Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλή μάχη για επίτροπο και χαρτοφυλάκιο

Την αναβάθμιση της αμυντικής δυνατότητας της Ευρώπης χωρίς να εξαρτάται από τρίτους υπογράμμισε ως αναμφισβήτητη ανάγκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος είχε προαναγγείλει άλλωστε, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής, την επαναφορά της κοινής πρότασης με τον πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ για τη δημιουργία ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας. Ως ένα «έργο-φάρος», όπως είπε ον κάμερα. «Οτιδήποτε λιγότερο», σημείωσε κατά πληροφορίες στους ομολόγους του, στέλνει το λάθος μήνυμα.

Το βλέμμα του έλληνα Πρωθυπουργού δεν είναι στραμμένο μόνο στα πρόσωπα που θα ηγηθούν των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, αφού είναι εκ των κεντρικών διαπραγματευτών μαζί με τον Τουσκ εκ μέρους του ΕΛΚ. Κοιτάζει ταυτόχρονα τόσο στις πολιτικές του επόμενου πενταετούς κύκλου, δηλαδή τη στρατηγική ατζέντα της ΕΕ, που περιλαμβάνει, κατά τα λεγόμενά του «όλες τις σημαντικές ελληνικές προτεραιότητες» (άμυνα με δυνατότητες χρηματοδότησης από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, Μεταναστευτικό, ανταγωνιστικότητα, Αγροτικό), όσο και προς ένα «καλό» χαρτοφυλάκιο για την Ελλάδα.

Οσο κι αν ο Πρωθυπουργός θα ήθελε μία από τις αντιπροεδρίες για την Ελλάδα, όπως υπάρχει µε τον Μαργαρίτη Σχοινά από το 2019, διεκδικεί πρωτίστως μια θέση στην Επιτροπή με προστιθέμενη αξία στη χώρα. Δεδομένης της κινητικότητάς του για κοινό αμυντικό ταμείο, η υπό σύσταση θέση του επιτρόπου Αµυνας είναι στο ραντάρ του. Κρίσιμο και παραγωγικό είναι επιπλέον το χαρτοφυλάκιο της Γεωργίας ενώ δεδομένο είναι το ενδιαφέρον της Αθήνας (και πολλών άλλων) για τη Διεύρυνση και σε ό,τι αφορά την οικονομία για την Εσωτερική Αγορά. Ο Μητσοτάκης δεν θέλει χαμένο χρόνο στον νέο ευρωπαϊκό κύκλο. «Είναι σημαντικό οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν εντός Ιουλίου» είπε για τα πρόσωπα κλειδιά της ευρωπαϊκής ηγεσίας, ώστε γρήγορα να τρέξει η συνεννόηση με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το χαρτοφυλάκιο και τον επόμενο επίτροπο. Ο Σχοινάς έχει σίγουρα «χημεία» με την Φον ντερ Λάιεν, ενώ ακούγεται ο Απόστολος Τζιτζικώστας, που σε κάθε περίπτωση προσέχει το ευρωπαϊκό προφίλ του (ενδεικτικό ένα βίντεο υπό τον τίτλο «Δυναμώνουμε τη φωνή της Ελλάδας στην καρδιά της Ευρώπης»). Η ονοματολογία περιλαμβάνει επίσης δύο νυν υπουργούς, τη Νίκη Κεραμέως που επηρεάστηκε στον πρόσφατο ανασχηματισμό και τον Γιώργο Γεραπετρίτη, καθώς και τον πρώην υπουργό Σταύρο Παπασταύρου.

Related posts

Υπ. Προστασίας του Πολίτη: Η απάντηση στον Μπακογιάννη για την αστυνόμευση στην Αθήνα

admin

Κεχαγιά: Με νέα δυναμική ο ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσει την πρωτιά στις εθνικές εκλογές

admin

Θύμα χάκερ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος

admin

ΜΟΕ: Συναντήθηκαν οι επικεφαλής της Ελληνικής και Τουρκικής Αντιπροσωπείας

admin

Βόλτα με σκάφος στα Σφακιά για Μητσοτάκη και Φον Ντερ Λάιεν

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Ομολογία Σκυλακάκη στη Βουλή – Χωρίς σχέδιο η κυβέρνηση απέναντι στο ενεργειακό κόστος

admin

Τι ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τους Ευρωπαίους στη Σύνοδο Κορυφής

admin

Δημοσκόπηση: Ο «Κανένας» έγινε και επιτυχημένος υπουργός – 6 στους 10 κατηγορούν για αλαζονεία την κυβέρνηση

admin

Σταϊκούρας: Αρχές Σεπτεμβρίου «κλειδώνουν» τα μέτρα της ΔΕΘ

admin