Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΥΠΑ: Στο 77% η απορρόφηση των αποφοίτων ΕΠΑΣ στην αγορά εργασίας τα τελευταία δύο χρόνια

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το ποσοστό απορρόφησης των αποφοίτων των Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας

ΔΥΠΑ

στην αγορά εργασίας, με σχεδόν 8 στους 10 να βρίσκουν σχεδόν άμεσα απασχόληση.


Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε νωρίτερα σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,

Παύλος Μαρινάκης

, ο οποίος δήλωσε πως «τα τελευταία 2 χρόνια «άγγιξε» το 77%. Επιπλέον, 45% των αποφοίτων βρήκε δουλειά σε 2-6 μήνες μετά τη φοίτηση και την πρακτική του». Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για την εισαγωγή

στις 50 ΕΠΑΣ

Μαθητείας της ΔΥΠΑ σε όλη την Ελλάδα για το σχολικό έτος 2024-25.





Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΔΥΠΑ, μέσα στα τελευταία δύο χρόνια, η απορροφησιμότητα των αποφοίτων στην αγορά εργασίας

άγγιξε το 77%

. Από αυτούς, το 45% κατάφερε να δουλειά μέσα σε διάστημα δύο έως έξι μηνών, ύστερα από την αποφοίτησή του και την ολοκλήρωση της πρακτικής του άσκησης.


Κατά την παρουσίασή του, ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι σπουδαστές των ΕΠΑΣ σε πολλές περιπτώσεις διατηρούνται ως εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις, στις οποίες ολοκλήρωσαν την πρακτική τους άσκηση, ενώ, όσοι βρίσκουν εργασία, συνεχίζουν να απασχολούνται στο

ίδιο αντικείμενο

και δεν αλλάζουν επαγγελματική πορεία τα επόμενα χρόνια σε ποσοστό που κυμαίνεται από 65% έως 70%.





Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε την

αύξηση του αριθμού των ειδικοτήτων

, οι οποίες προσφέρονται φέτος στις Σχολές, καθώς ανέρχονται πλέον στις 37.

Η ΔΥΠΑ θέτει ως προτεραιότητα το να εστιάσει σε επαγγέλματα με υψηλή ζήτηση στη σύγχρονη αγορά εργασίας. Για το λόγο αυτό, το πλαίσιο των ειδικοτήτων εμπλουτίστηκε με 8 νέες ειδικότητες, οι οποίες συγκεντρώνουν μεγάλη δυναμική και είναι προσανατολισμένες στην ‘πράσινη’ ενέργεια και στον ψηφιακό κόσμο.





Στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης αποτελεί η ανάδειξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης σε συνειδητή επιλογή για τους νέους προκειμένου να υπάρχουν περισσότεροι απόφοιτοι σε ειδικότητες υψηλής ζήτησης. «Αυτή η πρακτική θα μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε την ανεργία, να καλύψουμε το κενό των θέσεων εργασίας σε συγκεκριμένους τομείς και να διευρύνουμε τις επαγγελματικές προοπτικές των νέων ανθρώπων», είπε ο κ.Μαρινάκης χαρακτηριστικά.


Σε επίρρωση των λεγομένων του, ο διοικητής της ΔΥΠΑ, κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης δήλωσε: «Μόνο έτσι θα καταπολεμήσουμε ριζικά και στοχευμένα την ανεργία και θα βοηθήσουμε τους νέους ανθρώπους να ενισχύσουν το επαγγελματικό τους “οπλοστάσιο”, διευρύνοντας τις επαγγελματικές τους προοπτικές».


Ο ίδιος, έκανε λόγο για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, οι οποίες λαμβάνουν ήδη χώρα, προκειμένου να βελτιωθεί η ελκυστικότητα και η κοινωνική αντίληψη για την επαγγελματική εκπαίδευση, αναβαθμίζοντας παράλληλα τις παρεχόμενες υπηρεσίες, οδηγώντας έτσι τις ΔΥΠΑ σε μία νέα εποχή.






Οι ειδικότητες που προσφέρονται φέτος από τις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας ΔΥΠΑ

Αισθητικής Τέχνης, Αργυροχρυσοχοϊας, Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής, Βοηθός Γενικής Βρεφονηπιοκομίας, Βοηθός Γενικής Νοσηλείας, Βοηθός Φαρμακείου, Γαλακτοκομίας-Τυροκομίας, Γραφικών Τεχνών-Ηλεκτρονικής Σχεδίασης Εντύπου, Επεξεργασία Γούνας, Καλλιτεχνικής Επεξεργασίας Μαρμάρου, Κοινωνικών Φροντιστών, Κομμωτικής Τέχνης, Κτηριακών Έργων, Μαγειρικής Τέχνης, Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων, Ξυλουργών-Επιπλοποιών, Τεχνίτης Αερίων Καυσίμων, Τεχνίτης Αμαξωμάτων, Τεχνίτης Έξυπνων Ηλεκτρονικών Συσκευών και Εγκαταστάσεων, Τεχνίτης Εργαλειομηχανών (CNC), Τεχνίτης Ηλεκτρολογικών Εργασιών και Ανελκυστήρων, Τεχνίτης Ηλεκτρολογικών Συστημάτων Συμβατικού και Ηλεκτρικού Αυτοκινήτου, Τεχνίτης Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων, Τεχνίτης Μεταλλικών Κατασκευών, Τεχνίτης Μηχανοσυνθέτης Αεροσκαφών, Τεχνίτης Ναυπηγικής Βιομηχανίας, Τεχνίτης Αποθήκευσης Συστημάτων Ενέργειας, Τεχνίτης Υποστήριξης Συστημάτων Η/Υ, Τεχνίτης Ψηφιακών Λήψεων και Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, Τεχνίτης Ψυκτικών και Κλιματιστικών Έργων, Υπάλληλος Υποστήριξης Συστημάτων Κυβερνοασφάλειας, Υπάλληλος Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Logistics), Υπάλληλος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, Υφάσματος Ένδυσης και Σχεδιασμού Ενδύματος, Φυτοτεχνικών Επιχειρήσεων-Αρχιτεκτονικής Τοπίου και Ωρολογοποιίας.






Ειδήσεις σήμερα:





Τραγωδία στην Εύβοια: 17χρονος που είχε πάρει την νταλίκα του πατέρα του, παρέσυρε και σκότωσε 16χρονο





Γερμανία: Τον χτύπησαν και τον άφησαν αβοήθητο, δωρίζουμε τα όργανά του, λέει ο πατέρας του 20χρονου Φίλιππου Τσάνη





Χριστίνα Παππά: Στο αστυνομικό τμήμα – Είπε ότι δέχτηκε επίθεση στη Γλυφάδα για ένα πάρκινγκ

Related posts

Wall Street: Σε θετικά πρόσημα επέστρεψαν οι δείκτες ενόψει της αργίας των Ευχαριστιών

admin

Μισθοί και καύσιμα: “Εκρηκτική” η κατάσταση στην Ελλάδα

admin

Δεύτερη ευκαιρία για το επίδομα γέννησης: Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο- σκούπα του υπουργείου Εργασίας

admin

Συντάξεις Μαΐου: Από αύριο έως την Παρασκευή η καταβολή

admin

Συντάξεις: Ποιοι θα δουν αυξήσεις με τους νέους συντελεστές – Πίνακες και παραδείγματα

admin

Σε λειτουργία ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτου – Τι αλλάζει

admin

Τρεις οι νικήτριες start-ups του φετινού διαγωνισμού FinQuest by Alpha Bank 2022

admin

Λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος αναζητά η ΑΑΔΕ μέχρι το τέλος του χρόνου

admin

ΕΕ: Αναμόρφωση των δημοσιονομικών κανόνων του Μάαστριχτ ζητούν Ντράγκι – Μακρόν

admin