Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεύτερη διαδοχική άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Επικράτησαν στο τέλος οι αγοραστές

Σε «ντέρμπι» μεταξύ αγοραστών και πωλητών εξελίχθηκε η συνεδρίαση της Δευτέρας (16/9) στο

ελληνικό χρηματιστήριο

. Οι εναλλαγές στο πρόσημο του

Γενικού Δείκτη

ήταν συνεχείς και οι κινήσεις των traders έλαβαν χώρα σε στενό εύρος διακύμανσης. Στο φινάλε «μίλησαν» οι buyers, με αποτέλεσμα να έχουμε δεύτερο σερί θετικό κλείσιμο, πάνω από τις 1.420 μονάδες και στα υψηλά ημέρας.


Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 4,37 μονάδες ή 0,31% και έκλεισε στις 1.423,61 μονάδες, που ήταν και το υψηλό ημέρας. Το χαμηλό ημέρας εντοπίστηκε στις 1.413,85 μονάδες. Η συσσώρευση ήταν το βασικό συστατικό στοιχείο, που χαρακτήρισε για ακόμη μία φορά την εγχώρια αγορά. Η επιφυλακτικότητα των επενδυτών αποτυπώθηκε από τις επιλεκτικές κινήσεις τους (stock picking), αλλά και από τον χαμηλό τζίρο.





Οι τράπεζες αποτέλεσαν το μεγαλύτερο στήριγμα για το Χ.Α., ένας κλάδος «κλειδί» εν όψει του placement της Εθνικής Τράπεζας. Η μετοχή της ΕΤΕ, μαζί με την Alpha Bank, ήταν εκείνες που ξεχώρισαν στο ταμπλό. Ελάχιστα ήταν τα blue chips που παρουσίασαν μεταβολή άνω του /-1%. Ο ΑΔΜΗΕ και η Κρι Κρι ήταν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με τη δεύτερη να διευρύνει το ιστορικό ρεκόρ της.


Άξιο αναφοράς το mega πακέτο συνολικής αξίας 5,713 εκατ. ευρώ που πέρασε στην Πειραιώς. Πρόκειται για 1,483 εκατ. τεμάχια, τα οποία διακινήθηκαν λίγο μετά τις 16:00 στην τιμή των 3,85 ευρώ. Νωρίτερα και συγκεκριμένα μεταξύ 12:50 με 13:40, άλλαξαν χέρια δύο πακέτα στην Jumbo, στην τιμή των 24,36 και των 24,39 ευρώ. Στα 3,485 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η αθροιστική αξία τους.






Πλούσια ατζέντα με placement, επιτόκια, FTSE/Russell, Τρ. Κύπρου και εταιρικά αποτελέσματα




Στους ρυθμούς της Εθνικής Τράπεζας πρόκειται να κινηθεί η αγορά τις επόμενες εβδομάδες, καθώς στις αρχές Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η ιδιωτική τοποθέτηση (placement) για το 8% με 10% του συνολικά 18,39% που κατέχει το ΤΧΣ στην τράπεζα. Σε διεθνές πλαίσιο, μετά τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ (κατά 0,25% – η δεύτερη για φέτος), αναμένεται να ξεκινήσει και η Federal Reserve τη νομισματική της χαλάρωση. Ερωτηματικό παραμένει εάν η Fed μειώσει τα επιτόκια κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης.










Στο επίκεντρο βρίσκεται πλέον η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE/Russell σε συνδυασμό, όπως αναφέρει η στήλη dark room, «με το παιχνίδι στο Χρηματιστήριο Παραγώγων, με την λήξη Συμβολαίων μηνός Σεπτεμβρίου την Παρασκευή. Η αναδιάρθρωση του FTSE/Russell δημιουργεί προϋποθέσεις μόχλευσης». Η Cenergy Holdings αναβαθμίζεται στον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης (Large Cap), η Viohalco μεταφέρεται στον αντίστοιχο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap), η Intralot αναβαθμίζεται στον Mid Cap και η Interlife στον Micro Cap. Οι AustriaCard, ΑΒΑΞ, Dimand, Lavipharm, Premia Properties, Πλαστικά Θράκης και Έλαστρον διαγράφονται από τους δείκτες FTSE Total Cap Index.


Έντονο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η Τράπεζα Κύπρου, καθώς η έκτακτη ΓΣ της τράπεζας ενέκρινε το re-listing των μετοχών της στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών -9 χρόνια μετά την έξοδό της- και την ταυτόχρονη διαγραφή της από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Η διαγραφή από το LSE έχει οριστεί για τις 19 Σεπτεμβρίου, ενώ η διαπραγμάτευση στο Χ.Α. έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 23 Σεπτεμβρίου.


Στο πεδίο των εταιρικών αποτελεσμάτων, η Κρι Κρι ανακοίνωσε τις εξαμηνιαίες επιδόσεις της πριν από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης. Η βιομηχανία γάλακτος σημείωσε διψήφια ανάπτυξη πωλήσεων στο α’ εξάμηνο. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 26,32 εκατ. ευρώ, από 21,19 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Παράλληλα, η διοίκηση της εισηγμένης προχώρησε σε επί τα βελτίω αναθεώρηση των προβλέψεών της για την κερδοφορία. Ακολουθούν την Τρίτη (17/9) οι ανακοινώσεις από τη Noval Property, την Πέμπτη (19/9) σειρά έχουν η Viohalco, η Attica Bank και η Lavipharm, ενώ την Παρασκευή (20/9) έχουμε τις Premia Properties, Costamare, Μουζάκης και Logismos.






Βήμα σημειωτόν στις διεθνείς αγορές






Μεικτά πρόσημα καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον Stoxx 600 να υποχωρεί οριακά κατά -0,05%. Μεταξύ -0,1% και 0,3% κινούνται οι κυριότεροι δείκτες της Γηραιάς Ηπείρου. Με ήπιες μεταβολές ολοκληρώθηκε η μέρα για τα λιγοστά χρηματιστήρια της Ασίας/Ωκεανίας που παρέμειναν ανοικτά. Κλειστές λόγω αργίας έμειναν οι αγορές σε Κίνα, Ιαπωνία και Νότια Κορέα.


Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο

--.gr








Ειδήσεις σήμερα





Εμμονή με τη στήριξη της Ουκρανίας είχε ο επίδοξος δολοφόνος του Τραμπ – Προσπαθούσε να στρατολογήσει ξένους





Σεφερλής εναντίον παρουσιαστών ψυχαγωγικών εκπομπών: Θα τους ξεμπροστιάσω όλους με επιχειρήματα, θα περάσουμε ωραία






Γλύτωσε τη φυλακή για την παιδική πορνογραφία ο πρώην παρουσιαστής του BBC – Πλήρωνε παιδόφιλο για να του στέλνει εικόνες


















Related posts

Προϋπολογισμός: Ξεπέρασε τις προσδοκίες το πρωτογενές πλεόνασμα, στα 2,1 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο

admin

Η Apple παραβιάζει τους κανονισμούς της ΕΕ για τον ανταγωνισμό, λέει η Κομισιόν

admin

Παρέμβαση για τις τιμές του ρεύματος – Σήμερα οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη, αύριο η εξειδίκευση των μέτρων

admin

Ενρία (ΕΚΤ): Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να επιταχύνουν την μείωση των «κόκκινων» δανείων

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επέστρεψε πάνω από τις 1.420 μονάδες με ώθηση από τράπεζες και Γαλλία

admin

Ημέρες χαλάρωσης (πριν τα πολλά ταξίδια), η Ασφάλεια και οι δύσκολες αποφάσεις, η ώρα της Τρ. Πειραιώς, ο… κουραμπιές της κιλοβατώρας, το καζίνο, ο πρέσβης και ο Μπάρι Γουάιτ

admin

Ενέργεια: «Καυτή» εβδομάδα ανατιμήσεων για τα καύσιμα – Κάνουν ρεκόρ διετίας λόγω Ουκρανίας

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Όφελος στο ύψος της σύνταξης για τους εργαζόμενους με παράλληλη απασχόληση

admin

Μέτρα στήριξης: Πόσο και σε ποιους θα δοθεί «επίδομα ακριβείας» πριν από το Πάσχα

admin