω:

  • Επιτρέπει στη THEON να ενοποιήσει κάθετα ένα κρίσιμο στοιχείο στην αλυσίδα παραγωγής των συστημάτων Νυχτερινής Όρασης, ενισχύοντας τη λειτουργική ασφάλεια και ευελιξία.
  • Δίνει στη THEON περαιτέρω πρόσβαση σε εξειδικευμένες τεχνολογίες, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη νέων προϊόντων μέσω πρόσθετων δυνατοτήτων του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρίας.

Επισημαίνεται, ότι η εξαγορά αυτή δεν αναμένεται να επηρεάσει τη σχέση με τους υφιστάμενους προμηθευτές της THEON, διασφαλίζοντας τη διατήρηση των ισχυρών συνεργασιών της. Η THEON θα συνεχίσει και θα επεκτείνει επίσης τις συνεργασίες της με άλλους Ευρωπαίους και Αμερικανούς κατασκευαστές λυχνιών ενίσχυσης φωτός.

Η εξαγορά θα πραγματοποιηθεί με εισφορά κεφαλαίου ύψους €34 εκατ., που συνεπάγεται έναν μέσο μονοψήφιο πολλαπλασιαστή του αναμενόμενου EBITDA για το έτος 2026. Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων θα διατεθεί για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων παραγωγής της Harder Digital και την αύξηση της δυναμικής των γραμμών παραγωγής λυχνιών 3ης γενιάς κυρίως στη Γερμανία και στη Λετονία. Τα υπόλοιπα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την οικονομική αναδιάρθρωση της εταιρίας.

Η Harder Digital, η οποία λειτουργεί αυτή τη στιγμή σε επίπεδα σημαντικά κάτω από τη μέγιστη ικανότητά της, στοχεύει σε πωλήσεις ύψους €17 εκατομμυρίων με περιθώριο EBITDA 10% για το 2024. Στον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, αναμένεται να τριπλασιάσει τις πωλήσεις της μέχρι το 2028, επιτυγχάνοντας περιθώριο κέρδους αντίστοιχο με αυτό της THEON, μετά την αποκατάσταση της πλήρους παραγωγικής της ικανότητας και την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. Αυτό συμβαδίζει επίσης με την αναμενόμενη αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης, και καθιστά αναγκαίο για τη THEON να συνεχίσει τη μακρόχρονη συνεργασία της με τους λοιπούς κατασκευαστές λυχνιών. Η THEON προμηθεύεται αυτή τη στιγμή σχεδόν το 50% της παραγωγής της Harder Digital, γεγονός που αναμένεται να συνεχιστεί, ενώ η υπόλοιπη παραγωγή θα εξακολουθήσει να διατίθεται σε τρίτους.

Η εξαγορά, που υπόκειται στις συνήθεις εγκρίσεις από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2024 και προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου με διαθέσιμα κεφάλαια, τα οποία θα αξιοποιηθούν σε διάστημα δύο ετών.

Ο Κρίστιαν Χατζημηνάς, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της THEON, δήλωσε για την εξαγορά: «Είμαστε υπερήφανοι που ανακοινώνουμε την πρώτη μας σημαντική συναλλαγή συγχωνεύσεων και εξαγορών (Μ&Α), η οποία αποτελεί πρώτα και κύρια μία -οικονομικά – ελκυστική εξαγορά. Συνεργαζόμαστε με την Harder Digital και την τρέχουσα διοίκησή της εδώ και πολλά χρόνια, και είμαστε ενθουσιασμένοι που τους καλωσορίζουμε στην οικογένεια της THEON.

Αυτή είναι η πρώτη κίνηση στο πλαίσιο υλοποίησης της στρατηγικής μας ανάπτυξης, που ανακοινώσαμε κατά τη διαδικασία της εισαγωγής των μετοχών της εταιρίας στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ νωρίτερα αυτή τη χρονιά. Η συγκεκριμένη εξαγορά θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε μερική καθετοποίηση στον βασικό μας τομέα δραστηριοποίησης, αυτόν της νυχτερινής όρασης, και παράλληλα να ενισχύσουμε την παρουσία της THEON στη Γερμανία και την περιοχή της Βαλτικής, που αποτελούν κάποιες από τις βασικές μας αγορές. Η υλοποίηση της παγκόσμιας επέκτασής μας αναμένεται να συνεχιστεί με επιπλέον εξαγορές, από μία μεγάλη λίστα εταιριών στόχων που έχουμε εντοπίσει, περιλαμβάνοντας αρκετές εταιρίες στη Γερμανία.»

Η Harder Digital ιδρύθηκε το 1999, με έδρα το Woltersdorf της Γερμανίας και θυγατρικές εταιρίες στη Γερμανία, τη Σερβία και τη Λετονία. Η Harder Digital έχει γίνει μία από τις λίγες εταιρίες στον τομέα της Ενίσχυσης Φωτός, καλύπτοντας ένα εύρος Gen I, Gen II και Gen III, καθώς και ειδικά κατασκευασμένες λυχνίες ενίσχυσης φωτός (ΙΙΤ) και εξαρτήματα. Η Harder Digital εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 30 χώρες παγκοσμίως.

Τα αποτελέσματα εξαμήνου

Η THEON παρουσίασε ισχυρή εμπορική επίδοση κατά το Α’ εξάμηνο του 2024, όπως γνωστοποιεί η εταιρεία σε δεύτερη ανακοίνωσή της.

Οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 35,1% σε σύγκριση με το Α’ εξάμηνο του 2023, ανερχόμενες στα €77 εκατομμύρια, με την ανάπτυξη να αναμένεται να επιταχυνθεί στο δεύτερο μισό του έτους. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών ύψους €427 εκατομμυρίων προσφέρει καλή προβλεψιμότητα για την περίοδο 2024-2025.

Η THEON βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση ως προς τις τρέχουσες και επερχόμενες διαγωνιστικές διαδικασίες παγκοσμίως, και αναμένει αύξηση του ανεκτέλεστου υπόλοιπου κατά το Β’ εξάμηνο του έτους.

Η εταιρία σημείωσε έσοδα ύψους €152,4 εκατομμυρίων το Α’ εξάμηνο του 2024, σημειώνοντας αύξηση 161% σε σύγκριση με το Α’ εξάμηνο του 2023 (€58,5 εκατομμύρια), χάρη σε προσφάτως υπογεγραμμένα συμβόλαια και την άσκηση δικαιωμάτων προαίρεσης σε υφιστάμενες συμβάσεις.

Η THEON κατέγραψε ισχυρή κερδοφορία το Α’ εξάμηνο του 2024, με αύξηση 252,6% στα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (Adjusted EBITDA), ανερχόμενα στα €38 εκατομμύρια, και αύξηση 270,3% στα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων και φόρων (Adjusted EBIT), ανερχόμενα στα €36,9 εκατομμύρια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την επίτευξη περιθωρίου προσαρμοσμένων κερδών προ τόκων και φόρων (EBIT margin) ύψους 24,2%, έναντι 17,1% του Α’ εξαμήνου του 2023, επιτυγχάνοντας ήδη τους στόχους κερδοφορίας για το οικονομικό έτος 2024.

Στις 30 Ιουνίου 2024, οι κεφαλαιακές δαπάνες της THEON ανήλθαν σε €5,1 εκατομμύρια ευρώ, σε αντιστοιχία με τις προβλέψεις για ολόκληρο το έτος ύψους €10 εκατομμυρίων. Η καθαρή ταμειακή θέση στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024 ανήλθε σε €53,3 εκατομμύρια.

Τον Ιούλιο του 2024, η THEON προέβη σε διανομή μερίσματος ύψους €14,4 εκατομμυρίων (€0,206 ανά μετοχή).

Ο Κρίστιαν Χατζημηνάς, Ιδρυτής και CEO της THEON, σχολίασε τα αποτελέσματα του Ά εξαμήνου: «Είμαστε ικανοποιημένοι τόσο με τη στρατηγική, όσο και με την οικονομική πρόοδο που σημειώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2024. Οι νέες παραγγελίες αναμένεται να επιταχυνθούν κατά τη διάρκεια του Β΄εξαμήνου σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική και την ισχυρή ζήτηση της αγοράς για τα προϊόντα μας. Ως εκ τούτου, η THEON βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση για το δεύτερο εξάμηνο του έτους και η Διοίκηση διατηρεί την εμπιστοσύνη της ότι θα επιτύχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα του οικονομικού έτους 2024».

Related posts

Διάκριση του Ομίλου Αttica με 6 βραβεία στα Tourism Awards 2024

admin

Νέο mobile app από την ΕΛΤΑ Courier

admin

ΔΙΑΣ Α.Ε.: Δύο νέα ανεξάρτητα μέλη μπαίνουν στο Διοικητικό Συμβούλιο

admin

Το πρώτο ελληνικό ενεργειακό Α/Κ Επιχειρηματικών Συμμετοχών

admin

Intralot: Στα 59,5 εκατ. ευρώ τα EBITDA πρώτου εξαμήνου

admin

Ιλυδα: Βελτίωση λειτουργικών κερδών το 2023, προτείνει μέρισμα 0,02 ευρώ ανά μετοχή

admin

Κορωνοϊός: Γιατί είναι πιο ευάλωτοι όσοι δουλεύουν νυχτερινές βάρδιες

admin

Attica Bank: Χαμηλότοκα δάνεια σε ΜμΕ μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας

admin

Αναδιάρθρωση δανείων και ενέσεις ρευστότητας στην HQF

admin