Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση για ΠΑΣΟΚ: Το προβάδισμα Ανδρουλάκη και τα σενάρια για τον δεύτερο γύρο

Η μάχη για την εκλογή νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ κάθε άλλο παρα προδιαγεγραμμένη είναι ως προς την έκβαση. Πολλά θα κριθούν από τη σύνθεση του εκλογικού σώματος που θα εκλέξει τη νέα ηγεσία, δηλαδή το πόσο στενό θα είναι γύρω απο ήδη ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ή εάν θα έχει ευρύτερη συμμετοχή. Και βέβαια το κλειδί είναι ποιοι θα είναι οι δύο που θα περάσουν στον δεύτερο γύρο.

Πώς διαμορφώνεται η συμμετοχή στην εκλογική μάχη στο ΠΑΣΟΚ

Ως προς τη συμμετοχή σε αυτή τη δημοσκόπηση καταγράφεται σαφής άνοδος του ενδιαφέροντος, καθώς το 17,3% δηλώνει ότι θα πάει σίγουρα ή πιθανόν, κάτι που σημαίνει υψηλότερη συμμετοχή από το 2021. Προφανώς το υψηλότερο ποσοστό είναι μεταξύ αυτών που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστεροί.

Ενδιαφέρον, όμως έχει και η πολιτική προέλευση όσων δηλώνουν ότι προτίθενται να συμμετέχουν στη διαδικασία εκλογής. Το 47% είναι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, το 18% είναι ψηφοφόροι της ΝΔ, το 8% ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, το 5% από το ΚΚΕ και ένα αντίστοιχο ποσοστό από την Ελληνική Λύση. Αυτό σημαίνει και ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διαδικασία, αλλά ταυτόχρονα διαμορφώνει και ένα τοπίο όπου η εκλογή δεν θα κριθεί μόνο μεταξύ του «σκληρού πυρήνα» των ψηφοφόρων του κόμματος.

Ποια η δημοτικότητα των υποψηφίων

Ως προς τη δημοτικότητα των υποψηφίων, δηλαδή τις θετικές γνώμες (που δεν μεταφράζονται αυτόματα και σε ψήφο), ο πιο δημοφιλής δείχνει να είναι ο Παύλος Γερουλάνος που προηγείται και στο σύνολο της δυνητικής επιρροής του ΠΑΣΟΚ και σε σε αυτούς που θα πάνε σίγουρα να ψηφίσουν, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι πιο δημοφιλής μεταξύ των ψηφόρων του ΠΑΣΟΚ. Ενδιαφέρον έχει ότι η Άννα Διαμαντοπούλου έχει υψηλότερη δημοτικότητα του Χάρη Δούκα σε όλες τις κατηγορίες όπως και ότι αυτή η δημοτικότητα εμφανίζεται σχετικά ανοδική

Ποιον προτιμούν για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

Στην ερώτηση για το ποιον προτιμούν για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αποκτούμε μια εικόνα του πώς βλέπουν την ενδεχόμενη ψήφο στον πρώτο γύρο.  Ο Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται σε όλες τις κατηγορίες, με το μεγαλύτερο προβάδισμα μεταξύ των ψηφοφόρων. Η Άννα Διαμαντοπούλου έρχεται δεύτερη στη συνολική επιρροή και σε αυτούς που σίγουρα θα πάνε, όμως ο Χάρης Δούκας είναι πιο πάνω από την Άννα Διαμαντοπούλου μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Ο Παύλος Γερουλάνος παρά τη δημοτικότητα είναι σταθερά τέταρτος.

Ως προς αυτά τα στοιχεία δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές από προηγούμενες μετρήσεις. Μένει να δούμε εάν αυτή η δημοσκοπική καταγραφή της Άννας Διαμαντοπούλου θα αποτυπωθεί τελικά και στην κάλπη του πρώτου γύρου, ανατρέποντας την εκτίμηση ότι θα είναι ο Χάρης Δούκας αυτός που θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Νίκο Ανδρουλάκη στον δεύτερο γύρο.

Τα σενάρια του δεύτερου γύρου

Με δεδομένο ότι θα πάμε σε δεύτερο γύρο, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε πώς διαμορφώνονται τα ενδεχόμενα σενάρια. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δείχνει να κερδίζει όλους τους αντιπάλους στον δεύτερο γύρο σε όλα τα δυνητικά εκλογικά σώματα, όμως θα ισοψηφούσε στο ευρύτερο σώμα και θα έχανε στο σώμα αυτών που σίγουρα θα πάνε να ψηφίσουν. Αμφίρροπη θα ήταν η μάχη ανάμεσα στον Χάρη Δούκα και την Άννα Διαμαντοπούλου, καθώς θα έχανε από αυτήν στο ευρύ σώμα και στο στο σώμα όσων σίγουρα θα ψήφιζαν, ενώ θα κέρδιζε στο σώμα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Ο Παύλος Γερουλάνος θα κέρδιζε τον Χάρη Δούκα και την Άννα Διαμαντοπούλου σε όλα τα πιθανά εκλογικά σώματα, εκτός από το ευρύ όπου θα κέρδιζε η Διαμαντοπούλου.

Παράσταση νίκης Ανδρουλάκη

Ως προς την παράσταση νίκης, σε όλα τα δυνητικά εκλογικά σώματα προηγείται ο Νίκος Ανδρουλάκης, με δεύτερο σε απόσταση τον Χάρη Δούκα και τρίτη την Άννα Διαμαντοπούλου

Προβάδισμα αλλά όχι σίγουρη νίκη για τον Νίκο Ανδρουλάκη

Όλα αυτά παραπέμπουν σε ένα σαφές προβάδισμα για τον Νίκο Ανδρουλάκη που φαίνεται ότι έστω και με δυσκολία θα μπορούσε να κερδίσει σε όλα τα πιθανά σενάρια του δεύτερου γύρου. Προφανώς πολλά θα κριθούν από τη σύνθεση  του εκλογικού σώματος τόσο του πρώτου γύρου, όσο και κυρίως του δεύτερου.

Related posts

Και στο κυπριακό κοινοβούλιο θα μιλήσει ο Ζελένσκι την Πέμπτη

admin

Εκλογές 2023: «Θα φορολογήσουμε τα κέρδη των εταιρειών από 5% σε 15%» λέει ο Δουδωνής

admin

Aκης Σκέρτσος: Η περιπέτεια υγείας που πέρασε ο γιος του

admin

Με την πλάτη στον τοίχο ο Μητσοτάκης: «Δικαιολογημένη η διαμαρτυρία των αγροτών» – Τι είπε για τα Πανεπιστήμια

admin

Χυδαία επίθεση Πολάκη στη Συρεγγέλα: «Βούλωστο, κόβετε στους ανασφάλιστους τη συνταγογράφηση»

admin

Κάλεσμα Ανδρουλάκη στους προοδευτικούς πολίτες – «Επενδύουμε στην ενότητα του λαού και όχι στον διχασμό»

admin

Μητσοτάκης: Μέσα στα επόμενα χρόνια θα προμηθευτούμε καινούργια αεροσκάφη

admin

Υποκλοπές: Οργή στην αντιπολίτευση – Ετοιμάζεται κοινή πρωτοβουλία κομμάτων;

admin

Εκλογές 2023: Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι νέοι

admin