Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελαστρον: Οι πωλήσεις τρέχουν, αλλά τα περιθώρια ροκανίζονται

Με αύξηση του όγκου των πωλήσεων κατά 25%, του κύκλου εργασιών κατά 10% και του EBITDA κατά περίπου 70% τρέχει μέχρι τώρα η φετινή χρονιά. Ωστόσο παρά την εντυπωσιακή αύξηση σε ποσοστό περιθώριο λειτουργικού κέρδους εξακολουθεί -όπως και πέρυσι- να κινείται σε χαμηλά επίπεδα εξ’ αιτίας της συνεχιζόμενης πτωτικής πορείας της τιμής του χάλυβα.

Αυτά ανέφερε ο Chief Financial Officer (CFO) της εισηγμένης εταιρείας Βασίλης Μάνεσης, προσθέτοντας πως στον βαθμό που δεν παρατηρηθεί κάποια μεταβολή στην τιμή του μετάλλου, η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί και κατά το δεύτερο φετινό εξάμηνο.

Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, σε αντίθεση με την υποτονική διεθνή ζήτηση, η εγχώρια αγορά κινείται σαφώς ανοδικά επηρεασμένη από την πορεία της οικοδομικής-κατασκευαστικής δραστηριότητας και των επενδύσεων γενικότερα, με την Έλαστρον:

  • Να συνεχίζει να ανεβάζει το ύψος των εξαγωγών της ( 18% πέρυσι, αποτελούν πλέον γύρω στο 33% των συνολικών της πωλήσεων, όταν προ δεκαετίας το ποσοστό αυτό κυμαινόταν γύρω στο 10%).
  • Να προχωρεί σε επενδύσεις που αυξάνουν το capacity (πχ νέα γραμμή παραγωγής σωλήνων, απόκτηση όμορων εκτάσεων 33 στρεμμάτων στη μονάδα του Ασπροπύργου, κ.λπ.) και τονώνουν την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της.
  • Να έχει ξεκινήσει από πέρυσι να χρησιμοποιεί προϊόντα αντιστάθμισης (σε μικρό βαθμό) του κινδύνου απέναντι στις μεταβολές της τιμής του χάλυβα, με πρόθεση να αυξήσει το ποσοστό κάλυψης του κινδύνου κατά τα επόμενα χρόνια.

Τέλος, η διοίκηση της εταιρείας απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μετόχων, μεταξύ άλλων σημείωσε:

  1. Μέχρι την επόμενη τακτική συνέλευση θα έχουν αποφασίσει το πώς θα μπορούσε να γίνει χρήση των ιδίων μετοχών της εισηγμένης. Μέχρι σήμερα, η εταιρεία κατέχει 271.972 ίδιους τίτλους με μέσο κόστος κτήσης τα 2,55 ευρώ (χθεσινό κλείσιμο στα 2,03 ευρώ) και η διοίκηση επιθυμεί να συνεχίσει να αγοράζει μετοχές της με στόχο την τόνωση της εμπορευσιμότητας του τίτλου στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, αλλά και επειδή θεωρεί την τρέχουσα αποτίμηση χαμηλή (έντονη υστέρηση μεταξύ τρέχουσας και λογιστικής αξίας του τίτλου που κυμαίνεται στα 4,7 ευρώ).
  2. Η περυσινή επιδείνωση των αποτελεσμάτων της θυγατρικής της (σε συνεργασία με τα Πλαστικά Θράκης) Θερμοκήπια Θράκης οφείλεται στα έξοδα που σχετίζονται με το υλοποιούμενο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας και αφορά την αύξηση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων κατά 130. Μέχρι σήμερα έχει υλοποιηθεί περίπου το 50% της επένδυσης, με το project να ολοκληρώνεται έως το τέλος του 2025 και τα αποτελέσματά του να γίνονται ορατά ουσιαστικά από το 2026.

Να σημειωθεί πως πέρυσι, η Έλαστρον είχε εγγράψει έκτακτα κέρδη από τη ρευστοποίηση παράγωγου προϊόντος που αφορούσε το κλείδωμα επιτοκίου (Interest Rate Swap).

Related posts

Γ. Στάσσης: Στόχος να γίνει η ΔΕΗ κορυφαίος παίκτης στη ΝΑ Ευρώπη

admin

Cosmote: Νέο πρόγραμμα με απεριόριστη ομιλία για επαγγελματίες και επιχειρήσεις

admin

Τζίρο 100 εκατ. ευρώ περιμένει η Χήτος το 2023

admin

Ολοκληρώθηκε το ψηφιακό πορτοφόλι από την Cognity

admin

Verimpact: Συμμετοχή σε εκδήλωση για τη βιωσιμότητα στο συνέδριο της UNESCO

admin

ΝΙΚΑΣ: Η πρώτη εταιρεία αλλαντικών στην Ελλάδα με 100% ανακυκλώσιμες συσκευασίες

admin

Ιατρικό: Στο Ιασώ πουλήθηκε η ΓΑΙΑ

admin

Ιστορικό ρεκόρ για Πειραιά το 2023 στον κλάδο της κρουαζιέρας

admin

Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών ο Άλμπερτ Μπουρλά

admin