Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

ΕΚΤ: Πιο αισιόδοξοι οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό

Οι καταναλωτές της ευρωζώνης συνέχισαν να μειώνουν τις προσδοκίες τους για τον πληθωρισμό και έγιναν επίσης πιο αισιόδοξοι για τις προοπτικές απασχόλησης, παρόλο που εξακολουθούσαν να βλέπουν οικονομική συρρίκνωση μπροστά τους, έδειξε νέα έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο πληθωρισμός μειώθηκε ραγδαία από διψήφιο ποσοστό στα τέλη του 2022, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τον βλέπουν τώρα να κυμαίνεται εκατέρωθεν του 2,5% για το υπόλοιπο του έτους, προτού υποχωρήσει στον στόχο του 2% στα τέλη του 2025.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι απόψεις των καταναλωτών δεν ήταν πολύ διαφορετικές, καθώς μείωσαν τις προσδοκίες τους για την αύξηση των τιμών για το επόμενο έτος στο 2,8% τον Μάιο από 2,9% έναν μήνα νωρίτερα και μείωσαν την πρόβλεψή τους για τα επόμενα τρία χρόνια στο 2,3% από 2,4%.

Οι προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη τους επόμενους 12 μήνες παρέμειναν αμετάβλητες στο -0,8%, ενώ οι προσδοκίες για το ποσοστό ανεργίας μειώθηκαν στο 10,7% από 10,9%, όπως προκύπτει από την έρευνα καταναλωτικών προσδοκιών της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια από τα υψηλά επίπεδα-ρεκόρ στις αρχές Ιουνίου και σηματοδότησε περαιτέρω κινήσεις στο μέλλον καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί. Ωστόσο, δεν δεσμεύτηκε για τον χρόνο της επόμενης μείωσης και τα σχόλια των φορέων χάραξης πολιτικής υποδηλώνουν ότι ένα βήμα δεν θα εξεταστεί καν πριν από τον Σεπτέμβριο, το νωρίτερο.

Related posts

Στήριξη στους πυρόπληκτους από την Παγκρήτια Τράπεζα

admin

Παύλος Μυλωνάς – ΕΤΕ: Σύντομα τα τραπεζικά καταστήματα θα χρησιμεύουν μόνο για τις μεγάλες αποφάσεις του πελάτη

admin

Εθνική Τράπεζα: Προς πώληση ακίνητα αξίας ως 100 εκατ. ευρώ

admin

Eurobank: Καλύτερη τράπεζα στις υπηρεσίες Treasury & Cash Management

admin

Eurobank: Κέρδη 225,3 εκατ. στο τρίμηνο αναμένει η Optima, υποβαθμίζει σε neutral

admin

Πιο βαθιά ύφεση στην ευρωζώνη αναμένει η Deutsche Bank

admin

Πειραιώς: Επιστολές στους πελάτες της για την προστασία 1ης κατοικίας

admin

Πού βάζουν πέντε οίκοι τον πήχη για την Alpha Bank

admin

Goldman Sachs: Πτώση 46% στα κέρδη το πρώτο τρίμηνο

admin