Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Εθνική: Ποια συστατικά δυνάμωσαν το ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο

Ο ρυθμός αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ επιταχύνθηκε στο 2,1% ετησίως το 1ο τρίμηνο του 2024 ( 0,7% σε τριμηνιαία βάση, στοιχεία με εποχική διόρθωση) από 1,3% το 4ο τρίμηνο του 2023 ( 0,3% τριμηνιαία), επιβεβαιώνοντας ότι η οικονομική δραστηριότητα ανακτά την ανοδική δυναμική της, μετά την προσωρινή επιβράδυνση κατά το 2ο εξάμηνο του 2023, εξηγούν οι αναλυτές της Εθνικής Τράπεζα στο οικονομικό δελτίο MacroFlash.

Η ελληνική οικονομία σημείωσε σημαντική υπεραπόδοση έναντι της Ευρωζώνης (αύξηση ΑΕΠ κατά 0,4% ετησίως την ίδια περίοδο) για 12o συνεχές τρίμηνο.

Η αναπτυξιακή επίδοση της ελληνικής οικονομίας το 1ο τρίμηνο υπερέβη την πρόβλεψή μας για ρυθμό ανάπτυξης 1,7% σε ετήσια βάση, το εν λόγω τρίμηνο (ETE: Σύντομη Ανάλυση – NBG Greece Macro Flash, 9 Απριλίου 2024).

Στη συγκεκριμένη ανάλυση είχαμε αναφερθεί σε πιθανότητα ισχυρότερης ανάπτυξης, επειδή στο υπόδειγμα προβλέψεών μας με βάση τη χρήση δεδομένων υψηλής συχνότητας οι ποσοτικές εκτιμήσεις επιβαρύνονταν δυσανάλογα από την πτώση του όγκου λιανικού εμπορίου τον Ιανουάριο του 2024 (-8,9% ετησίως), ενώ παράλληλα οι διαθέσιμοι δείκτες για υπηρεσίες − που εμφάνισαν τελικά ισχυρή υπεραπόδοση − ήταν περιορισμένοι.

Επίσης, η ενσωμάτωση ορισμένων αναθεωρήσεων στην τριμηνιαία πορεία του ΑΕΠ το 2023, στην πρόσφατη ανακοίνωση, ισχυροποίησε το ρυθμό ανάπτυξης του 1ου τριμήνου κατά σχεδόν 0,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Όλα τα βασικά συστατικά του ΑΕΠ, εκτός των καθαρών εξαγωγών, κατέγραψαν αξιοσημείωτες αυξήσεις, με το μείγμα να φανερώνει ισχυρότερη επιχειρηματική δραστηριότητα, με ενίσχυση της παραγωγής και άνοδο της επενδυτικής δαπάνης. Συγκεκριμένα:

Η ιδιωτική κατανάλωση, κυρίως για υπηρεσίες, παρέμεινε σε σταθερή ανοδική τροχιά ( 2,2% ετησίως το 1ο τρίμηνο του 2024 από 2,0% ετησίως το 4ο τρίμηνο του 2023), λόγω:

  • Των υποστηρικτικών συνθηκών στην αγορά εργασίας (η συνολική αμοιβή των εργαζομένων αυξήθηκε το 1ο τρίμηνο του 2024 κατά 5,6% ετησίως σε ονομαστικούς όρους και 2,5% ετησίως σε αποπληθωρισμένους όρους, βάσει του ΔΤΚ, αντανακλώντας την αύξηση της απασχόλησης κατά 1,6% ετησίως και τη συνεχιζόμενη προσαρμογή των πραγματικών μισθών),
  • Του αυξανόμενου μη-μισθολογικού εισοδήματος (από ενοίκια, τόκους και μερίσματα και λοιπές πηγές εκτός εργασίας),
  • Της επιτάχυνσης της καταναλωτικής πίστης (4,5% ετησίως το Μάρτιο του 2024 από 3,4% τον Δεκέμβριο του 2023).

Ταυτόχρονα, η ισχυρή κατανάλωση υπηρεσιών υπεραντιστάθμισε και την αρνητική επίδραση, 0,8 ποσοστιαίων μονάδων, λόγω της μειωμένης δημόσιας κατανάλωσης (-2,7% ετησίως το 1ο τρίμηνο 2024 ), καθώς σχεδόν όλα τα έκτακτα μέτρα στήριξης των προηγούμενων ετών αποσύρθηκαν.

Ο Ακαθάριστος Σχηματισμός Παγίου Κεφαλαίου (ΑΣΠΚ) αυξήθηκε κατά 2,9% ετησίως και κατά 7,1% σε τριμηνιαία βάση, ανακτώντας τη δυναμική του, έπειτα από υποχώρηση κατά 5,5% ετησίως το 4ο τρίμηνο του 2023, λόγω της χρονικής μετάθεσης κεφαλαιουχικών δαπανών και της υψηλής βάσης σύγκρισης με το 4ο τρίμηνο του 2022, όταν το επίπεδο του ΑΣΠΚ είχε φτάσει σε υψηλό 10ετίας.

Οι καθαρές εξαγωγές είχαν έντονα αρνητική συμβολή, κυρίως λόγω συγκυριακών παραγόντων, στην οικονομική ανάπτυξη, αφαιρώντας 3,6 ποσοστιαίες μονάδες από την ετήσια μεταβολή του ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο του 2024 (έναντι 0,5 ποσοστιαίων μονάδων το 2023), με τις συνολικές εξαγωγές να μειώνονται κατά 5,7% ετησίως.

* Δείτε όλη την ανάλυση πίνακες και γραφήματα στη στήλη “Συνοδευτικό Υλικό”

Related posts

Εκροές $69 δισ. σε ένα τρίμηνο για την Credit Suisse

admin

Ποιες συναλλαγές στα γκισέ απαγορεύουν οι τράπεζες

admin

Ενρία: Οι τράπεζες πρέπει να υπολογίσουν το ρίσκο στο real estate

admin

Ψαλίδι στα επιτόκια καταθέσεων από τις κρατικές τράπεζες Κίνας

admin

Οι τέσσερις προκλήσεις για τον κλάδο του Fintech

admin

Στουρνάρας: Ο πληθωρισμός θα είναι κάτω από τον στόχο του 2% στο τέλος του 2021

admin

Eurobank: Πώς κινήθηκε το ελληνικό λιανεμπόριο από το 2019

admin

Deutsche Bank: Καθαρή ζημιά €3,15 δισ. το δεύτερο τρίμηνο

admin

Πειραιώς: Bonus €120 εκατ. στους κεφαλαιακούς δείκτες από το synthetic swap

admin