Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στη Γαλλία – Εξελέγη βουλευτής ο Ολάντ: “Η Αριστερά νίκησε Ακροδεξιά και Μακρόν – Δεν ενδιαφέρομαι για τη θέση του πρωθυπουργού”

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23.30

Ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος εξελέγη βουλευτής στον β΄ γύρο στην 1η εκλογική περιφέρεια της Κορέζ με 43,29% των ψήφων, θα επιστρέψει στην Εθνοσυνέλευση, όπου εκλεγόταν από το 1988 έως το 1993 και στη συνέχεια από το 1997 έως το 2012, προτού εκλεγεί στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Σε δήλωσή του, ο κ. Ολάντ χαιρέτισε την εκλογή του και την αποτυχία του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού στην εκλογική του περιφέρεια.

Στη συνέχεια χαιρέτισε τη νίκη του μπλοκ του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου, θεωρώντας την ως αποτέλεσμα της “ενότητας της αριστεράς”, η οποία ανέλαβε τις ευθύνες της στο να αποτρέψει την άνοδο της ακροδεξιάς στην εξουσία, ενώ τόνισε την “ήττα της κεντρώας προεδρικής πλειοψηφίας”. Το αποτέλεσμα της συμμαχίας των αριστερών κομμάτων φέρνει “ικανοποίηση αλλά και ευθύνη”, σύμφωνα με τον ίδιο, καθώς το αριστερό μπλοκ διαθέτει “μόνο σχετική πλειοψηφία”.

Αργότερα, ο τέως επικεφαλής του γαλλικού κράτους δήλωσε ότι “δεν είναι υποψήφιος” για να σχηματίσει κυβέρνηση ως πρωθυπουργός, ωστόσο σκέφτεται “να είναι χρήσιμος” σε θέματα “εξωτερικής πολιτικής”.

“Για να είσαι σε μια κυβέρνηση, πρέπει να είσαι υποψήφιος για την ηγεσία της; Δεν είμαι”, είπε στο BFM-TV. “Πώς μπορώ να είμαι χρήσιμος; Έχοντας τα καθήκοντα που είχα, έχοντας έναν ορισμένο αριθμό απαιτήσεων για την εξωτερική πολιτική της χώρας μου, θα μπορούσα να είμαι χρήσιμος για τη διασφάλιση της διατήρησης των συμφερόντων της Γαλλίας”, πρόσθεσε.

“Δέχτηκα (…) να είμαι υποψήφιος στις εκλογές για να υπηρετήσω την πατρίδα μου, να αποτρέψω την άφιξη της Ακροδεξιάς (…) Δεν ήρθα στην Εθνοσυνέλευση για καμία θέση και το πεπρωμένο μου εκπληρώνεται . Άρα έχω μια πιο εξέχουσα ευθύνη από το να επιδιώκω να καταλάβω μια θέση σε μια κυβέρνηση”, δήλωσε επίσης στο LCI.

Ο Φρανσουά Ολάντ θα είναι ο δεύτερος πρώην αρχηγός του κράτους που θα συμμετάσχει στην Εθνοσυνέλευση, μετά τον Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν το 1984.

Related posts

Η Airbnb εξαγοράζει την startup τεχνητής νοημοσύνης GamePlanner.AI

admin

Ουκρανία: Αιφνιδιαστική επίσκεψη Μάικ Πενς στο Κίεβο

admin

ΗΠΑ: Υπερψηφίστηκε στη Γερουσία το νομοσχέδιο για τις βραχυπρόθεσμες δημόσιες δαπάνες

admin

Έντονες αντιδράσεις για την επιτάχυνση της παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου στο Ιράν

admin

Βρετανία: Δύο νεκροί από επιθέσεις στο καρναβάλι του Νότινγκ Χιλ

admin

Ισραήλ: Η πρότασή μας για τη Γάζα επιτρέπει επιστροφή όλων των ομήρων και εξόντωση της Χαμάς

admin

Επόμενος πολεμικός στόχος του Πούτιν το δολάριο

admin

Ο τυφώνας Ότις ενισχύεται στην κατηγορία 5 καθώς πλησιάζει απειλητικά την Ακαπούλκο, στη δυτική ακτή του Μεξικού

admin

Η στράτευση των υπερορθοδόξων Εβραίων “πονοκέφαλος” για τον Νετανιάχου και πιθανή αίτια ρήξης του κυβερνητικού συνασπισμού

admin